מורים ומרצים רבים סובלים במהלך עבודתם מצרידויות, ובמקרים קיצוניים גם מאיבוד הקול והכרה בפגיעה כמחלת מקצוע. זאת בעקבות שימוש מוגבר במיתרי הקול מול כיתות רועשות וגדולות, מדי יום, במשך שעות רבות, בתקופה שיכולה להגיע לעשרות שנים.
צרידות נגרמת כתוצאה מגירוי כרוני של מיתרי הקול שעשוי לגרום בין השאר גם ליצירת יבלות על מיתרי הקול. במצב של צרידות הקול נשמע מחוספס, רועד ובעל טונים נמוכים. צרידות יכולה להיגרם משימוש לרעה או שימוש מאומץ בקול, מלחץ נפשי עקב בעיות פסיכולוגיות, מצריכת סיגריות רבה על פני זמן ממושך, מדלקות בגרון, ממחלות או מאלרגיות. צרידות ממושכת יכולה להתריע על התפתחות של גידול סרטני באזור מיתרי הקול ולכן במקרה כזה יש להתייעץ עם גורמי רפואה.
עם תום החגים והחזרה לשנת הלימודים בבתי הספר ברחבי הארץ, ולקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, ד"ר אשר פרדו מנהל מחלקת מחקר של המוסד לבטיחות ולגיהות, מציע מספר טכניקות למניעת תופעת הצרידות בקרב מורים ומרצים:
- השתמשו במיקרופון ורמקול. שיטה זו נהוגה בעיקר במוסדות האקדמיים והיא פשוטה, זולה ויעילה למדי. כך המורה יכול לגרום לעשרות תלמידים היושבים מולו בכיתות גדולות, לשמוע אותו ללא הפעלת כל מאמץ מצידו.
- להקפיד על נטרול הרעשים בסביבה. ישנם רעשים פנימיים ורעשים חיצוניים שעלולים להפריע למהלך התקין של השיעור ולגרום למורה לאמץ את קולו לשווא.
רעשים פנימיים יכולים להיגרם מהתלמידים עצמם שמדברים ביניהם, מזיזים חפצים, משחקים בטלפונים הסלולאריים, אוכלים בזמן השיעור ועוד. על המורים להסביר לתלמידים את ההשלכה הבריאותית שעלולה להיגרם להם מהמאמץ להתגבר בקולם על הרעשים הפנימיים. יש להקפיד שבזמן השיעור הרעשים האלה לא ייעשו ולזכור שבסמכות המורים גם להוציא מהכיתה תלמיד שאינו מקפיד על כללי משמעת בסיסיים אלה. רעשים פנימיים יכולים גם להגיע ממזגן רועש או ממאוורר חורק ועל כן יש להקפיד על תקינותם של מכשירי החשמל הללו.
רעשים חיצוניים יכולים להיגרם מילדים המשחקים בחוץ, מעובדים שבמסגרת עבודתם נגרם רעש (גננים, עובדי בניין, שיפוצניקים ועוד), ממטוסים חולפים ורעשים של הטבע (בעלי חיים, גשם, רעמים ועוד). על המורה להקפיד לסגור את דלת הכיתה והחלונות תוך שמירה על דרישות האיוורור, ועל מוסד החינוך לוודא שמגרשי המשחקים יימצאו במקומות שמרוחקים מהכיתות, ושאנשי מקצוע יבצעו את עבודתם אחרי שעות הלימודים.
- לגשת לרופא כבר בתחילת הצרידות. לא כדאי לחכות שהצרידות תלך ותחמיר. יש לגשת לרופא כבר בשלביה הראשונים, על מנת שיאבחן ויציע את הטיפול הדרוש. במקרה של צרידות מתמשכת גם קלינאית תקשורת עשויה לעזור באמצעות לימוד הפקת הקול באופן תקין וללא מאמץ.
- לשתות הרבה ובכך להקל על הגרון.
- הימנעו מכחכוח תדיר בגרון. סופם של הכחכוחים לשרוט ולחבל במיתרי הקול.
- לבישת בגדים שאינם לוחצים על הבטן ועל הגרון.
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים.
למוסד לבטיחות ולגיהות מרכז מידע הנותן מענה בכל שאלה הקשורה לבטיחות ולגיהות בעבודה, ללא תשלום וללא כל התחייבות. ניתן לפנות למרכז המידע למספר: 9394* מכל טלפון, או דרך האתר: http://www.osh.org.il