אחת האגדות הגדולות ביותר במסחר הוא יחס סיכוי סיכון (Risk : Reward = R:R).
האגדה זכתה לכל-כך הרבה כוח שסוחרים רבים נופלים במלכודת ומפסידים בעיתה טריידים וכסף.
ראשית נסביר בקצרה מהו יחס סיכוי סיכון.
בעסקה יש לקבוע הגבלת הפסד (stop loss = s/l). לא נדון כאן בצורך הגבלת ההפסד רק נזכיר כי מסחר ללא פקודת s/l, הוא מסחר בלתי אחראי בעליל. נקודה.
המיתוס אומר (וחוגים רחבים לומדים ומלמדים כך) להציב יעד רווח לעסקה בגובה כפליים מגודל ה-s/l.
לדוגמא, אם ה-s/l נקבע כ-40 פיפסים הרווח חייב להיות מינימום 80 פיפסים דהיינו יחס סיכוי/סיכון 1:2.
אם הרווח נקבע ל-120 פיפסים אזי R:R=1:3.
למראית עין מאחורי היחס עומד הגיון בריא. השוק עולה ויורד אקראית. כניסה לעסקה יכולה להוביל לרווח או הפסד בפרופורציה של 50%, כי הרי השוק או יעלה או ירד. לכן הרווח אמור להיות גדול יותר מההפסד אם יש לנו לפחות שתי עסקאות.
האם סוחרים רבים נוהגים כך? כן וזה מקובל.
האם חייבים לנהוג כך? לא ממש.
הבנה קצת יותר מעמיקה של ניתוח אסטרטגיות מוביל לשאלות השוברות את האגדה של יחס כפול של סיכוי/סיכון.
הראשונה והבסיסית ביותר, למה רק פי שניים? למה לא פי 4 ... או כל מספר שרירותי אחר? האם אלו המספרים היחידים שיקבעו אם סוחר ירוויח או יפסיד לאורך זמן (שהרי עקביות היא העיקר).
כדי לענות על שאלה זו יש לדעת מספרים נוספים שהם חלק לעסקאות, כמו יחס עסקאות מרוויחות, ממוצע מרוויח וכו'.
אפשרות: סוחר יכול להרוויח בממוצע בכל טרייד R:R=0.5 ( רק חצי מה-s/l, לדוגמא רווח של 30 פיפס על סיכון של 60 פיפס) ומתוך כל 100 טריידים להרוויח ב-80% מהן (יחס טריידים מרוויחות) ולהיות רווחי להפליא לאורך זמן.
אפשרות נוספת יכולה להיות של אסטרטגיה המרוויחה רק 30% מהפעמים (30 עסקאות מרוויחות מתוך 100 עסקאות שנפתחו) ותהייה רווחית. הכיצד? כל עסקה מרוויחה מכסה על הפסדים קטנים רבים.
כמובן שאסטרטגיית מסחר כזו מצריכה כוח נפשי רב שנלמד אחרי אימון ועבודה קשה. לא קל להפסיד ב-70% מהעסקאות בצפייההמתנה לאותן 30% שמרוויחות הרבה.
סוחרים רבים אינם יודעים מהו יחס הסיכון/סיכוי (R:R) שלהם בבואם להיכנס לעסקה וזה בסדר לחלוטין. היות ועסקה יחיד הוא חסר משמעות לסוחר מקצועי. שילוב כל הטריידים מהווה הגדרה של סוחר. סוחר מרוויח או מפסיד. שוב, לא הטרייד הבודד.
כמובן כאשר תריצו את המספרים על מספר גדול של עסקאות תמצאו מהו אחוז הניצחונות מול ההפסדים (אחוז טריידים מרוויחים מתוך סה"כ טריידים) ומהו ה- R:R הממוצע.
מספרים אלו גורמים לדאגה גדולה בין סוחרים.
האם אני צריך שאחוז ההצלחה שלי יהיה מעל 50%?
האם אני צריך שיחס סיכוי/סיכון בעסקאות שלי יהיה מעל 1:2?
התשובה שמדברת בעד עצמה תלויה בתוצאות האסטרטגיה לאורך זמן.
יכול להיות סוחר רווחי עם 80% הצלחה בעסקאות שרווחיו קטנים ביחס לסיכון הממוצע. לדוגמא רווח רק שליש מהסיכון, 1:0.3=R:R.
מאידך, יכול סוחר להיות עם 80% הצלחה ולהיכשל משום שממוצע הרווח בעסקאות המפסידות גדול ב הבה מממוצע הרווח בעסקאות המצליחות.
המסקנה הפשוטה,
אל תאמינו תמיד לאנשים האומרים לכם שהרווחים שלכם חייבים להיות כפולים מהסיכון לעסקה. זה פשוט לא נכון. תתחילו לשאול את השאלות המביכות לגבי יחס עסקאות מרוויחות ו-R:R ממוצע כדי לקבל פרופיל אמיתי לאסטרטגיה.
בנוסף, זכרו שאם אתם מנהלים טרייד שהסיכון בה 2%, אין זה מחייב לצאת מהעסקה לצאת רק אם הטרייד ברווח של 2%. בחזקת הכל או כלום. תקראו את המחיר ואת הגרף. השוק אומר לכם מתי לצאת מהעסקה .
מכאן ניתן להבין שגם הפסדים אינם חייבים להיות בגובה הסיכון המלא אותו קבענו בטרייד. יש לאמץ תוכנית ניהול טרייד המקזז את נקודת ה-s/l ככל שהעסקה מתקדם ברווח.
זכרו, עסקאות שנסגרו במחיר הכניסה (break even) הן טריידים מרוויחות.
המסחר מאפשר להיות מאוד גמיש. תבינו את הדרך המתאימה לכם. גבשו כללי ניהול טרייד ותנו לשוק להחליט.
שימרו על נכס הבסיס שלכם. אל תחזירו כסף לשוק.
עדי שרון
adysharon.blogspot.com