גברת גבינה ומר יין
כמו לכל זוג מוצלח, לגבינה וליין הרבה מין המשותף ומסורת ארוכת שנים. שניהם מוצרים מין הטבע העוברים תהליך ייצור מוגדר ויחד עם זאת מתגאים במגוון רב של מוצרים סופיים. בשני המקרים, זן הענב ותנאי גידול הגפן כמו גם גזע הפרות או הצאן ואזורי המרעה, מעצבים את סוג המוצר ומאפייניו הייחודיים, ובשני המקרים לאומנות הייצור השפעה מכרעת על טעמו ואיכותו של המוצר הסופי. אצל הגבינה, כמו אצל היין, תהליך הייצור הכולל תסיסה טבעית, מוכר מזה אלפי שנים. שניהם מתיישנים היטב ומשתבחים עם הזמן, ואת שניהם ניתן לצרוך טריים, פשוטים, וצעירים, או מורכבים ועשירים לאחר שעברו תהליך יישון ממושך.
נהוג להתאים יינות לבנים לגבינות רכות וגבינות ארומטיות ויינות אדומים לגבינות קשות וגבינות מעודנות. יינות פירותיים ולא יבשים וכן יינות קינוח יתאימו למגוון רחב של גבינות ולכן הם עדיפים בארוחת טעימות הכוללת מבחר גבינות. הכלל הוא שככל שהגבינה חריפה יותר - היין מתוק יותר. נוהג נוסף בהתאמת גבינה ויין הוא ששניהם יבואו מאותו חבל ארץ. יחד עם זאת אין אלה כללים נוקשים שכן מדובר בטעם והעדפה אישית. העיקרון המנחה הוא שתשרור הרמוניה ואיזון בין טעמי הגבינה והיין: גבינה עשירת טעם תתאים ליין בעל גוף מלא וגבינה מעודנת תתאים ליין קל.
מאחר וקיימים סוגים רבים של גבינות ושל יינות, מספר השילובים הוא רב. הנה כמה הצעות מועילות:
גבינות צעירות, מעודנות ו'חלביות' כמו גבינות עיזים - עם יין קל, פירותי ומעודן כגון סובניון בלאן או בוז'ולה.
גבינות עוקצניות בעלות טעמים עזים כמו פרובולונה פיקנטה, עם יין אדום, צעיר, עם 'נוכחות' כגון קיינטי או שירז.
גבינות מיושנות בעלות טעמים מורכבים כמו גרוייר ריזרב, עם יין מיושן ובעל גוף מלא כגון קברנה סובניון או זינפנדל.
גבינות עזות וחדות טעם כמו פונט ל'וואק עם יין צעיר ובעל גוף מלא כגון מרלו או יין קינוח כגון ריזלינג.
גבינות בשלות ורכות כמו ברי או קממבר עם יין ארומתי וצעיר כגון שרדונה או שמפניה.
גבינות עיזים מיושנות בעלות טעמים עזים כמו תום, עם יין בוגר כגון פינו נואר או שרדונה.
גבינות כחולות כמו רוקפור או סטילטון, עם יין קינוח כגון ריזלינג או פורט.
לחיים, סאלוט ובון אפטי.
אבנר אילנאי, מכולת גבינות