פטרייה וגינאלית
הקדמה
כמעט כל אישה מכירה את התופעה הצורבת, המגרדת, המציקה ולעיתים גם כואבת בנרתיק.
אתן מורחות את המשחה וזה נעלם בדיוק עד לפעם הבאה.
זה לא באמת עוזב, ואתן מתחילות לחשוב שאולי זה ילווה אתכן לכל החיים. מעגל ללא מוצא של משחות, כדורים ושטיפות וגינאליות והבעיה מסרבת להרפות.אם הגעתן לשלב בו התחלתן לחפש פתרונות אחרים או אם אתן מלכתחילה מבינות שמשחות וכדורים אנטי פטרייתיים לא יפתרו את הבעיה ואתן מחפשות מענה טבעי, הגעתן למקום הנכון.
במאמר זה ברצוני להתייחס לאחת הבעיות הפופולריות ביותר בקרב נשים. תוכלו למצוא כאן מידע בדבר מהי פטרייה וגינלית, מהם הסימפטומים, עד כמה היא נפוצה, מהם הגורמים, איך מאבחנים אותה, איך זה מתחיל, מדוע כל כך קשה להיפטר ממנה לתמיד, מה הטיפול הקונבנציונלי המוצע כיום והאם יש לנטורופתיה ולרפואה המשלימה משהו להציע.
מהי פטרייה וגינאלית?
בואו רגע נכנס לעומק העניין. ראשית, פטרייה וגינאלית היא רק ביטוי, סימפטום של בעיה פנימית עמוקה יותר. הוכח מדעית שלא תתכן פטרייה בנרתיק ללא שתמצא גם במערכת העיכול באופן מפושט ולא נורמאלי. כלומר, במקרים רבים, כאשר מופיעה פטרייה וגינאלית, זה כבר סימן מאוחר לפטרייה מפושטת במערכת העיכול, לכן שימוש במשחות וכדורים רק מדחיקים את הבעיה באופן זמני עד לפעם הבאה ולעיתים אף מעצימים אותה. ככל שהבעיה חוזרת לעיתים קרובות יותר סביר להניח שהמשחות והכדורים הם לא הפתרון.
הגורם השכיח ביותר הוא הקנדידה ובעיקר קנדידה מסוג אלביקנס (יש לקנדידה סוגים רבים).
הפטרייה קיימת בגוף באופן טבעי אצל כולנו, היא נמצאת במערכת העיכול, בפה, על העור ואצל נשים גם בנרתיק. כשהגוף מאוזן כמות החיידקים ה"ידידותיים" משתלטת על הפטרייה והיא לא גורמת שום נזק. היא מזיקה לנו רק כאשר האיזון מופר והיא מתרבה מעבר לרמה הסבירה ומתפשטת.
נשים רבות אינן מודעות לכך, שפטרייה וגינאלית אינה בהכרח קשורה לקיום יחסי מין ולא נוטה לעבור בזמן מגע מיני. לכן בדרך כלל אין צורך במתן טיפול לבן הזוג, אלא אם מדובר במצב עקשן במיוחד שחוזר הרבה
הסימפטומים
כאמור, פטרייה וגינאלית עלולה להצביע על מצב מפושט. לכן, מעבר לביטויים המקומיים יכולים להיות ביטויים כמעט בכל מערכת בגוף.
הפטרייה גורמת לדלקת והביטוי המקומי הוא של צריבה, גרד בנרתיק ובאזור איבר המין.
כאשר הדלקת מחמירה, הגירוד יכול להופיע אף באזור פי הטבעת, יכולים להופיע אודם, נפיחות מקומית וכאב. הזיהום הפטרייתי יכול אף להתפשט על פני העור למפשעה, לירכיים ולעכוז.סימפטום אופייני הוא הפרשות בצבע צהוב או לבן המזכירות במרקם גבינת קוטג' ולעיתים ניתן למצוא אף עור סדוק, מעין קרעים בעור, באזור שבין הנרתיק לפי הטבעת.
נשים רבות מספרות לא רק על קושי ואי נוחות פיזית, אלא גם על קושי נפשי כאשר מדובר בנושא רגיש כמו יחסי מין וזוגיות. לא פעם אני רואה איך בעיה כזו משפיעה על בני הזוג.
לא כל הפרשה מצביעה בהכרח על בעיה. קיימות הפרשות רגילות מהנרתיק הנוצרות מתסיסת סוכרים על-ידי חיידקי לקטובצילוס, קיימות הפרשות מבלוטות חלב וזיעה המצויות בחלק החיצוני של הנרתיק, קיימות הפרשות של ריר צוואר הרחם והפרשות של חומר סיכוך מבלוטות הפעילות בעיקר בזמן קיום יחסי מין. להפרשות מסוג זה אין בדרך כלל צבע וריח לא נעים. והן לא מלוות בגרד וצריבה.
