הליך הגישור מתפקד לצד מערכת בתי המשפט כבר שנים מספר. זהו הליך אחר לפתרון בעיות ויישוב סכסוכים.
בהליך הגישור, הצדדים הנצים הם אלה שמגיעים בכוחות עצמם, בעזרתו ובתיווכו של המגשר שהוכשר לכך, לפתרון שמקובל על שניהם.
תפקיד המגשר הוא ליצור סביבה מתאימה לפתרון סכסוכים ולספק לצדדים כלים לפתרון הסכסוך. הליך הגישור בכלל והמגשר בפרט מנסים להביא לשינוי בדפוס החשיבה של האנשים ולעזור להם להגיע להבנה שהפתרון טמון בהם והאחריות למצוא אותו מוטלת על כתפיהם.
ארצות הברית הייתה מקום הולדתו של הליך הגישור. היה עומס עצום על בתי המשפט ודיונים נדחו זמן רב. בעצם, הניסיון למצוא פתרון ליישוב סכסוכים מבלי להגיע לבית משפט הוא שהביא להמצאת הליך הגישור.
אם בוחרים בהליך הגישור אפשר להימנע מהגעה לבית המשפט. בתחילה עורכי הדין של הצדדים ייצגו אותם בדיון מחוץ לכותלי בית המשפט, ואחר כך נקבע תפקיד הבורר, להלן המגשר. המגשר היווה מעין שופט ומסקנותיו, למרות שהן לא צו בית משפט שיש להישמע לו, הן אלה שמובילות את צדדי הקונפליקט ואת עורכי הדין שלהם לנסח הסכם, (גירושין, המשך נישואין או כל הסכם אחר) שאם התחייבו לכך, עליהם לכבדו.
היום אין צורך בעורך דין בהליך הגישור, אפילו שכדאי שהמגשר בו אתם בוחרים יהיה גם עורך דין בהכשרתו לשם עצות וכיוונים משפטיים.
יתרונות הגישור
1. הליך הגישור הוא הליך התנדבותי, משמע, שההליך נערך מתוך הסכמה מלאה ותוך השתתפות מלאה של הצדדים.
2. אפשר לעצור את התהליך בכל שלב שהוא ללא חובת הסבר או פגיעה בזכויות.
3. המגשר הוא מקצוען ניטרלי, מומחה בניהול דיונים ותפקידו לעזור לצדדים להגיע לפשרה כלשהי. שתתפי הגישור לא מחויבים לפעול בהתאם למסקנות ולעצות שנותן המגשר אבל המבט הניטרלי שלו יכול לספק תובנות מעניינות ומועילות.
4. הליך הגישור פרטי ולא ניתן לעשות שימוש במידע שמופק בו בהליכים משפטיים, והמגשר אינו יכול להיות עד בבית המשפט.
5. הליך הגישור קצר וממוקד.
6. הליך הגישור יקר פחות ממשפט.
7. ההליך גמיש ואפשר לתאמו לפי סדר היום של הצדדים המשתתפים.
8. בניגוד להליך משפטי, בהליך הגישור לצדדים יש שליטה מלאה על האופן בו מתנהל התהליך כמו גם על התוצאה. כך, כשהצדדים הם אלה שאחראים על התוצאה, יש בהם תחושת מחויבות רבה יותר כלפי ההסכם ולכן ממלאים אחריו.
9. אם ההליך כשל, אפשר לפנות לבית המשפט.