יכולת קוגניטיבית - מה זה בכלל?
ובכן, במאמר הבא נסקור מידע מקיף לגבי המושג יכולת קוגניטיבית ודוגמאות ממשיות מהיומיום ליכולות החשובות ביותר של האדם. אך ראשית בואו נגדיר את המושג.
יכולת קוגניטיבית הינה מכלול יכולות שכליות של האדם: הסקת מסקנות, יכולת סיווג, הבחנה בין העיקר לטפל, תפיסה מימדית , בסיס הדמיון, יכולת תכנון, חשיבה לוגית, וכמובן הזיכרון. יכולות קוגניטיביות הן רבות וישנם סוגים רבים אותן אנו מאמנים מיומנו הראשון בתור יצורים חיים בעולם זה.
כמה דוגמאות :
מודעות Awareness :
הערכת האדם את התפקוד הקוגניטיבי שלו, מהי תפיסתו לגבי הידע שלו.
תכנון Planning :
לחשוב קדימה - היכולת שלנו לצפות מהלכים ודברים שעומדים לקרות ובכך לתכן מראש את צעדינו.
אומדן זמן Time estimation :
היכולת להעריך ( בערך) כמה זמן עבר מרגע לרגע מבלי להיעזר בשעון או כלים שימושיים אחרים.
תפיסה חזותית Visual perception :
יכולת קוגניטיבית זו משלבת את חוש הראייה שבעזרתו אנו בוחנים גירויים ומפרשים אותם לצורך יתוח הסביבה בה אנו נמצאים.
זיכרון ויזואלי לטווח קצר Visual short term memory :
אחת היכולות החשובות ביותר הינה הזיכרון לטווח קצר . זו יכולתנו לשמור ולאגור לטווח זמן סביר פרטים הדרושים לנו לשימוש. הזיכרון הינו הכרחי לאורח חיים תקין ויותר מכמה איזורים במוח מופקדים על יכולת זו.
אם יכולת זו כה חשובה. כיצד מתבצע פיתוח זיכרון?
אנו עדים בשנים האחרונות לעלייה בבעיות זיכרון בקרב האוכלוסייה הבוגרת יותר. הסיבות הן רבות ושונות אבל ישנם דרכים למנוע או לשפר ירידה של יכולת קוגניטיבית זו או אחרת.
תזונה נכונה - יכולת הזיכרון שלנו תלויה רבות בדברים שאנו אוכלים. ע"י שמירה על תונה נכונה ובריאה אנו שומרים על יכולת הזיכרון שלנו תקינה למשך זמן רב יותר.
אימון גופני - מחקרים רבים הוכיחו שפעילות גופנית סדירה משפרת בצורה ניכרת את יכולות הקוגניטיביות שלנו בכלל ואת הזיכרון בפרט.
משחקי חשיבה - המוח הוא בסך הכל שריר , ע"י משחקים המסייעים ב פיתוח זיכרון אנו יכולים לשמור עליו מפני התנוונות האיזורים האחראים על יכולת הזיכרון.
סדנאות פיתוח זיכרון - כיום ישנם מרכזים רבים שנפתחו בעקבות עלייה בתופעות של הפרעות זיכרון וירידה בגי הממוצע בו הן מתחילות לראשונה. בסדנאות אלו ניתנים כלים וטכניקות שימושיות לאימון קוגניטיבי.
אבחון קוגניטיבי מוקדם - מה כולל התהליך?
אבחון קוגניטיבי בודק תפקודים שונים של המוח הכוללים:, תפיסה ועיבוד מידע חזותי, תפקודי שפה, למידה וזכירה של מידע וכמובן תפקודי ריכוז וקשב , אבחון קוגניטיבי תמיד יותאם לרמתו התפקודית של המאובחן ואם יש צורך יכלול אבחונים ליכולות קוגניטיביות נוספות.
ניתן לבצע אבחון במרכזים כמו : מרכז רפואי בן ציון , alut , brainspa , מרכז צעד צעד , מכון שלם , מעגלי קשב ועוד מרכזים רבים שנפתחו בשנים האחרונות בארץ.
אז למה אתם מחכים , זכרו להיבדק