דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חלומות- איך לזכור חלום 

מאת    [ 13/04/2007 ]

מילים במאמר: 642   [ נצפה 5938 פעמים ]

דרך החלום - מאת רונית נשר
טור שני - איך לזכור חלום?

אנשים רבים שואלים אותי איך זוכרים חלום, האם מי שלא זוכר, לעולם לא יזכור?

דבר ראשון חשוב לדעת שכולנו חולמים. השינה שלנו מתחלקת לכמה אפיזודות: שינה רגילה ושנת חלום (הידועה בכינוייה "שנת REM" - שינה המאופיינת בתנועות עיניים מהירות). רק בזמן שנת חלום אנו חולמים, ושינה זו מתרחשת מספר פעמים בלילה.

אנשים שרוצים לזכור חלום, שמודעים לחשיבות החלום בחיי היום-יום - בדר"כ יזכרו יותר חלומות.

בתקופות עמוסות קורה שאינני זוכרת חלומות במשך כמה לילות. בתקופות של סדנאות על חלומות או בימים בהם אני מרצה על חלומות - אני בדר"כ זוכרת 4-5 חלומות בלילה אחד, ואף יכולה לזכור בפרטי פרטים צבעים, תחושות, שלטי רחוב או את הדוגמא בחולצה של מי שעמד מולי בחלום...
זה עניין של מודעות ותשומת לב, לתת מקום לחלום גם בעירות.

ובכל זאת מספר טכניקות:
נסו לתרגל זכרון חלומות ביום בו אתם מתעוררים ביקיצה טבעית. אם אנחנו מתעוררים ביקיצה טבעית יהיה לנו סיכוי טוב יותר לזכור את החלום, מכיוון שכאשר השעון המעורר מעיר אותנו, או בכי התינוק או הצעקות של השכן מלמטה - אנו עוברים במהירות ובצורה חדה לעירות - ואז קשה יותר לשחזר את החלום.

הניחו ליד המיטה מחברת ועט, ומיד עם היקיצה, לפני שאתם מזיזים את הגוף, שלחו באיטיות יד לעבר המחברת ורשמו - מה אתם מרגישים ברגע זה? פחד/כעס/שמחה/ קור/חום/דפיקות לב מואצות וכו'. האם זה קשור לחלום שחלמתם? בדר"כ כן!
נסו "למשוך" דרך התחושה את הזכרון: קמתי בתחושת כעס - על מי כעסתי בחלום? בדר"כ תזכרו תוך מס' שניות. אם לא - הניחו לזה ונסו שוב למחרת. חשוב להיות עקביים, ובכל בוקר לתת מקום לחלום - אפילו מס' שניות!

דרך נוספת (למי שעושה רייקי או הילינג) - מיד עם היקיצה להניח יד על צ'קרת העין השלישית (בין הגבות) - המקושרת לחלומות ולתת-מודע שלנו, עד שזכרון החלום יעלה.

עוד אפשרות היא לשוחח עם מישהו אחר על החלומות שלו - וכך להזכר בנושאים שהופיעו בחלומותיך. פעמים רבות מגיעים לסדנאות אנשים שנשבעים שלעולם לא זכרו ולו חלום אחד, ותוך כדי הקשבה לחלומות של משתתפים אחרים הם נזכרים לפתע בחלום שחלמו אתמול...

יש אנשים שזוכרים חלום דרך "מילות מפתח": הם אומרים בקול רם מילים כמו - אונייה, מים, גדר, אבא, אש, חיה, מכונית... אלו הם חלק מהסמלים האוניברסליים של קרל יונג, עליהם נרחיב בפעם אחרת. לעיתים המילה מזכירה משהו שהיה בחלום.

נערה בת 18 סיפרה בתחילת סדנת-חלומות, כי אינה זוכרת חלומות והיא כאן "רק בשביל הסקרנות". למחרת סיפרה לכל המשתתפים כי הבוקר התעוררה מחלום בדפיקות לב מואצות וזיעה קרה, אך מעבר לזה היא כמעט לא זוכרת דבר, "ולעומת החלומות שלכם, זה שום דבר ובטח אין מה לעשות עם זה". שאלתי אותה מה היא כן זוכרת מהחלום, וכל מה שיכלה לומר הוא: "מכונית".
"מה היה כל כך מפחיד במכונית?" שאלתי ולאחר דיאלוג קצר החלה להיזכר בפרטים נוספים מהחלום, עד שעלה החלום הבא: "אני נוהגת במכונית, אך בשלב מסויים - הבלמים לא פועלים והמכונית מתדרדרת למטה... למטה...למטה... ואז התעוררתי."

בעבודה עם אותה נערה על החלום, בדקתי כמה אפשרויות של התבוננות בחלום זה, כשכמובן הדבר החשוב ביותר הוא - מיהו החולם ומה משמעות החלום בעולמו.

בפירוש הקלאסי היינו מתייחסים ל2- סימבולים: המכונית (סימבול של ניידות, חופש, אמצעי להגיע ממקום אחד לשני, סמל סטטוס ועוד..) ואיבוד השליטה (הסוגייה של פחד מאיבוד שליטה).
כאשר התבקשה אותה נערה "להמשיך את החלום בעירות" - כלומר לדמיין ברגע זה את המשך החלום - היא סיפרה שבהמשך המכונית מתדרדרת עד שהיא נעצרת ע"י מחסום צבאי. מכאן הקישור כמעט ברור מאליו - הבחורה עומדת לפני גיוס. סימבול איבוד השליטה הוא דווקא דיאלוג בין השליטה והמשמעת הקפדנית שמסמל הצבא, לבין איבוד השליטה על חייה הפרטיים והחופש. דיאלוג זה, שביום-יום אינו מקבל התייחסות, הציג את עצמו דרך החלום. והכל התחיל מזכרון של מכונית.
אדגיש שחולם אחר היה מקבל, כמובן, התייחסות שונה לגמרי לחלום.

ולסיום - סבתא אחת סיפרה לי שאם מניחים כוס מים ליד המיטה - שותים חצי כוס לפני השינה ואת החצי השני ביקיצה - החלום יופיע כזכרון ברור (לא ניסיתי... אבל היא הבטיחה שזה עובד - נסו ודווחו!).








רונית נשר-
פסיכותרפיסטית ומנחת קבוצות.
מטפלת מוסמכת בפסיכולוגיית הגשטאלט וחברת ועד אגודת הגשטאלט בישראל.
מנחת תכנית הטלויזיה "חוות דעת בפסיכולוגיה" בערוץ 10.

אתר הבית של רונית נשר - http://www.ronitnesher.com



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב