הגזיה
הגזיה המומלצת ביותר להכנת קפה שחור צה"לי משובח היא מהסוג הישן, כזה שהלהבה שלו איננה חזקה מדי, ושמביאה לרתיחה איטית ועדינה של המים. הגזיות החדשות של ימינו, מפאת חוסר הסבלנות הידוע של עם ישראל, היא כזו שאמנם מרתיחה את המים במהירות, אבל בדרך מביאה לטעם לוואי של קפה שרוף. אם בכל זאת כל שידכם משגת היא גזיה עם להבה ישירה וחזקה, כוונו אותה למינימום האפשרי.
הקפה
מביני עניין ישתמשו בדרך כלל בקפה ערבי, שניתן להשיגו במקומות כגון לוד, נצרת, אום אל פחם וכדומה. עם זאת, המתחילים יכולים להשתמש גם בקפה שחור רגיל של עלית או לנדוור.
הסוכר
תעשו טובה, את הסוכר החום ואת הממתיקים המלאכותיים למיניהם תשאירו לאזרחות ולקפה שנמזג מתוך מכונות קפה של בתי קפה. קפה שחור צה"לי אמיתי שותים בלי סוכר בכלל, ואם אתם מתעקשים אז עם כפית שטוחה אחת בלבד.
והכי חשוב - סבלנות
קפה טוב יתקבל מרתיחה איטית ורק כאשר מכין הקפה מתאפק לא להוריד אותו מהאש מוקדם מדי. רבים מתפתים להאיץ בקפה לרתוח על ידי הגברת עוצמת הלהבה, אבל הדבר יביא, כאמור, לטעם לוואי שרוף. הסבלנות, אם כן, משתלמת.
אופן ההכנה
מדליקים את הגזיה, ועל אש קטנה מניחים את הפינג'אן (כמה שיותר חרוך יותר טוב), כאשר הוא מלא עד חציו במים. ממתינים שהמים ירתחו, וברגע שמופיעות הבועות הראשונות המעידות על רתיחה - מכניסים כפית קפה גדושה מאוד על כל 100 סמ"ק (זוהי הכמות המומלצת לקפה שחור צה"לי). במידה ובשלב זה הקפה מתחיל לגלוש, הנמיכו את הלהבה, ובמידת הצורך אף הרחיקו את הפינג'אן מהלהבה.
מערבבים את הקפה בכיוון אחד (קיימת אמונה טפלה הגורסת שנגד כיוון השעון יוצא יותר טעים), ומוודאים שכל האבקה התמוססה במים.
לאחר מספר דקות הקפה אמור להתחיל להתנפח ולעלות. המתינו בסבלנות... ורגע לפני שיגיע לשפת הפינג'אן - הורידו אותו מהאש. זה הזמן להוסיף את הסוכר, ולאחר מכן יש לדפוק בעדינות את תחתית הפינג'אן בקרקע ולהחזיר אל מעל הלהבה.
ממתינים לגלישה שניה של הקפה ושוב מורידים מהאש רגע לפני שהוא מגיע לשפת הכלי. דפיקה נוספת של תחתית הפינג'אן בקרקע, גלישה סופית ואחרונה - והקפה השחור הצה"לי שלכם מוכן.
- המאמר באדיבות קבוצת אספרסו בר איטליקו בע"מ -
קבוצת אספרסו בר איטליקו בע"מ הינה סניף הדגל הישראלי מקבוצת הקפה האיטלקי Italico, חברת הקפה האיטלקית החברה המשגשגת ביותר בשנים האחרונות באיטליה שאף התפתחה למדינות נוספות באירופה ומחוצה לה.בימים אלה, מתכוונת קבוצת אספרסו בר איטליקו בע"מ לפרוץ לשוק הישראלי ולהשתלב בשוק כשחקן מרכזי ומוביל בתחום הקפה.