קאיזן היא שיטה בה נוקטים בצעדים קטנים ונוחים לקראת שיפור.
בראשית דרכה, שיטת הקאיזן שימשה לשיפור תהליכי ניהול וכיום משתמשים בה להרחבת הפוטנציאל הקוגניטיבי-התנהגותי של אנשים. כלומר משתמשים בקאיזן ליצירת שינוי חשיבתי והתנהגותי.
מדוע הקאיזן פועל? כל חריגה מהשגרה הרגילה והבטוחה יוצר חשש כלשהו, ואצל חלקנו יוצר אפילו פחד. פחד שהצעדים הקטנים של דרך הקאיזן מנטרלים. הצעדים הקטנים יוצרים מסלולים עצביים חדשים לבניית הרגלים חדשים, ההתנגדות לשינוי נחלשת ואנו מתקדמים לקראת השגת שינוי.
כמאמנת אישית, אני משתמשת בשיטת הקאיזן, כאשר למתאמנים קשה לקפוץ למים ולעשות שינוי, או כאשר הם ניסו לשנות הרגלים ואחרי תקופת הצלחה קצרה או ארוכה, נסוגו וחזרו להרגל הישן.
בתהליך העבודה המשותף, המתאמן מחליט איזה צעד קטן הוא יכול לעשות כדי לשנות את ההרגל. לדוגמה, אם המתאמן רוצה לשנות הרגלי אכילה ולהפסיק לאכול חטיפי שוקולד, במקום להפסיק לאכול את החטיף כולו, הוא יכול להתחיל לא לאכול את הנגיסה הראשונה. כלומר הוא פשוט ישליך את הביס הראשון, עליו לפעמים קל יותר לוותר מאשר על האחרון. אפשר גם לשים פחות אוכל בצלחת מראש, או לא לסיים את כל האוכל - להשאיר מעט בצלחת. לאחר שחווים את הצעד הראשון, אפשר להחליט אם מתאים לעשות צעד נוסף.
איך יודעים אם מוכנים לעשות את הצעד השני?
כאשר הצעד הנוכחי הופך לאוטומטי, חסר מאמץ ואפילו מהנה. אם חוששים מעשית הצעד הנוכחי או מחפשים תירוצים לא לעשותו, זה הזמן להקטין את גודלו.
כדי להגביר את המוטיבציה הפנימית, להתמיד ולהגדיל את השינוי, משתמשים בקאיזן בתגמולים קטנים. השימוש בתגמולים קטנים בכל קטע מקטעי הדרך בעצם הופך את הדרך לשינוי למהנה.
התגמול צריך להיות:
1. מותאם למטרה.
2. מתאים לאדם
3. חינם או לא יקר, תגמול כמו לפנק את עצמי בעשר דקות של שמיעת מוסיקה אהובה כפרס על הצלחה בצעד קטן.
האם צעדים קטנים לא מניבים תוצאות איטיות?
נכון, לעיתים קרובות צעד אחד קטן לא מספיק, אבל הוא מוביל בקלות יחסית לצעד שני ושלישי, עד שיום אחד מגלים שהשינוי הגיע.
הקאיזן מציע לנו לתת אמון בכך שבצעדים קטנים נוכל להתגבר טוב יותר על התנגדותו הראשונית של המח לשינוי. וכדי ששיטת הקאיזן תהיה אפקטיבית עבורנו, עלינו להיות סבלנים, לעבוד על השינוי בקצב איטי יחסית ולהעריך את הרגעים הקטנים של החיים.
דגנית רוזנר - מנחה, מאמנת אישית ופסיכולוגית קוגניטיבית
net.מאמנתאישית.www