דרכי טיפול - הטיפול הלא תרופתי
ד"ר דבי רונן, אורתופד מנתח, מומחה להשתלת מפרקים וארתרוסקופיה מנהל מחלקה אורטופדית,בי"ח ברזילי- אשקלון, מסביר מהן דרכי הטיפול השונות האפשריות בדלקת מפרקים ניוונית (מתוך חוברת הסברה)
הטיפול בדלקת מפרקים ניוונית (שחיקת סחוס) מורכב ומכוון בעיקרו להפחתת כאב ולשיפור התפקוד. באופן כללי, הטיפול נחלק לשני שלבים:
1. הטיפול השמרני, שמציע שיטות טיפול שונות, ובכללן תרופות, פיזיותרפיה וכו'.
2. הטיפול הניתוחי, שנבחן רק לאחר שהטיפולים השמרניים לא שיפרו את תפקוד המפרק ולא הפחיתו משמעותית את הכאב.
עלינו לתת את מלוא תשומת הלב לאורח חיים בריא ולהיכרות עם מגוון הטיפולים השונים:
• הורדת העומס על המפרק על ידי הורדה במשקל
• חינוך המטופל לתרגול עצמי ולהקפדה על פעילות גופנית מבוקרת
• טיפולי פיזיותרפיה המבוססים על חיזוק שרירים ושיפור השליטה העצבית-שרירית
• נטילת תוספי תזונה
• טיפולים ברפואה משלימה, במיוחד דיקור
• שימוש בעזרים במקרה הצורך
• הפחתת הכאב באמצעות תרופות משככות כאב ונוגדות דלקת
• הזרקות חומרי "סיכה" וסטרואידים למפרק
הטיפול הלא-תרופתי
דלקת מפרקים ניוונית (שחיקת סחוס) היא דלקת כרונית שאינה חולפת, ולכן אי אפשר להעלימה כליל, אולם ניתן לשפר את איכות החיים על ידי טיפולים לא תרופתיים דוגמת: פזיותרפיה, תרגול עצמי, דיקור סיני או טיפול ביו מכני
א. חינוך ותיאום ציפיות
קיימת חשיבות עצומה להסברה על אודות דלקת מפרקים ניוונית. זוהי מחלה כרונית בעלת אופי גלי, כלומר תקופות של התלקחות הכאב והדלקת, לצד תקופות של רגיעה. מדובר בהתיישנות המפרק ולא בדלקת גרון חיידקית, שתחלוף לאחר טיפול תרופתי קצר מועד. לכן, אין לצפות לגלולת קסם שתוכל להשיב למפרק את חייו הצעירים, אלא לטיפול ששואף לשמר את המפרק, להפחית את הישנות הנזק, להפחית את כאבי הברכיים ולאפשר עד כמה שניתן תפקוד נאות.
ב. הפיזיותרפיה
בשלב הראשון היא מאפשרת הפחתת כאב על ידי שיטות שונות כמו חימום, אלקטרותרפיה (תחום טיפולי בפיזיותרפיה, הנעזר בזרמים חשמליים, גלי מיקרוגל, אולטרסאונד או אנרגיית אור), טיפול מנואלי (טיפול באמצעות מגע כגון: פיזיותרפיה, שיאצו, טווינא ועוד), חיזוק שרירים המפעילים את המפרק והדבקת סרטי חבישה דביקים (טייפינג).
בשלב השני מטרתה לנסות לשפר את תפקוד המפרק ואת אופן ההליכה, לחזק את השרירים ולהקנות תרגילים יומיומיים לתרגול עצמי. שיפור תפקודי ניתן להשיג גם באמצעות שחייה והידרותרפיה (הידרו=מים, תרפיה=טיפול. שיטת טיפול בבריכת שחייה, לשיפור מערכת עצב-שריר-עצם).
טיפים בראייה פיזיותרפיסטית למטופלי דלקת מפרקים ניוונית:
• לפעולות שניתן לבצע בישיבה, העדיפו ישיבה על פני עמידה (לקלף תפו"א, לחתוך סלט).
