אמור לא לסמים אמור כן לחיים
Foundation for a Drug-Free World
________________________________________________________________________
זוגיות, בגידות ואלכוהול
53.16% מהמבוגרים בני
18-40 במדינת ישראל דיווחו
על שימוש כלשהו במשקה
חריף בחודש האחרון. מדובר על
1,216,088 איש* -
האם הם סובלים מ"בעיית שתיה" ?
37.27% מהמבוגרים בני 18-40 במדינת ישראל דיווחו על שימוש כלשהו במשקה חריף בשבוע האחרון*-
האם בני הזוג שלהם נפגעים מכך ?
מעל 50% מהמבוגרים בני 18-40 שיש להם ילדים בני 12-18 בבית דיווחו על שתית אלכוהול בשנה האחרונה*.-
מה זה עושה לילדים שלהם ?
(*נתוני הרשות הלאומית למלחמה בסמים)
"בעיית שתיה" וזוגיות
זוגות רבים נוהגים לצאת לבלות יחד במועדונים ובארים. לעיתים אחד מבני הזוג ממשיך לשתות אלכוהול, למרות הופעתם של סימנים שונים לכך כי השתיה שלו גורמת לו להתנהג בצורה פוגעת או מעליבה. ערב בילוי אשר מתחיל כבילוי זוגי, עלול להסתיים במריבה ובסכסוך.
"המוסד הלאומי לשימוש לרעה באלכוהול ואלכוהוליזם" בארה"ב מפריד בין "אלכוהוליזם" ל"בעית שתיה" ואף נותן כלים על מנת לזהות את המצבים השונים. "בעית שתיה" משמשת במקרים רבים כשם נרדף ל"אלכוהוליזם"- בקרב אנשי מקצוע, לעומת זאת, ההגדרה של "אדם עם בעית שתיה" משמשת יותר ויותר לתאור של אדם שאינו מכור אך שלשתיה שלו יש השלכות שליליות על חייו. בניגוד לאדם התלוי במשקה (המכור), הבעיות של האדם שאינו מכור אינן נובעות משתיה כפייתית של אלכוהול אלא נובעות באופן ישיר,לעיתים קרובות, ממצב של שכרות. ההשפעות השליליות של "בעית שתיה" משפיעות לא רק על השתיין עצמו אלא גם על בן/בת הזוג שלו ובני משפחה אחרים. הקשר בין שימוש באלכוהול ובעיות אלימות במשפחה תועד בהרחבה ודובר עליו רבות אך זוהי רק אחת ההשפעות של האלכוהול.
בעיות זוגיות נוספות אשר סביר להניח שיתרחשו כאשר יש בעיות שתיה הן:
מריבות וסכסוכים
בגידות
קנאה
חוסר ביטחון כלכלי
גרושים
ובמצב של הריון- השפעות אלכוהול על העובר
לעיתים קרובות בן הזוג ובני המשפחה מנסים להגן על השתיין מההשלכות השליליות של השתיה. הם עשויים לקחת על עצמם את הטיפול בדברים שהינם באחריות האדם ששותה, לכסות עליו במקום העבודה, לספק נחמה ונוחות לאחר הילולת שתיה, להסתיר את רגשותיהם לגבי בעית השתיה שלו וכן להסתיר את בעיית השתיה ממשפחה וחברים. כל אחת מפעולות אלו אמנם נעשית מתוך כוונה טובה אך ההשפעה של כך על השתיין היא שמגוננים עליו מפני מההשלכות של ההעדרויות מהעבודה, מההשפעה המלאה של הנגאובר ומההכרה בכך כי אנשים אהובים נמצאים במצב של פחד ממנו או כעס עליו.
תלות באלכוהול מתאפיינת בסימפטומים רבים כולל סימנים של נסיגה, חוסר שליטה בשתיה ושינויים התנהגותיים ופיזיולוגים המרמזים כי האדם ממשיך לשתות למרות שהוא חווה בעיות משמעותיות שהן תוצאה של השתיה שלו. שימוש לרעה באלכוהול לעומת זאת זהו דפוס שתיה המוביל לירידה משמעותית מבחינה קלינית או למצוקה. אדם מאובחן עם בעיה של שימוש לרעה באלכוהול כאשר הוא שותה למרות שהאלכוהול גורם לו לבעיות פיזיות, חברתיות, פסיכולוגיות, או בעיות תעסוקה. שימוש לרעה באלכוהול אינו בהכרח כרוך בדפוס עיקבי של שתיה כבדה אלא הוא מוגדר באמצעות ההשלכות שליליות הקשורות לדפוס השתיה.
"רוב האנשים שותים כדי לקבל את ההשפעה המעוררת, כמו בירה או כוס יין ששותים אותם כדי "להשתחרר". אבל אם האדם שותה כמות שהיא גדולה מזו שהגוף יכול להשתלט עליה הוא חווה את ההשפעות המדכאות של האלכוהול. כפי שג' מתארת -"במהלך השנה האחרונה הלכתי לעבודה שיכורה, איבדתי את ההכרה במועדונים ובארים ולא זכרתי איך הגעתי הביתה. באופן מביש ישנתי עם מישהו ולא יכולתי אפילו לזכור מי האדם הזה שבא איתי הביתה עד שנתקלנו אחד בשני ביום שלמחרת. הרסתי שתי מערכות יחסים בגלל שפגעתי המון בבני הזוג שלי דרך השתייה, ולמרות זאת הייתי שמה את השתייה במקום הראשון."- מתוך חוברת "האמת על אלכוהול" המחולקת על ידי מתנדבי "עולם ללא סמים". ארגון "עולם ללא סמים", אשר הוקם על ידי ארגון הסנטולוגיה, פועל על מנת להביא את האמת על הסמים אל בני הנוער. הפעילות כוללת סדרת הרצאות וחלוקת חוברות "האמת על הסמים".
_____________________________________________
email- notodrugs@drugfreeisrael.org
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World
www.drugfreeisrael.org
notodrugs@drugfreeisrael.org
למידע נוסף, הזמנת הרצאות וחוברות והצטרפות לפעילות כמתנדבים
אילת מליס כהן, אחראית תוכנית ?אמור לא לסמים אמור כן לחיים? , 054-4558123