מאפייני הזיכרון הקצר
מאפייני הזיכרון הקצר הם הכמות הפריטים שניתן לזכור. הכמות משתנה מאדם אחד לשני, אך לרוב מדובר במספר 7 -2 פריטים. השוני בין אדם לאדם נקבע עוד בילדותו ונמשך, בדרך כלל, כול החיים. לרוב מדובר בזיכרון מכני ללא התערבות של תהליך החשיבה וההכרה.
ניתן לדמיין את הנפח של זיכרון קצר, ככלי למילוי בעל מידות מוגדרות. אם נשפוך לתוכו יותר מדי מים, עודף המים ישפך ממנו. אותו הדבר קורה בזיכרון הקצר. כל האינפורמציה החדשה דוחפת את האינפורמציה הישנה החוצה.
למה אנחנו מתקשים לזכור שמות ופנים? ייתכן שהסיבה היא בגודלו של הזיכרון הקצר. על מנת שנזכור, יש צורך בעיבוד האינפורמציה והמאמץ. הדבר קשה לעשייה במהלך המפגש. תשומת לבנו תפוס במילים, בתנועות הגוף, באירועים שבסביבה. הרי חוץ מלזכור את שמם, אנחנו צריכים גם להגיב על מילותיהם וגם לעשות רושם.
כיצד ניתן לאמן ולשפר את הזיכרון הקצר
זיכרון הקצר מאוד חשוב לבן אדם. רוב המידע של חיינו מגיע דווקא מהזיכרון הזה. הזיכרון הקצר מהווה בסיס לזיכרון הארוך. זיכרון קצר מהווה פילטר המעביר דרכו מידע חיוני לתוך הזיכרון הארוך. על מנת להעשיר ולהרחיב את הזיכרון הקצר, עלינו לנקות מספר פעולות:
· לחזור מספר פעמים על האינפורמציה אותה רוצים לזכור.
· לאמן ולשפר את היכולת של תשומת לב מלאה.
· לרשום ביומן פעולות שנעשו ביום.
· לפתור תשבצים.
· ללמוד ולדקלם שירים.
· ללמוד בעל פה רשימת הקניות לסופר.
· לעסוק בספורט כלשהו, כמו הליכה, שחייה, ריצה לפחות שלוש פעמים בשבוע במשך שעה. פעילות ספורטיבית מעבה את תאי עצב המוח. המחקרים מצביעים על שיפור בעובי תאי העצב בסדרי גודל של 15% לאחר שלושה חודשי אימון.
· לאכול תזונה מעשירה את פעילות המוח והפסקה כמעט מוחלטת של אכילת המזון שפוגע בפעילות התקינה של המוח.
· ללמוד ללא הפסקה דברים חדשים. ברגע שהחומר הנלמד נעשה קל, לעבור ללמוד נושא חדש.
· ללמוד טכניקות המרגיעות את המוח, כמו יוגה, מדיטציה, להאזין לצלילי Binaural Beats המשפרים מצבי רוח ומצבי הכרה.
המוח שלנו דומה לשריר אותו יש לאמן מדי יום. ההאזנה לרדיו וצפיה בטלוויזיה לא מקדמת את מוח לשום מקום. השיפור בפעילות המוח והזיכרון יכול לבוא רק באמצעות האימון כמעט יום יומי. במוח מתקיים חוק קיום תלוי שימוש: אם משתמשים נכון-השיפור יגיע בפרק זמן קצר, לא משתמשים- מתנוון. המחקרים מוכיחים ששינוי,עיבוי וצמיחה של תאי עצב במוח מתקיים עד ליום האחרון של חיי האדם.
מאיה גויכמן, MBA, מרצה, יועצת, יזמת, מנהלת מרכז "כוח המוח- פיתוח יכולות ומיומנויות להשגים".