דיני עבודה הם מקבץ חוקים אשר באים להגן על זכויות העובדים בפני המעסיקים. דינים אלו נוגעים במגוון תחומים ואספקטים של יחסי עובד- מעביד, זכויות סוציאליות וחוקים הנוגעים לנושאים כאובים כגון ניתוק הקשר בין העובד למעביד, כשהנושא הוא ביוזמתו של העובד וגם כאשר הוא ביוזמתו של המעביד.
על דיני עבודה ועל פיצויי פיטוריןהזכות לפיצויים בגין פיטורין ניתנת לאדם אשר עבד במשך שנה רצופה אחת לפחות אצל מעביד כלשהו. גובה הפיצויים יקבע לפי גובה המשכורת החודשית, כפול מספר שנות העבודה במקום. אם במהלך השנה לקח העובד חופשה בהסכמת המעביד, יצא למילואים או שנעדר מהעבודה בשל סיבות שאינן תלויות בו, העניין ייחשב כאילו עבד שנה רצופה.
על דיני עבודה ועובדים עונתייםדיני עבודה באים להגן גם על זכויותיהם של העובדים העונתיים. עובד עונתי הוא אדם שעובד אצל מעסיק מסוים רק לתקופה מסוימת במהלך כל שנה. לעובד כזה, אשר עבד שתי עונות ברצף ופוטר מגיעים גם כן פיצויי פיטורין. עונה נחשבת לצורך העניין כתקופה של שלושה חודשים רצופים אשר בהם עבד המפוטר לפחות 60 יום.
פיטורי נשים הריוניות במסגרת דיני עבודהפיטורין בהריון הם כידוע הליך לא חוקי במרבית המקרים. באופן עקרוני, החוק קובע כי אסור לפטר אישה בהריון לאחר שעבדה במקום מסוים במשך שישה חודשים לפחות. יחד עם זאת יש איסור על כל מקרה של פיטורין בהריון, למעט באישור שר העבודה והרווחה. במקרה כזה, השר צריך להשתכנע כי אין בפיטורין כל קשר לעובדה שהאישה בהריון. רק אז יינתן אישור לפטר אותה.
החוק האוסר על פיטורי אישה בהריון חוקק במסגרתה של מערכת דיני עבודה, כחלק מתפיסה כלכלית חברתית וערכית כוללת, אשר מכירה בכך שלנשים בחברה ישנו תפקיד כפול, הכולל גם את המשפחה וגם את העבודה. כמו כן, החוק מבטא את ההכרה בערך הכלכלי החשוב של הנשים בשוק העבודה.
מה אומרים דיני עבודה על הלנת שכר?הלנת שכר היא מצב בו תשלום שכר העובד מתעכב מעבר לתאריך בו היה אמור להתבצע ועל כן, כל איחור כזה, גם של יום אחד, ייחשב על פי החוק כהלנת שכרו של העובד. כמו כן חשוב לציין כי על המעביד לשלם לעובד כסף בלבד ולא בשווה ערך לכסף.
במסגרת דיני עבודה ישנו סעיף שלם המדבר על הדרך בה ייפסקו הפיצויים לעובד אשר חל עיכוב בתשלום שכרו. יחד עם זאת, מרבית בתי הדין נוטים שלא לפסוק פיצויים מלאים לעובד ובדרך כלל הוא ייאלץ להסתפק בפיצויים חלקיים בלבד. שימו לב כי אם לא הוגשה תביעה במשך שנה מהיום בו היה העובד אמור לקבל את שכרו או תוך 60 יום מהרגע בו התקבל השכר שהתעכב, לעובד לא תהיה זכות לקבל פיצויים בגין העיכוב בתשלום.
הלנת שכר ותום לב של המעבידעל פי חוק דיני העבודה, רשאי בית המשפט לבטל את הפיצוי אם הוכח כי הלנת השכר נעשתה בתום לב, עקב טעות כנה של המעביד או בשל נסיבות אשר אינן בשליטתו. בנוסף, אם העיכוב בתשלום נעשה בעקבות חוסר הסכמה בין הצדדים על גובה התשלום לעובד, דיני עבודה מאפשרים לבית הדין לבטל את הפיצויים, למרות העיכוב והלנת השכר.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.