מיליוני גברים בעולם סובלים מבעית בריחת שתן, לפי נתונים סטטיסטיים לכ- 12 מיליוני גברים באמריקה מאובחנת מחלה זו. דליפת שתן לא מהווה חלק בלתי נפרד מתהליך ההזדקנות אלא נגרמת כתוצאה ממחלות אחרות, ניתוח, טראומה או סיבות אחרות.
בריחת שתן אצל גברים היא אחת הבעיות הקשות באורולוגיה המודרנית. אף אחד מהאמצעים הקיימים לא מבטיח ריפוי סופי של המחלה הזאת. בריחת שתן בקרב גברים יכולה להתפתח עקב אורח חיים מסויים, הפרעות תפקודיות בשלפוחית השתן או של הסוגר שלה, עקב השפעות סביבתיות או השילוב של הסיבות הנ"ל.
מבחינים בכמה סוגים של דליפת שתן אצל גברים: בריחת שתן זמנית שנוצרת עקב זיהום של דרכי השתן וניתנת לריפוי, בריחת שתן רגעית שנגרמת עקב שרירי שלפוחית, שופכה או סוגר חלשים, בריחת שתן מדחף שאינו נשלט שנגרמת עקב רצפטורים מגורים או ניזוקים, בריחת שתן גולשת שמתבטאת בחוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן.
אמצעים שמרניים לטיפול בבעיית בריחת שתן אצל גברים
1. גמילה מעישון. נמצא כי בקרב גברים מעשנים הופעת סימני בריחת שתן גדולה יותר פי 1.5 בהשווה ללא מעשנים או לאלה שנגמלו מהעישון.
2. הפחתה בצריכת משקאות אלקוהול, קפה, בירה, אוכל חריף או מתוגן: צריכת משקאות אלקוהול ומזון חריף או מתוגן גורמת למחזור דם מוגבר בבלוטת הערמונית שמתחילה ללחוץ על שלפוחית השתן והשופכה אשר גורם לבריחת שתן.
3. ביצוע תרגילי קיגל: כיווץ ושחרור הדרגתי של שרירי רצפת האגן – השרירים שאחראים על עצירת זרם השתן. תרגילים אלה מיועדים לחיזור השרירים של רצפת האגן וטיפול בבעית בריחת השתן אצל נשים וגברים. קיימים שלושה סוגי תרגילים: א. כיווץ שרירים, אחיזה והרפייה הדרגתית; ב. כיווץ שרירים עם הגברת המאמץ ושחרור הדרגתי; ג. כיווץ ושיחרור שרירים במהירות האפשרית.
4. טיפול תרופתי שמוריד את רמת הגירויים בשלפוחית השתן ומונע בריחת שתן הנגרמת מדחף או מרפא דלקות בדרכי השתן.
5. פיזיותרפיה לחיזוק שרירי רצפת האגן, גם לאחר הניתוח.
6. טיפולים אחרים שנקבעים על פי סוג הבעיה ולפי שילוב הגורמי שהשפיעו על התפתחותה.
במידה ואין טיפול שמרני שיעצור את בריחת השתן קיימות מספר טכניקות כירורגיות שמיועדות לפתור את הבעייה, כמו במקרים של הפרעות בתפקוד הסוגר כאשר ניתן להחליפו בעזרת הניתוח.
המחלה מתפתחת לאט ולכן רוב הגברים שסובלי ממנה פונים לרופאים בשלבים המתקדמים שלה. אם אתם מבקרים בשירותים פעמיים-שלוש במשך לילה ומרגישים קושי בהשתנת בוקר – פנו לרופא אורולוג בהקדם האפשרי.