התהליך שעברו חדרי שינה בבית הישראלי דומה לאותו תהליך שעברו חדרים נוספים, כמו המטבח והאמבטיה: אם כמה עשורים קודם היו חדרי שינה קטנים יותר, פונקציונאליים יותר, היום הם התרחבו. כמו תרבות האוכל שהרחיבה את שימושי המטבח ותרבות הספא שהולידה חדרי אמבט משודרגים, גם השינה הפכה לתרבות של ממש. פעם חדרי שינה הכילו מיטה פשוטה, ולצדה ריהוט מינימלי בדמות ארון בגדים, שידה ומנורת לילה – כל אשר דרוש לשינה, מעט רומנטיקה, התארגנות בבוקר ואולי איזו הצצה בספר לפני שהעיניים נעצמות והגוף שוקע בתרדמה מוחלטת. היום חדרי שינה כבר משמשים להרבה יותר מאשר לשימושים מועטים אלו: חדרי שינה מכילים היום גם יותר אופציות בידור, אם זו טלוויזיה ואפילו מערכת קולנוע ביתי, כולל ריהוט נילווה. יותר ויותר חדרי שינה כוללים כיום בתוכם חדר רחצה פרטי להורים, שהינו מסוגנן, אינטימי ומפנק, עם אמבט או ג'קוזי, ואף ריהוט אלגנטי המשרה אווירת ספא מתוחכם.
פריט ריהוט אחד שאין חדרי שינה יכולים בלעדיו – לא בעבר ולא כיום – הינו המיטה. פריט ריהוט זה עודנו משמש כמרכז החדר וכמוקד המרכזי של חדרי שינה, אך גם ריהוט זה עבר מהפכות גדולות עם השנים. היום מיטה היא לא רק מיטה. יש מיטות שמתפקדות כיותר מאשר פריט ריהוט המשמש לשינה. היום, כשמול המיטה ניצב ריהוט כגון שידת טלוויזיה ועליה מסך דקיק, על המזרן לתפקד בהתאם ולאפשר לשוכב במיטה זווית צפייה נוחה יותר. כך החלו המיטות להשתכלל – היום פריט ריהוט זה הוא לעתים אלקטרוני, ולעתים אף ממוחשב. בלחיצת כפתור משתנה זווית המיטה או המזרנים לישיבה ובחזרה לשכיבה בהתאם לפעילות הרצויה. יש אפילו מיטות בעלות אופציה לעשיית מסאז' לשוכב בהן – האין זה ריהוט משוכלל ומפנק לעילא? לעתים ריהוט חדרי שינה של שנות האלפיים יתחבר לאייפון ולנגנים ניידים אחרים כדי לאפשר חוויית בידור כוללת, של השמעת מוזיקה להנאת השוכב במיטה. כך גם נדרש ריהוט המאפשר לקום ולעבוד על המחשב הנישא, או להחזיקו מעל המיטה לצורכי עבודה באופן נוח.
בהתאמה, אותם חדרי שינה הפכו להיות גדולים יותר, שכן עליהם להכיל ריהוט רב יותר, בין השאר גם מיטות רחבות ומפנקות יותר, ועדיין מצופה מהם לא לשדר עומס רב על העיניים, אלא להוות חלל מרווח ומרגיע. לשם כך צריכים חדרי שינה לא רק גודל ומרחב, אלא בעיקר עיצוב הולם: שימוש נכון בצבעים, ריהוט מתוחכם ומסוגנן המתאים למטרה זו, סידור נכון של פריטי ריהוט אלו וכן הלאה. אם בעבר חדרי שינה לא זכו להשקעה רבה בעיצוב במחשבה כי ממילא לא נועדו להיראות, היום תרבות השינה היא אחרת לגמרי, עם דגש רב יותר על ה"אני", כשהעיצוב הינו מכריע ונועד להעצים את חוויית השינה והמרגוע שמציעים חדרי שינה לשוכנים בהם, ועל כן גם מותאם באופן מדויק יותר לטעמם האישי מבכל חדר אחר.