יכולת הדיוק של היסטרוסקופיה באבחון סרטן הרחם והיפרפלזיה
סקירה כמותית
מאת: T. Justin Clark
מתוך: JAMA. 2002;288:1610-1621
הקדמה: היסטרוסקופיה משמשת באופן נרחב להערכה של בעיות גניקולוגיות שכיחות, כמו מצבים של דימום יתר בזמן הווסת (menorrhagia) ודימום לאחר גיל הבלות (postmenopausal bleeding). אולם, קיים דיון לגבי הערך של טכנולוגיה זו באבחון מחלות קשות של הרחם.
מטרה: לקבוע את מידת הדיוק של ההיסטרוסקופיה באבחון סרטן הרחם והיפרפלזיה (hyperplasia, שגשוג יתר של רירית הרחם) בנשים הסובלות מדימום רחמי חריג.
מקורות: מאמרים רלוונטים אותרו דרך מאגרי מידע שלthe Cochrane Library , MEDLINE ו- EMBASE, וגם ביבליוגרפיות של מאמרים ותקצירים מוכרים, יחד עם יצירת קשר עם החוקרים.
בחירת המחקרים: המחקרים נבחרו בצורה עיוורת, באופן בלתי תלוי זה בזה, ובשני העתקים במידה והדיוק של ההיסטרוסקופיה הוערך בנשים עם דימום רחמי חריג, כאשר ההשוואה נעשתה ביחס לממצאים היסטופתולוגיים כסימוכין סטנדרטי. החיפוש שלנו איתר 3486 מאמרים; 208 מתוכם הוערכו כלא מתאימים מפאת חוסר מידע מספק. 65 מחקרים נותחו, הכוללים 26,346 נשים.
מיצוי נתונים: הנתונים תומצתו על בסיס המאפיינים והאיכות של כל מחקר. תוצאות הדיוק באבחון של הטכנולוגיה הוצגו בטבלת משתנים של 2x2 בנפרד עבור סרטן הרחם ומחלות רחם (סרטן, היפרפלסיה, או שניהם). סיכום מדידות הדיוק נעשה בשיטה של Pooled likelihood ratios (LRs).
מיזוג נתונים: הסיכוי לסרטן הרחם לפני ביצוע היסטרוסקופיה עומד על 3.9% (רווח-סמך [CI] 95%, 3.7%-4.2%). תוצאת היסטרוסקופיה חיובית (pooled LR, 60.9; 95% CI, 51.2-72.5) מעלה את הסיכוי לסרטן ל71.8% (95% CI, 67.0%-76.6%), בעוד שתוצאת היסטרוסקופיה שלילית (pooled LR, 0.15; 95% CI, 0.13-0.18) מורידה את הסיכוי לסרטן ל-0.6% CI, 0.5%-0.8%) (95%. היתה הטרוגניות סטטיסטית בשיטת ה-Pool LRs, אך ההסבר לכך אינו טמון באיכות המחקר. הדיוק הכללי של הטכנולוגיה באבחון מחלות רחם היה נמוך יותר ביחס לאבחון סרטן, והתוצאות היו הטרוגניות. הדיוק נטה להיות גבוה יותר בקרב נשים לאחר גיל הבלות ובמערך האמבולטורי.
מסקנה: הדיוק האבחנתי של ההיסטרוסקופיה גבוה באבחון של סרטן הרחם, ובינוני בלבד באבחון של מחלות רחם (סרטן או היפרפלזיה).
ד"ר חן גולדשמיט הינו מומחה בגינקולוגיה, בהיסטרוסקופיה ולפרוסקופיה. הוא מכהן כמנהל אנדוסקופיה (היסטרוסקופיה ולפרוסקופיה) גינקולוגית במרכז הרפואי רבין.