כאשר אנחנו מדברים על אדריכלות אקולוגית, אנחנו מדברים למעשה על כל סוג של תכנון או בנייה, העושה שימוש במרכיבים ירוקים לטובת איכות הסביבה. אדריכלות אקולוגית, או בשמה הנוסף - אדריכלות (או בנייה) ירוקה, הפכה לטרנד לוהט בשנים האחרונות, וכיום אדריכלים רבים מתמחים בסוג זה של תכנון ובנייה, על מנת לעמוד בביקוש של הלקוחות. כאשר משתמשים באדריכלות אקולוגית, המטרה היא לנצל את משאבי הטבע בצורה מלאה, על מנת לבנות מבנים מגוונים תוך פגיעה מינימאלית בסביבה. בכתבה זו, נפרט אודות התחום המתפתח הנקרא אדריכלות אקולוגית.
בכל פעם שאנו מתכננים או בונים בניין, אנו מזיקים לסביבה בצורה כלשהי. לכן, במאה ה - 21, עם העלייה במודעות לאיכות הסביבה, רבים מבקשים מהאדריכלים שלהם להשתמש בשיטות של אדריכלות אקולוגית. שנים רבות נבנו מבנים (גם מבנים פרטיים וגם מבני ציבור) תוך פגיעה בסביבה, ומטרת האדריכלות האקולוגית היא למנוע זאת כמה שניתן. באדריכלות אקולוגית המטרה העיקרית היא לחסוך באנרגיה כמה שיותר. זה אומר - שימוש באמצעי תאורה חכמים ולא מבזבזי אנרגיה, שימוש בחומרי גלם שלא פוגעים בסביבה (או פוגעים כמה שפחות), שימוש באנרגיה שאינה מתכלה (למשל הרוח או השמש) ועוד.
כל מי שנוקט בשיטות הבנייה הירוקה, למעשה תורם רבות לעולם ולסביבה בה הוא חי. ככל שיותר אנשים (ובמיוחד אדריכלים ואנשי מקצוע העוסקים בבניית מבנים), ישתמשו בשיטות המגוונות של צורת בנייה זו, כך כדור הארץ יחזיק מעמד זמן רב יותר. שיטות נוספות לבנייה שאינה פוגעת בסביבה הן - שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה (חומרים שאינם פולטים גזים רעילים לאוויר למשל), בידוד תרמי של מבנים, מיחזור פסולת, שימוש במים אפורים ועוד.
לסיכום, ניתן בהחלט לומר כי בשנים האחרונות אדריכלות אקולוגית היא הרבה מעבר לטרנד זמני. אנשי מקצוע הבינו מזמן כי אם הם לא ישמרו על כדור הארץ, אף אחד לא ישמור עליו, ולכן תחום האדריכלות ירוקה תפס תאוצה, ואדריכלים רבים בונים בתים ירוקים, בתים חכמים וכל סוג אחר של בתי ומבנים השומרים על איכות הסביבה בה אנו חיים.
אתי