צמח חד שנתי שמקורו באמריקה הדרומית, אחד מלפחות 5 סוגים שונים של הדלעת המתורבתת . הסוגים האחרים הם-
spices -digitata* ficifolia* foetidissima* maxima* mixta* moschata* okeechobeensis* okeechobeensis* palmata* pepo
Banana squash - צורה מוארכת, עם עור בהיר, כחול או ורוד כתום בשר כתום בהיר
Buttercup squash - אחד הזנים הנפוצים ביותר בצורת טורבן , במשקל של 3-5 ק"ג, כבד בדרך כלל עם בשר כתום צהוב צפוף
Jarrahdale pumpkin - עור אפור. מתוק בשר
Kabocha - זן יפני
Lakota squash - זן אמריקאי
Arikara squash - זן אמריקאי. משקל הפרי חמישה ק"ג. צורתו של הפרי עגולה , בצבע כתום מנומר בירוק. בעלת איכויות לאכילה ולקישוט .
Hubbard squash & Golden Hubbard squash & Blue Hubbard - בעלת צורה של טיפה ובעלת בשר כתום ועור גס
Candy Roaster - די משתנה בגודל בינוני, צורה (עגול , דמעה , גלילי, וכו ), צבע (שזוף , ורוד, ירוק, כחול, אפור, כתום ) , רוב הבשר כתום עדין עם מרקם . סוג זה פופולרי,
בעל קנוקנות מסתעפות, עלים מפורצים לאונות מעוגלות, פרחים חד מיניים בצורת פעמון, גבעול חלק וצבע פרי מכחיל. גודל הזרעים 15-12 מ"מ. דלעת השדה מקורה במקסיקו, פריה כתום, אונות עליה מחדדות, עוקץ הפרי והפרחים מזוות, הפרחים צהובים הגבעול שעיר, וגודל הזרעים - 25 מ"מ. פרי דלעת השדה יכול להגיע עד ל- 50 ק"ג. ברם, הטובים יותר למאכל, הם דוקא אלה ששוקלים בין 40-30 ק"ג. פרי הדלעת קרוב לצמחי הגן קישוא, מלפפון, מלון, אבטיח וקרא ונכללת בין גידולי מקשא. מונח זה נגזר מין הירק "קישוא", שהיה בעבר גידול חשוב משאר פירות הגן. פרי הדלעת- בשרה מוצק, עתיר סיבים, ויטמינים- במיוחד ויטמין א ו,סי- מינרלים- במיוחד אשלגן וסידן, ובעל ערך רב במטבח. את הפרי מאדים, מבשלים, אופים, משמרים בצורת קוביות, בסירופ סוכר ותוספת חומצת לימון, ממחים ומכינים פשטידות, עוגות ועוגיות.
זורעים את הדלעות הגדולות בסוף החורף-תחילת האביב, ואת הדלעות הקטנות ביוני . התזמון הזה מתאים למגדלים הצפון-אמריקאים, שחפצים בדלעות בשלות מאוחר, לקראת ירידי הדלעות הסתוויים הגדולים המלווים את חודש אוקטובר.
על דלורית : היא צמח ממשפחת הדלועיים המזכיר בצורתו אגרטל. טעמה של הדלורית מתוק ואגוזי, בדומה לבטטה או לדלעת. קליפתה צהובה ובשרה כתום. כשהדלורית בשלה, צבעה משתנה לכתום כהה וטעמה נעשה עשיר ומתוק יותר. הדלורית גדלה על מטפס. מקורה בצפון אמריקה. לרוב מקלפים את הקליפה ואת הזרעים לפני האכילה. אולם הזרעים אכילים לאחר אפייה או קלייה. תחילת הגידול המסחרי בישראל - בתחילת שנות ה-80 כמצע גידול לחרקים מועילים בהדברה ביולוגית למספר מכונים במדינה. לאחר מכן נכנס כגידול מסחרי למאכל אדם ונקרא בתחילה “מיני דלעת“ או “דילעית“. השם “דלורית“ נטבע על ידי שוקי בן פורת, יהושע שלמון ושמואל כץ
• Order Cucurbitales
• משפחה Cucurbitaceae
• Genus Cucurbita איך מגדלים -
•
• לשתול בקרקע עשירה , מנוקזת ושמש מלאה
• השקייה מרובה
• כיסוי גבעולי הצמח באדמה תגרום להשרשתם
• הגיזום הסרת קצוות הנצרים תעודד התפתחות לצדדים ולהתפתחות פרי רב
• לרסס
אריאל בנימין אתר גינת נוי http://www.ginatnoy.co.il
>