מאת דר' שאול נבון
רבים שואלים: מהי היפנוזה? האם הטיפול בהיפנוזה מסוכן? האם ישנים במהלך הטיפול והאם יש סכנה שלא מתעוררים ?
הבה נשיב על שאלות אלו על מנת להסביר:
היפנוזה הוא מצב אחר של מודעות. בזמן הטיפול בהיפנוזה, האדם מרוכז בחוויות של עצמו, אל רמת מודעות אחרת של עצמו: חשיבה בתמונות, האטה של חשיבה לוגית-מושגית, חוויות חושיות של מראות, צלילים - מצב הדומה לחלום, אך בניגוד לאדם הישן בלילה וחולם - המטופל בהיפנוזה אינו ישן. היפנוזה אינה מצב של שינה - האדם המטופל בהיפנוזה מודע וחש את כל המתרחש באופן מחשבתי, רגשי וגופני בזמן הטיפול בהיפנוזה. הוא שומע, מקשיב ומגיב. היפנוזה גם אינה מצב של חוסר -הכרה - האדם המטופל בהיפנוזה הוא בהכרה מלאה, יודע, חש ומרגיש וערנותו הפנימית (הפניית הקשב כלפי פנים) אף רבה יותר מערנותו הפנימית בחיי היומיום.
בטיפול בהיפנוזה, לא ניתן "להביא", "להכריח" או "לשכנע" את המטופל למעשים והתנהגויות הנוגדים את המוסר, האתיקה או עקרונות החיים שלו. ההיפנוזה אינה מנוגדת ליושר האישי של המטופל והיא פועלת ע"פ נורמות חיים המקובלות ע"י המטופל.
ההיפנוזה אינה מסוכנת ואין בה שום דבר מסוכן, בתנאי שהטיפול בהיפנוזה נעשה ע"י מטפל בעל רשיון לטיפול בהיפנוזה ע"פ חוק ההיפנוזה שחוקקה הכנסת. התעודה הניתנת למטפל בהיפנוזה נקראת בשם: "הרשאה להיפנוט". זוהי תעודה לעסוק במקצוע טיפולי בדומה לרשיון משרד הבריאות לעסוק ברפואה או בפסיכולוגיה. אין לטפל בהיפנוזה על-ידי אדם שלא הוסמך על-פי חוק לכך. יש מטפלים העוסקים בהרפיה ובדמיון מודרך. שתי הטכניקות הללו משולבות בתוך הטיפול בהיפנוזה, אך הן אינןטיפול בהיפנוזה.
להמשך המאמר:
נבון, שאול (2008). כל מה שרצית לדעת על היפנוזה ולא העזת לשאול. http://www.hebpsy.net/articles.asp?id=1820
פסיכולוגיה עברית היא קהילת אנשי מקצועות בריאות הנפש, ביניהם עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מטפלים בהבעה, קלינאי תקשורת ועוד. חברי הקהילה נפגשים לשיתוף בדילמות מקצועיות באמצעות פורומים. וחולקים מידע מקצועי בנושאי טיפול פסיכולוגי, חינוך, עבודה סוציאלית ועוד לצרכי העשרה והתפתחות מקצועית. האתר משמש כספריה עשירה למאמרים מגוונים בתחום הפסיכולוגיה של האדם במובן הרחב. ולמאמרים בתחומים משיקים לתחום הפסיכולוגיה ובריאות הנפש או יוצרים חיבור מקורי ומעניין ביניהם.