"למה אנו צריכים לגלות עוד דברים על עצמנו? למה להמשיך ו"לחפור"? למה ללכת לעוד סדנה? למה ללכת למטפלים שיגידו לנו למה אנחנו פועלים כפי שאנו פועלים, יכריחו אותנו לראות את הדפוסים שלנו, להתעמת עם הקושי שלנו? למה אנחנו צריכים לדעת הכול עצמנו? למה זה טוב? במה זה מועיל לנו? הרי בין כה וכה זה לא יעזור ואי אפשר לשנות ונמשיך לחזור על אותן טעויות גם אם נדע על עצמנו יותר." אני בטוחה שהמשפטים האלה מוכרים לכל אחד מאיתנו והוא משתמש בהם מידי פעם, אם בינו לבין עצמו ואם כאמירות לסביבה.
ובכן, אני מאמינה שהמודעות לדפוסים שלנו, לדרכי הפעולה שלנו, לדרכי התגובה שלנו לסביבה ולמניעים להתנהגותנו-מביאה את ההבנה שבכל נקודת זמן יש לנו את יכולת הבחירה וכאשר אנו בוחרים דרך מסוימת, אנו עושים זאת במודע למרות שאנו יודעים שיש לנו אופציה אחרת, שכרגע אין אנחנו יכולים או מוכנים להתמודד איתה.
הדרך המוכרת, גם אם אינה יעילה ומובילה אותנו לחזור על טעויות שוב ושוב, משאירה אותנו בתחום הנוחות שלנו, שבו אנו יודעים מראש מה יקרה, מרגישים בטוחים ובשליטה. בעוד שבחירה בדרך אחרת, חדשה, לעיתים מאיימת עלינו, מפחידה אותנו, מאלצת אותנו לא לוותר לעצמנו, דורשת מאיתנו להשקיע אנרגיה. אבל... אין לנו כוח... אין לנו זמן...לא מאמינים שזה יעזור, אז אנחנו מתגלגלים... זורמים... אולי בסוף זה ישתנה.
אבל זה אף פעם לא ישתנה אם לא נעשה את הצעד שיוציא אותנו מאזור הנוחות שלנו, שינער אותנו ויאלץ אותנו להתעמת עם הדברים העמוקים שבתוכנו. ואותנטי רק כך נוכל לשנות שינוי אמיתי.
המודעות והחקירה העצמית מגדילה את יכולת הבחירה וכך את יכולת השינוי, גורמת לנו לעצור לרגע קטנטן ולהיות מודעים לבחירה שלנו ולכך שבכל רגע נתון אנחנו יכולים לשנות אותה וזה תלוי רק בנו, לא בסביבה, לא בהורים שלנו, לא בקוסמוס.
רק כך ניתן להגיע לשינוי אמיתי ואותנטי.
http://hw2.haifa.ac.il/index.php/he/groupcontinuingprogram/668-group-psychodynamic
איריס טננהאוס-רכזת התכנית להנחיית קבוצות בגישה הפסיכודינמית באוניברסיטת חיפה ומנחת קבוצות (M.A) מאוניברסיטת לסלי