הביטויים המערכתיים לקנדידה הם רבים ויכולים לבוא לידי ביטוי במערכת העיכול, המערכת ההורמונלית, במערכת החיסונית, מערכת הנשימה, מערכת העור ובמערכת העצבים:
עייפות כרונית, חולשה, חוסר אנרגיה, כאבי ראש, סחרחורת, איבוד שיווי משקל, כאבי שרירים, ירידה בחשק המיני, שינויים במצב הרוח, דיכאון, רגזנות, "פתיל קצר", צורך בלתי נשלט לאכילת מתוק ופחמימות, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן, שריפה בזמן מתן שתן, תסמונת קדם וסתית - PMS , מחזור לא סדיר, בעיות עיכול, כאבי בטן, גזים, צרבות, גרפסים, ריח רע מהפה, נפיחות, שלשול, עצירות (שלא היו קודם), תסמונת המעי הרגיז, דיכאון, קושי בריכוז, בלבול ושכחנות.
אלרגיות, נטייה לזיהומים חוזרים, דלקות אוזניים וגרון חוזרות, קוצר נשימה, נזלות, שיעול, פריחות על העור, אקזמות - בעיקר בין האצבעות, בית שחי ובקפלים.
שכיחות פטרייה וגינאלית בקרב נשים
שלוש מתוך ארבע נשים סובלות ממנה לפחות פעם אחת בחייהן. - זה אומר לפחות 75% מהנשים!!!
השכיחות עולה בסוכרת, במצבים בהם נעשה שימוש בתרופות כגון סטרואידים, קורטיזון, אנטיביוטיקה, כימותרפיה ובאופן כללי, כאשר יש חולשה של מערכת החיסון.
גורמים
גורמים המעודדים את התפתחות הפטרייה, מפרים את האיזון או מגדילים את הסיכון לכך, יכולים להיות שימוש באנטיביוטיקה, לחץ ומצב רוח רע, ירידה בפעילות מערכות ההגנה, אלרגיה, שינוי ברמת החומציות בנרתיק , נשים עם סוכרת נמצאות בסיכון גבוה עקב שינוי בחומציות הנרתיק ומערכת חיסון ירודה, שימוש בגלולות למניעת הריון, תרופות כגון סטרואידים, שינויים הורמונליים כמו בהריון מגדילים את הסיכון, בגדים צמודים מידי המשמרים לחות באזור, חוסר אנזימי עיכול הגורם לתסיסת מזון לא מעוכל היטב במערכת העיכול וכמובן תזונה. למה שאנו מכניסים לפה יש השפעה קריטית ביותר על התפתחות הפטרייה. תזונה לא בריאה, מתועשת ומעובדת, עם חומרי שימור, טעם וצבע, סוכרים ושמרים תורמת ישירות להתפתחות פטרייה בנרתיק.
אבחנה
מי שהתנסתה יותר מפעם בתופעה לא נעימה זו יודעת כבר לזהות מתי זה עומד להגיע. בשלב זה רצוי להתחיל לטפל ולא לחכות שהפטרייה תעלם מעצמה, כי היא לא! כבר ברגע שמרגישים את העקצוץ, הצריבה, הגירוי הראשוני ואי נוחות מסוימת רצוי להתחיל טיפול.
האבחנה נקבעת על סמך ההפרשה האופיינית והגרד באזור החיצוני של הנרתיק.
במקרים פחות מובהקים ניתן להיעזר בבדיקת תרבית או בבדיקה מיקרוסקופית לפטריות.כיום קיימות ערכות לבדיקה עצמית שניתן להיעזר בהן לאבחון קנדידה וגינאלית.
הסבלנות משתלמת
נשים נוטות להפסיק טיפול מיד איך שהסימפטומים מעלמים - זאת אחת הסיבות שהיא תמשיך לחזור. כמו בוידוי הריגה, יש להתמיד בטיפול חודשים לאחר היעלמות הסימפטומים. פטרייה היא דבר עקשן ויש להתייחס אליה בהתאם. לכל מי שחושבת שמדובר בטיפול קצר וחד פעמי - זה אפשרי רק מבחינה סימפטומיטית אך טיפול קצר לא יכול להבטיח אי הישנות של התופעה.
טיפול קונבנציונלי
נרות להחדרה נרתיקית, משחה למריחה חיצונית, אנטיביוטיקה וכדורים אנטי פטרייתיים.
