מאת ד"ר ליאת הולר-הררי
בעיות פסיכיאטריות הקשורות להיריון ולתקופת הפוסט פארטום נפוצות ביותר. אחוז הנשים ההרות הסובלות מתסמינים חרדתיים או דיכאוניים נע בין 10% - 26% בקרב נשים מאזורי מצוקה. חלקן, ימשיכו ויסבלו מהם גם לאחר הלידה. באחד המחקרים נמצא של-46% מהנשים שסבלו מתסמינים דיכאוניים במהלך ההריון סבלו מתסמינים דומים בשבועות שלאחר הלידה. גם תסמינים חרדתיים בהריון מהווים גורם סיכון להתפתחות דיכאון לאחר לידה. נמצא שנשים עם תסמינים דיכאוניים וחרדתיים בהריון סבלו יותר מבעיות גופניות בזמן ההריון, נזקקו ליותר ימי מחלה בזמן ההריון וביקרו יותר אצל רופא הנשים. נשים אלה הביעו יותר פחד ודאגה לקראת הלידה עם עליה בשיעור הניתוחים הקיסריים המתוכננים. בנוסף, קיימות הפרעות בעלות מאפיינים ייחודיים בתקופת הפוסט פאטרום, כמו הפרעה אובססיבית קומפולסיבית - OCD עם מחשבות אגו דיסטוניות על פגיעה בתינוק, ותסמונת פוסט טראומתית - PTSD אחרי לידות קשות בהן היולדת חוותה סכנה לחייה או חיי העובר. נשים רבות שחוו לידה קשה או טראומטית, שאינן סובלות מהתסמונת המלאה של PTSD, חוששות מהלידה הבאה או מכניסה להריון נוסף וזקוקות לטיפול פסיכותרפי שיקל על חרדותיהן.
להפרעות בתקופת ההריון ולאחר הלידה מאפיינים ייחודיים ולעיתים הסתמנות שונה ממצבים דומים בתקופות אחרות בחיים. הנשים שסובלות מתסמינים דיכאוניים וחרדתיים יהיו עסוקות לרוב בתכנים ייחודיים למצבן-שאלות הקשורות בתפקודן כאמהות, בושה ואשמה הקשורים לפגיעה בדימוי האם שציפו שיהיו, קונפליקטים הקשורים ליחסים בינם ובין ההורים שלהן מתעצמים בתקופה זו. למרות שקיים טיפול יעיל הרי שנשים רבות אינן מאובחנות ולא מגיעות לטיפול.
הפרעה של דיכאון יכולה להמשך כשבעה חודשים ויותר, ללא טיפול. במחקרים נמצאה השפעה מובהקת של המצב הדיכאוני גם על הילוד. עדויות משמעותיות מצביעות על נזק להתפתחות המוטורית, השכלית ולאיכות ההתקשרות לאם (Attachment) אצל תינוקות וילדים לאמהות שסבלו מדיכאון לאחר לידה.
במאמר זה אתאר מספר הפרעות שכיחות המופיעות לאחר הלידה, אתייחס לגורמים, דרכי מניעה, וטיפול, כולל טיפול באם המיניקה.
למאמר המלא:
הולר הררי, ל. (2005). דיכאון אחרי לידה והפרעות במצב הרוח בתקופת ההריון ולאחר הלידה http://www.hebpsy.net/articles.asp?id=454
פסיכולוגיה עברית היא קהילת אנשי מקצועות בריאות הנפש, ביניהם עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מטפלים בהבעה, קלינאי תקשורת ועוד. חברי הקהילה נפגשים לשיתוף בדילמות מקצועיות באמצעות פורומים. וחולקים מידע מקצועי בנושאי טיפול פסיכולוגי, חינוך, עבודה סוציאלית ועוד לצרכי העשרה והתפתחות מקצועית. האתר משמש כספריה עשירה למאמרים מגוונים בתחום הפסיכולוגיה של האדם במובן הרחב. ולמאמרים בתחומים משיקים לתחום הפסיכולוגיה ובריאות הנפש או יוצרים חיבור מקורי ומעניין ביניהם.