גיל הילדות, ההתבגרות והבגרות המוקדמת הם חלון ההזדמנויות שלנו לבניית עצמות בריאות. העצמות מגיעות למסה ולצפיפות המקסימאלית שלהן בערך בגיל 30שנה. לאחר מכן, מתחילות העצמות להיחלש. איבוד עצם מסוים הוא תהליך נורמאלי בהחלט שאינו צריך לעורר דאגה. אולם כאשר תהליך איבוד העצם מואץ, הופכות העצמות לחלשות ולשבירות. לרוע המזל, אין סימני אזהרה מוקדמים בדרך כלל, עד לשלב שבו מתרחשת פגיעה חמורה. הסימן הראשון יכול להיות נפילה קלה או תאונה שגורמת לשבירה של עצם או לכאבי גב עקב פגיעה בחוליות.
חוקרים מצאו שקיים קשר בין תפקוד לקוי של המערכת החיסונית לבין דלדול העצם. קבוצה של תאים השייכים למערכת החיסונית, המכונים ציסוקינים, יכולה לעורר תגובה דלקתית המובילה להתפרקות העצם. למרבה המזל, תזונה נבונה ונכונה, אורח חיים בריא, איזון הורמונאלי ונטילת תוספי תזונה מסוימים, כפי שמתואר כאן, תורמים לפעילות תקינה של הציטוקינים.
איזון הורמונאלי חיוני לשמירה על צפיפות עצם טובה. חשיבות האיזון ההורמונאלי ניכרת היטב בנשים בגיל המעבר ששחלותיהן הוצאו. במחקרים נמצא שאצל נשים במצב זה עלולה להתרחש ירידה פתאומית בצפיפות העצם, בשל רמות נמוכות של אסטרוגן ופרוגסטרון. קיימים הורמונים רבים החשובים לתפקוד תקין של תאי העצם(אוסטאובלסטים), ביניהם אסטרוגן, פרוגסטרון, טסטוסטרון, DHEA, הורמון הגדילה וקלציטונין. מצד שני, רמות גבוהות מדי של קורטיזול, הורמון בלוטת התריס והורמון יותרת בלוטת התריס עלולות לגרום לדלדול העצם.
תזונה נכונה חשובה מאוד לשמירה על חוזק העצמות. תזונה כזו צריכה להכיל מזונות עשירים במינרלים בוני עצם כמו ירקות עליים, אגוזים וזרעים שונים, פשתה, מוצרי סויה ודגים. לעומת זאת, מזונות כמו משקאות מוגזים וממותקים, קפאין, מלח ואלכוהול תורמים להתפרקות העצמות, כאשר צורכים כמויות גדולות מהם.
אחת הדרכים הטובות ביותר למניעת ירידה בצפיפות העצם היא פעילות גופנית המפעילה עומס (התנגדות) על העצם (Weight bearing). פעילות גופנית כזו מעודדת יצירה של תאי עצם.
ויטמינים ומינרלים רבים דרושים לשמירה על בריאות העצם. הסידן הוא הידוע שביניהם, אולם גם מגנזיום, ויטמין D, בור (boron), צורן, ויטמין C, סטרונציום, ויטמין Kועוד, ממלאים תפקידים חשובים בתהליך חילוף החומרים המתרחש בעצמות.
תסמינים
ברוב המקרים, אין תסמינים מיוחדים לדלדול העצם, אולם עליכם לשים לב לסימני האזהרה הבאים:
♦ יציבה שפופה
♦ גיבנת
♦ שרוולים ומכנסיים שהתאימו בעבר, אולם כעת הם ארוכים מדי
גורמים עיקריים
• חוסר פעילות גופנית
• תזונה לקויה
• נטילת הורמונים
• נטילת תרופות מסוימות לפרקי זמן ממושכים, כמו תרופות נגד עוויתות, פרדניזון, הפרין, מתוטרקסאט, ליתיום, איזוניאזיד, פורוסמיד(פוסיד, מיפאר), נוגדי-חומצה שונים, כימותרפיה, הורמון בלוטת התריס ועוד
• עישון
• חסר בהורמונים וחוסר איזון הורמונאלי
• חסרים תזונתיים
• היעדר חשיפה לשמש
• הפרעות אכילה
• מתח נפשי ממושך
• מתכות רעילות בדם
מזונות מומלצים
אכלו מזונות עשירים בסידן וברכיבים תזונתיים נוספים הדרושים לשם ספיגת הסידן. בין המקורות הטובים לרכיבים תזונתיים אלה ניתן לכלול ירקות עליים(מלבד תרד), פולי סויה, אגוזים, מולסה, דג סלמון (אלתית), סרדינים (עם העצמות), ברוקולי ויוגורט טבעי, לא ממותק, המכיל ?חיידקים ידידותיים? פעילים.
ירקות עליים כמו כרוב, חסה ועוד, חשובים משום שהם מכילים ויטמין K. ויטמין ,Kהוא הצורה הצמחית של הוויטמין והיא חשובה לבניית העצמות.
מוצרי סויה מותססים כמו טופו ומיסו טובים לעצמות.
חומצות שומניות חיוניות המצויות באגוזי מלך, בשקדים, בזרעי פשתה ובדגים, חשובות גם הן לשמירה על עצמות בריאות.
מאת- ד"ר ריקרדו קדרון