מהו מעצר פלילי, מהו מקור הסמכות לעצור אדם, לאיזה בימ"ש סמכות לדון אדם במעצר פלילי, ההבדל בין מעצר עד תום ההליכים לבין מעצר ימים - כל זאת ועוד במאמר זה מאת משרד עו"ד פלילי שביט קנטור
הגדרתו לפי חוק של מעצר
משמעות המעצר היא הגבלת החירות של אדם ע"י הגורם החוקי שהינו מוסמך לכך. הגוף העיקרי בנושא זה של מעצר הינו כמובן משטרת ישראל.
מעצר אדם ייעשה ללא יוצא מן הכלל מתוקפו של החוק, משמע, מכוח הסמכה המפורשת בחוק ועל פי הקריטריונים שנקבעו במסגרתו.
מהי מטרתו של מעצר ימים?
מעצר ימים הוא מעצר של אדם החשוד בביצוע עבירה שסוגה הוא פשע ו/או עוון (עבירת חטא לא נחשבת לעבירה בת מעצר) לצורכי חקירה שבסופה תתגבש ההחלטה באם להגיש כתב אישום כנגד החשוד או לסגור את תיק החקירה נגדו ללא כתב אישום.
מעצר זה יתבצע לרוב כשיש חשש שמא החשוד לא יופיע להליכי חקירה ו/או הוא עלול לסכן ביטחונו של אדם ו/או לשבש הליכי משפט ו/או לסכן את ביטחון הציבור או המדינה , באם לא יעצר.
בנוסף, קמה לה עילת מעצר אוטומטית ע"י שוטר. כשאדם מבצע עבירת ביטחון מסוימת, עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים (פרט לכזו הקשורה לצריכה עצמית), עבירה שנעשתה באלימות חמורה אותוך שימוש בנשק קר או חם או באכזריות ואף עבירת אלימות בבן משפחה.
האם ישנה עדיפות למעצר בצו שופט?
התשובה לכך היא חיובית.
סעיף 4 לחוק סדר הדין הפלילי קובע :
" מעצר אדם יהיה בצו של שופט (להלן - צו מעצר), אלא אם כן הוענקה בחוק סמכות לעצור בלא צו ".
מהן העילות למעצר ע"י שופט?
ס' 13 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כדלקמן :
" שופט לא יצווה על מעצרו של אדם, אלא אם כן שוכנע כי קיים חשד סביר שהאדם עבר עבירה, שאיננה חטא, ומתקיימת אחת מעילות אלה:
(1) קיים יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד או אי-מעצרו יביא לשיבוש הליכי חקירה או משפט, להתחמקות מחקירה מהליכי שפיטה או מריצוי עונש מאסר, או יביא להעלמת רכוש, להשפעה על עדים או לפגיעה בראיות בדרך אחרת
(2) קיים יסוד סביר לחשש שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם, את בטחון הציבור או את בטחון המדינה
(3) בית המשפט שוכנע, מנימוקים מיוחדים שיירשמו, שיש צורך לנקוט הליכי חקירה שלא ניתן לקיימם אלא כשהחשוד נתון במעצר; בית המשפט לא יצווה על מעצר לפי עילה זו לתקופה העולה על 5 ימים; שוכנע בית המשפט שלא ניתן לקיים את הליך החקירה בתוך התקופה האמורה, רשאי הוא לצוות על מעצר לתקופה ארוכה יותר או להאריכו ובלבד שסך כל התקופות לא יעלו על 15 ימים.
ההבדל בין מעצר על ידי שופט לבין מעצר על ידי שוטר הנעשה ללא צו שופט
ישנה זהות חלקית בין עילות המעצר על ידי שופט לבין עילות המעצר בידי שוטר.
עם זאת, ההבדלים העיקריים בין עילות המעצר הם:
- שוטר רשאי לעצור אדם ללא צו כשהאדם עבר בפניו או עבר זה מקרוב עבירה בת מעצר, והשוטר סבור, בשל כך, שהאדם עלול לסכן את בטחונו של אדם, את בטחון הציבור או את בטחון המדינה.
- שופט יורה על מעצרו של אדם לצורכי חקירה כששוכנע שלא ניתן לנקוט הליכי חקירה אלא כאשר החשוד במעצר.
לאיזה בימ"ש הסמכות לדון במעצר ימים ?
ביהמ"ש שידון במעצר ימים הינו בית משפט השלום.
מה ההבדל בין מעצר עד תום ההליכים לבין מעצר ימים?
מעצר ימים הוא מעצר לצרכים של חקירה. בתום החקירה תגובש החלטה באם להגיש כתב אישום כנגד החשוד או לסגור את תיק החקירה נגדו.
מעצר עד תום ההליכים , הוא מעצר לאחר הגשת כתב אישום כנגד החשוד לביהמ"ש. בקשת מעצר עד תום ההליכים מוגשת לבית המשפט יחד עם כתב האישום.
בקשת מעצר עד תום ההליכים מוגשת כשהמדינה סבורה שהנאשם מהווה סכנה לביטחון אדם/ציבור/המדינה, ו/או כאשרקיים חשש לשיבוש הליכי משפט, להתחמקות מהליכי שפיטה או מריצוי עונש מאסר, להעלמת רכוש, להשפעה על עדים או לפגיעה בראיות בדרך אחרת.
למאמרים נוספים בנושא - עו"ד פלילי שביט קנטור
משרד עורכי דין (פלילי) שביט & קנטור, מביא עמו ניסיון רב שנים ומומחיות בתחום הפלילי וכן בתחום התעבורה, ידע וניסיון המקנים יתרון רב ללקוחות המשרד. לפרטים נוספים ויצירת קשר: עו"ד פלילי שביט-קנטור