וסת מלווה בכאב הינה תופעה שכיחה ביותר. כאבים המופיעים בסמוך למועד הוסת, במהלכה או מיד לאחריה, מכונים "דיסמנוריאה" (בעייתי- dys זרימה וסתית – menorrhea).
הסימן הקליני העיקרי המאפיין דיסמנוריאה הינו: כאב- כאבי בטן עוויתיים, כאבי גב, כאב בחלקן הפנימי של הירכיים, עד כדי פגיעה ביכולת התפקודית של האשה.
לכאבים נלוות לעיתים קרובות תופעות נוספות:
בעיות עיכול - נפיחות ביטנית וגזים, נפיחות גופנית כללית וצבירת נוזלים, בחילות והקאות, עצירות או שלשול.
כאבי ראש ומיגרנות, רגישות או נפיחות בשדיים, אי יציבות רגשית.
מחקרים מראים שלנשים עם כאבי וסת יש רמות גבוהות של פרוסטגלנדינים, הורמונים המיוצרים גם ברירית הרחם וידועים כגורמים לכאבים עוויתיים באזור האגן. סיבה נוספת הוא חוסר איזון הורמונאלי כגון עודף אסטרוגן. לפעמים מערכת עיכול שאינה מתפקדת במיטבה (למשל עצירות), עלולה להשפיע על רמות הטוקסינים המצטברים בגוף ולהחמיר כאבי וסת.היסטוריה משפחתית, לידה לא נרתיקית, צריכת קפאין, מתח נפשי, שימוש בטמפונים שמחריפים לעיתים את ב. המלצה של ד"ר אריה מבר
הטיפול התזונתי ימליץ להגביר צריכת שומנים מיטיבים עם הבריאות, סיבים תזונתיים ומזונות מחזקי כלי דם, נוגדי דלקת ומרפים שרירים להקלה בכאב העוויתי. לפעמים נשלב תוספי מזון וצמחי מרפא על מנת לתת מענה אופטימאלי יותר למצב הבריאותי . בין ההמלצות הנוספות נתייחס לאיכות השינה, רמות המתח, היגיינה ועוד.
• חליטות צמחיות לשיכוך כאבי ווסת יכולות לעזור להרפיית שרירי הרחם ועל ידי כך לתרום להקלה בעוויתות. תה זנגביל, דונג גוואי (Angelica ), בבונג וחרצית ריחנית.