הסיכוי של רוכב אופנוע להיות מעורב בתאונת-דרכים גבוה פי כמה מאשר סיכוייו של אדם אשר נוסע ברכב פרטי. לפי נתוני האגודה למלחמה בתאונות דרכים 33 רוכבי אופנוע נהרגו בשנת 2009 בתאונות דרכים. הסיכוי של רוכב אופנוע להיות מעורב בתאונת דרכים קטלנית לכל ק"מ נסיעה גבוה בהרבה מזה של נהג ברכב פרטי. בישראל היחס עומד על 9.1. עבירות הנהיגה השכיחות ביותר בקרב רוכבי אופנוע הן מהירות מופרזת וסטייה מנתיב. מדו"ח שערכה עמותת "אור ירוק", בנושא תאונות אופנוע וחשיפת הגורמים להן, עולה כי צירי התנועה בישראל מתוכננים בעיקר מנקודת ראות של רכב ארבע גלגלי ויותר וקיימים בהם אלמנטים רבים המהווים בעיה עבור רוכבי אופנוע. לרוכב האופנוע, יותר מנהגים אחרים, יש עומס תפקודי בזמן הנהיגה, הוא מתרכז יותר מדי בהתמצאות ופחות מדי במתרחש בדרך, ולכן הוא יותר פגיע.
דיני התעבורה נהירים לך? ייעוץ והכוונה מקצועי בפורום דיני תעבורה>>
העבירה הנפוצה בקרב רוכבי אופנוע אשר היו מעורבים בתאונת-דרכים היא מהירות מופרזת. לפי נתוני משרד התחבורה עבירת מהירות מופרזת שכיחה יותר בקרב רוכבי אופנועים בנפח מנוע גבוה מ- 251 סמ"ק, דהיינו, באופנועים "כבדים" מאשר באופנועים "קלים" בעלי נפל מנוע.
נסיעה במהירות מופרזת של רוכבי האופנוע רווחת בעיקר בדרכים בינעירוניות בהן תנאי הדרך מאפשרים נסיעה מהירה יותר. השעות המועדפות עליהם הם שעות הלילה וסופי השבוע בהם הכבישים ריקים יותר וניתן לנסוע במהירות ביתר "נוחות".
למה נהגי אופנוע נוהגים במהירות מופרזת?
רוב נהגי האופנוע נוסעים במהירות מופרזת מתוך צורך בהנאה ובריגוש אשר נהיגה זו מקנה להם. רבים מהם טוענים כי לא ידעו כלל שחצו את רף המהירות המותר.
המכשירים האלקטרוניים אשר מודדים מהירות מופרזת בקרב אופנועים הם:
א) מכשיר ה"דבורה"- מכמונת רדאר, בעלת בשלט רחוק. השוטר קולט את מהירות הנסיעה ברכב נייח או נייד. ניתן לכוונה גם לכלי-רכב מן הכיוון הנגדי.
ב) מד מהירות לייזר (ממל"ז) – רמת הדיוק שלו שנויה במחלוקת, יש לו סטיית תקן של 5 קמ"ש אותם צריך להפחית מהמהירות שמופיעה על הצג. מומחים ממליצים למי שנתפס, לבקש להישפט ולנסות לערער על אמינות המדידה.
ג) מצלמה- הנהג מקבל דו"ח אחרי שרכבו מצולם, בצילום ניתן לראות את מהירות הרכב ומספר הרישוי. הדו"ח לא ניתן לביטול, אך יש לבחון את נפקות התמונה.
נתפסתם על במהירות מופרזת על האופנוע? יש מה לעשות
חשוב לדעת כי אם נתפסתם באמצעות כל אחד מן המכשירים המצוינים לעיל, אתם יכולים לבקש להישפט, על-מנת לערער על מהימנות הבדיקה. כשירות הבדיקה תעשה באמצעות בדיקת הדרך בה צולמתם, האם היתה בהתאם להוראות היצרן?, האם היו רכבים שנסעו במקביל לרכבכם?, האם השוטר עבר הכשרה מתאימה?, האם המכשיר כויל וכדומה.
על מנת ללמוד על נושא זה, קרא: מהירות מופרזת – סוד הקסם>>