הכסף שלנו הוא דבר יקר, על כל משחק המלים המשתמע מכך. כולנו רוצים יותר, כולנו מנסים להשיג יותר, ואחת הדרכים להגדיל את סכומי הכסף שלנו היא באמצעות השקעות. ישנם סוגים רבים של השקעות ?לציבור הרחב, לבעלי הון התחלתי מסויים, במסגרת תנאי עבודה והסכמים קיבוציים (כמו קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה) ואפשר להשקיע באופן פרטי.
מי מטפל בכסף שלנו?
קיימים גופים רבים שישמחו לטפל בכסף שלנו, כמו בנקים, חברות השקעות (בתי השקעות), יועצים פרטיים ומנהלי תיקים ועם הידע המתאים נוכל גם אנחנו להשקיע ולראות רווחים, אבל כשזה מגיע לכסף שלנו, מוטב לנו לסמוך על אנשי מקצוע. התמצאות בשוק ההון דורשת לימודים של שנים וניסיון ולא כל מי שמצליח לנחש מתי הדולר עולה ומתי האירו יורד כבר יכול להפוך לסוחר מט"ח ממולח.
בנק, יועץ פרטי, או בית השקעות?
קיימים מספר הבדלים מהותיים בין הייעוץ הפיננסי שאפשר לקבל מהבנק, מיועץ פרטי ומבית השקעות וכאשר אנו באים לבחור בגוף שינהל לנו את הכסף, חשוב לבחור את זה המתאים לנו ביותר. בתי השקעות הם גופים המציעים שירותים פיננסיים מגוונים לאנשים פרטיים, עסקים פרטיים, חברות ציבוריות, ארגונים וכן הלאה. ככל שהחברה וותיקה יותר וגדולה יותר, כך מגוון יותר סל השירותים שהיא מציעה ויותר כוח אדם מקצועי זמין לתת שירות ללקוחות.
אובייקטיביות, זמינות ומקצועיות
אמנם, היועץ בבנק יהיה מקצועי ומנומס, אבל לא תמיד אובייקטיבי, שכן הבנקים עובדים עם קרנות ספציפיות ולכן ימליץ היועץ על אפיקי ההשקעה המסויימים, המבטיחים עמלה לבנק ובעצם ימנע מהלקוח חשיפה לכל הכלים הפיננסיים הזמינים לו. בנוסף, לא יכול פקיד ההשקעות בבנק לייעץ בנושאים מגוונים כמו ניהול נכסים, או השקעות נדל"ן והוא מוגבל רק לתחום מאד מסויים.
יועצים פרטיים אמנם יהיו אובייקטיביים יותר ויפרשו בפני הלקוח את כל הכלים הפיננסיים המתאימים לו, אבל הם חסרים את הגיבוי המקצועי של חברה גדולה. לזכותם ייאמר שיועץ פרטי יהיה זמין ללקוח כמעט בכל שעות היממה (אם לא בכולן) וייתן שירות אישי ומהיר. הפקיד בבנק יהיה זמין - מן הסתם - בשעות הפעילות של הבנק.
בוחרים מנהל תיקים
בתי השקעות גדולים מציעים שפע של שירותים כמו קרנות נאמנות, בנקאות פרטית בחו"ל, ניהול קרנות הון סיכון, ניהול השקעות בארץ ובחו"ל, מיזוגים ורכישות, ברוקראג' ומחקר, תעודות סל וקרנות גידור והרשימה עוד נמשכת. בחירת בית השקעות תתבצע על סמך מוניטין - בדרך כלל - כאשר חשוב ביותר לבדוק את ההיסטוריה של הביצועים ומידת ההצלחה בשוק הפיננסי לפחות חמש שנים אחורה.
במסגרת בית השקעות ניתן לבחור במנהל התיק, על סמך המלצות, מוניטין והתאמה לסוג ההשקעות שאנו מעוניינים בו, או הקיים בידינו. שאיפתו של מנהל התיקים היא אחת - להפיק תשואה מירבית מניהול הנכסים שלנו, כשהוא נהנה מהגיבוי של החברה, הכולל תמיכה מקצועית, מחלקות מחקר, יציבות פיננסית, קשרים עם גורמים פיננסיים בחו"ל ועוד. את כל אלה יש לבדוק לפני הבחירה בבית ההשקעות ובמנהל התיקים. עוד מומלץ לבדוק כמה מנהלי תיקים זמינים בחברה, במקרה של חוסר שביעות רצון מהמנהל הנוכחי, או עזיבתו מסיבות שונות.