• בזמן עמידה ממושכת, העבירו את משקל הגוף מרגל לרגל לסירוגין.
• לפני קימה מהכיסא או מהמיטה, הפעילו את המפרק מספר פעמים ורק אז קומו.
• התרגלו שבעת קימה הרגל הכאובה תמוקם פנימה, כך שרוב משקל הגוף יועבר קודם לרגל הבריאה יותר, ורק לאחר מכן לרגל הכאובה.
• על מנת להקל על הכאב, אם חימום המפרק אינו עוזר, נסו קירור (באמצעות קרח, למשל).
• לשחיינים שביניכם - העדיפו את הסגנונות חתירה וגב על פני חזה.
• בעלייה וירידה במדרגות, מומלץ להיעזר במקל.
ג. התרגול העצמי
הפיזיותרפיה נועדה ללמדנו שימוש נכון במפרקים, דרכים להקלה בתקופות התלקחות הכאב ולתת הכוונה לתרגול העצמי. חשוב להדגיש שפעילות גופנית מבוקרת לא תגרום לשחיקה מוגברת, להפך - חוסר פעילות יחליש/ינוון את השרירים סביב המפרק ויגביר את חוסר היציבות של המפרק הפגוע.
הפעילות המועדפת היא פעילות שבאופייה מתרגלת טווח תנועה מלא של המפרק ואינה גורמת לעומס מיותר עליו, כמו רכיבת אופניים, שחייה ויוגה (מומלצת שחייה או התעמלות בבריכה מחוממת. המים נותנים תמיכה לגוף ומקטינים את הלחץ על המפרק).
ד. טיפול ביו-מכני
הטיפול הביו-מכני מתבסס על שיפור יציבות המפרק והסטת העומס מהאזור הפגוע אל האזור התקין, במטרה להפחית כאב. הטיפול משלב פיזיותרפיה ותרגול עצמי.
במחקר שהשווה מטופלי דלקת מפרקים ניוונית לאוכלוסייה בריאה, נמצאו הבדלים מהותיים בתנועתיות המפרק ובאופן הפעלת שרירי הגפיים. על כן חשוב לשפר את מיומנות השליטה העצבית-שרירית. ההמלצה היא ליצור חשיפה חוזרת לתנועות רצויות ואימון שמאתגר באופן מבוקר את השרירים והרצועות החלשים.
סוגי טיפול ביו מכני:
Unloader Brace - מחוך צירי נוקשה, המבוסס על שלוש נקודות לחץ. יוצר התערבות אקטיבית, במטרה לשפר את השליטה העצבית-שרירית במפרק ואת אופן ההליכה.
מערכת הנעלה לטיפול ביו מכני ? טיפול ביו-מכני באמצעות מערכת הכוללת ארבע יחידות של חצי כדור המחוברות לסוליית נעליים ייעודיות. היחידות ניתנות לכוונון, שגורם להסטת העומס מהנקודה הפגועה במפרק. המטרה היא לשפר את היציבה בזמן ההליכה, לשפר את השליטה העצבית-שרירית ולחזק את השרירים והרצועות של מפרק הברך.
ה. דיקור סיני
גם לרפואה המשלימה מקום בטיפול השמרני. עדויות קליניות מצביעות על כך שדיקור עשוי להקל על תסמיני המחלה בחלק מהמטופלים.
שימוש בעזרים
מקל הליכה ? מקל הליכה יעזור להפחית את העומס על המפרק.
הנעלה ? מומלץ לנעול נעליים רחבות ורכות עם מדרסים: מדרס רך בולם זעזועים, מדרס לשיכוך זעזועים או מדרס מיוחד היוצר הרמה של החלק החיצוני של כף הרגל - ומפחית את העומס בצדה הפנימי של הברך (נקודת מקור כאב הברכיים, במרבית המקרים).
מחוך רך - מגביר את תחושת היציבות האופיינית על התקדמות דלקת המפרקים הניוונית (שחיקת סחוס).
ד"ר רונן דבי - אורטופד מנתח
מנהל מחלקה אורטופדית- בי"ח ברזילי, אשקלון