(הקנדידה לסוגיה פיתחה עמידות לתרופות הקונבנציונליות כמו אנטיביוטיקה)
טיפול נטורופתי
שאלתן את עצמכן מדוע לאישה אחת יש נטייה גדולה יותר לסבול מפטרייה וגינאלית מאשר לאישה אחרת?
יש לכך קשר לאורח החיים, הרגלי התזונה, מצב מערכת העיכול, מצב מערכת החיסון ועוד.כנטורופתית אני נוהגת לשלב בטיפול שינוי תזונתי, צמחי מרפא בהתאמה אישית עם נגיעה גם בצמחים ותבלינים קוטלי פטריות חזקים ומחזקי מערכת חיסון עוצמתיים. באם נמצא לנכון אני מתאימה פורמולה הומוטוקסיקולוגית ומנתבת גם לניקוי רעלנים מהגוף.
הטיפול הנטורופתי השלם משלב הקלה חיצונית סימפטומטית עם טיפול פנימי בשורש הבעיה על מנת למנוע את הישנותה.היום כבר ידוע מעבר לכל ספק, שתזונה לקויה מחלישה את מערכות הגוף, מפרה את האיזון בפלורת המעי ומחלישה את מערכת החיסון.
לכן, שינוי תזונתי הוא הכרחי, יש להוציא מהתפריט מזונות המהווים קרקע פורייה להתפתחות הפטרייה, או מזונות המחלישים את מערכת החיסון.הטיפול הנטורופתי לוקח בחשבון שלא מספיק רק לקטול את הפטרייה, אלא חשוב לעזור לתוצרי הפירוק שלה לצאת החוצה מהגוף כי כאשר הפטרייה מתפרקת, היא משחררת חומרים רעילים לזרם הדם. חומרים אלו עלולים לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.
בנוסף, העלמת הפטרייה אינה טיפול מלא, אם לא נטפל בגורם לה היא תמשיך לחזור. לדוגמא, אם הגורם הוא מחלת הסוכרת יש להפנות את הכיוון הטיפולי גם לשם, אם הבעייה היא רמת חומציות נמוכה בנרתיק חשוב לקחת את זה בחשבון, אם הגורם הוא נטילת אנטיביוטיקה, גלולות וכדומה - חשוב לקחת זאת בחשבון.כחלק מהטיפול התזונתי אני ממליצה לעשות שימוש בשילוב 3 המוצרים הבאים אותם ניתן להזמין :
פרוביוטיקה, תמצית זרעי אשכוליות GSE ו
אלוורה-חמוציות
לסיכום
לצערי נתקלתי פעמים רבות בנשים שהגיעו לטיפול, תוך זמן קצר מאוד חלה הטבה משמעותית בסימפטומים והן הפסיקו את הטיפול באמצע מתוך הנחה שלא מגרד יותר, הן מרגישות טוב ואפשר להפסיק.
אני נוהגת להסביר שהטיפול בפטריות בכלל ופטרייה וגינאלית בפרט הוא תהליך מתמשך הדורש התמדה וסבלנות. פטרייה יכולה להיות עקשנית מאוד. עצם היעלמות הגרד ואי הנוחות לא אומר שהטיפול הסתיים. ובאמת ברוב המקרים אני מקבלת שוב טלפון: "הפטרייה חזרה".
אז לא! היא לא חזרה, היא פשוט מעולם לא נעלמה.
ככל שהבעיה חוזרת על עצמה יותר, כך משך הטיפול מתארך. צריך הרבה סבלנות, כוח רצון ונחישות. אני לא אומרת שזה קל, אבל אני יודעת בוודאות שזה משתלם!הגישה הנטורופתית מבקשת טיפול בגורם, שכאמור, יכול להיות מספר דברים, לכן חשוב לברר זאת בפגישת ייעוץ מקצועי עם נטורופת מוסמך.
~ קבלו את "המדריך השלם לחורף" מאת איה הוד בחינם!!! לחצו כאן ~
איה הוד נטורופתית מוסמכת, מרצה בנושאי הריפוי הטבעי ומורה של האנרגיה החדשה. מנהלת קליניקה פרטית לריפוי טבעי, מתמחה בתזונה טיפולית, צמחי מרפא, תוספי מזון, רפואה פונקציונלית, אוליגותרפיה, הומוטוקסיקולוגיה, גוף-נפש ודמיון מודרך. בעלת אתר בנושאי נטורופתיה ורפואה משלימה: http://www.ayahod.com ליצירת קשר עם איה: office@ayahod.com 09-7677621