טיפול משפחתי נשען על ידי רב מתחומי הפסיכולוגיה. תיאוריות רבות שונות עוסקות בתפקיד של היחיד בתוך המסגרת של המשפחה. למשפחה מקום מכריע בעיצוב שלנו. דפוסי ההתנהגות, היחס לעצמנו, הדימוי העצמי שלנו, היחס לעולם, היכולת שלנו ליצור קשר אינטימי, והאמון שאנו נותנים בעצמנו ובבני אדם אחרים כל אלו מתעצבים בשנות חיינו הראשונות במשפחה הגרעינית שלנו.
משפחות רבות פונות לטיפול משפחתי בעקבות בעיות בתפקוד של המשפחה כישות אורגנית או של אחד מבני המשפחה. חוסר תפקוד או מצבי משבר מתמשכים יוצרים דפוסים התנהגות ודינאמיקות משפחתיות שאינן בריאות. לדוגמא, ילידם שלוקחים אחריות רבה מדיי ומתפקדים כהורים להוריהם. לא קשיי לדמיין מצבי משבר, כל אחד מאיתנו יכול לדמיין מצב קשה שהוא היה נתון בו כאשר אין לנו כלים מספקים להתמודד עם שינויים שהחיים מכתיבים לנו אנו עלולים להנציח את המצב מה שמביא לתוצרי לוואי נוספים ולבעיות נוספות שקשה מאוחר יותר לפתור אותם.
מה מצריך הטיפול?
טיפול משפחתי מצריך נכונות של כלל בני המשפחה, שני ההורים והילדים. לא ניתן לטפל באף אחד שלא מוכן לטיפול. לכן הטיפול חייב להיות בהסכמה של הצדדים. אין זה אומר שבמהלך הטיפול לא יעלו התנגדויות שונות אך עצם הנכונות לבוא ולהגיע לטיפול היא הבסיס לחוזה הטיפולי. המטפל עצמו יצטרך להתמודד עם ההתנגדויות ולהבין את מקורן.
למי מתאים טיפול משפחתי?
מחקרים מצביעים על שטיפול משפחתי הינו יעיל בספקטרום רחב של מקרים ביניהם גירושין, הפרעות אכילה אצל מתבגרים, תקשורת לקויה על ילדים מתבגרים, אובדן של בן משפחה, בעיות התנהגות בקרב ילדים ואף במקרים של אלימות.
מי רשאי לטפל?
מטפל מוסמך הוא אחד שסיים תואר שני ומעלה בתחום הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית ועבר הכשרה מתאימה. ההכשרה היא בדרך כלל פרקטיקום במוסדות טיפול שונים. בנוסף, יש קורסי הכשרה רבים המועברים על ידי מוסדות המוכרים על ידי המדינה כגון האגודה הישראלית לטיפול משפחתי וזוגי. מטפלים שונים מתמחים בדברים שונים. יש כאלו שהתמחות העיקרית שלהם היא טיפול זוגי, יש כאלו המתמחים באלימות במשפחה ויש כאלו באובדן. יחד עם זאת כל מטפל מכיר מטריות שונות ומשלב מספר מודלים טיפוליים.