מגיע השלב בחייו של כל אדם כמעט בו הוא מרגיש את הצורך להתיישב, להתמסד, להקים משפחה ומרגע זה מתחילה שרשרת תהליכים הכוללת כמובן רישום ברבנות ובמשרד הפנים, חתונה ובהמשך גם ילדים. מהרגע בו מתקיים משק משותף כל הזכויות והחובות בין בני זוג מעוגנות במסגרת החוק אשר מסדיר את היחסים וקובע את מעמדם של בני הזוג. במערכת המשפט כיום המונח "בני זוג" מתייחס לזוגות הטרוסקסואלים ולכן ישנם מקרים רבים בהם המערכת המשפטית איננה מכירה במעמדם של בני זוג מאותו מין ואינה מתייחסת למשפחה חד- מינית בצורה דומה למשפחה "רגילה".
בשביל להיות זוג, לאהוב ולחלוק חיים יחדיו אין באמת צורך במסמכים או בהצהרה חוקית. יחד עם זאת, ניסוח הסכם חיים משותפים שהינו הסכם המעגן את המערכת הזוגית וקובע בחוק את העקרונות המשפטיים של הזוג הוא הדרך הקרובה ביותר להתמסדות.
הסכם יחסי ממון כדרך הקרובה ביותר לנישואין
בשנים האחרונות חלו תהפוכות בתחום המשפטי כאשר כמה פסקי דין פרצו את הדרך עבור זוגות חד- מיניים וקבעו כי כל בני זוג המוכרים כידועים בציבור, גם אם הם מאותו מין, זכאים לזכויות המשפטיות והכלכליות להם זכאים בני זוג הטרוסקסואלים.
ניסוח הסכם ממון מסדיר וקובע חוקית נושאים כגון חלוקת רכוש, קבלת החלטות, מעמד לאחר אימוץ, חינוך ילדים וכל נושא אחר אשר עולה מתוך ניהול החיים המשותפים. את ההסכם יש לאשר על ידי נוטריון על מנת שיהיה קביל בפני בית משפט.
החשיבות של חתימה על הסכם יחסי ממון עולה במקרים בהם אין וודאות בקשר לזוגיות או שבית המשפט אינו מכיר בזוגיות וכאן יש צורך בהצגת מסמך רשמי אשר מוכיח את קיום הזוגיות. במקרים של פרידה או הגשת בקשה לצו ירושה עלול אחד מהצדדים למצוא עצמו נטול זכויות וזאת בגלל שאין בידיו מסמך משפטי המאשר את זכויותיו.
רישום הנישואין בצורה פורמאלית
בתהליך נישואין רגיל נרשמים הזוגות ברבנות ודרכה מוכרים הם כזוג נשוי. זוגות חד מיניים אינם מתקבלים על ידי מוסד הרבנות אך לאחרונה נתקבלה פסיקה מבג"ץ האומרת כי זוגות חד מיניים יוכלו לרשום עצמם כזוג נשוי במשרד הפנים. על מנת להירשם יש להינשא באחת מתוך רשימה מצומצמת של מדינות בהן מוכרים נישואים של חד מיניים.
משפחה גאה- אתר לזכויות זוגות חד מיניים ופורום זוגיות גאה בו ניתן לשאול עורכת דין את כל השאלות