על מנת לאכול בריא לא באמת צריך לדעת הרבה יותר מדי, בעקרון זה די פשוט.
עם זאת, חשוב להקפיד על מספר עקרונות בסיסיים:
• העדפת מזונות בצורתם הטבעית על פני מזונות מעובדים.
• העדפת מזונות בעלי תכולה נמוכה של שומן רווי.
• העדפת שיטות בישול כגון אידוי אפיה וצלייה על פני טיגון.
• גיוון - שימוש במגוון רחב של מזונות.
• שימוש מועט במלח.
• פשטות. חשוב שהמזון שאתם מכינים ביום יום יהיו קלים ופשוטים להכנה.
• זמינות. כדאי להשתמש במוצרים שניתן להשיגם בקלות בכל מקום.
• טעים. שיהיה טעים, לא רק בריא.
ההסברים מאחורי כל אחד מהעקרונות:
• מזון בצורתו הטבעית מכיל רכיבי תזונה רבים יותר בצורתם המקורית. גופנו יודע להפיק תועלת רבה יותר ממזון זה מאשר ממזון אשר עבר תהליכי עיבוד.
• שומן רווי הוא רכיב מזון המזיק לגופנו ועדיף להמעיט בצריכתו במידת האפשר.
• אידוי היא שיטת ריכוך המזון המומלצת ביותר, משום שהיא גורמת הכי פחות נזק למזון המבושל וכך נשמרים הן הטעם המקורי של המזון והן הערך התזונתי שלו באופן מיטבי. לעומת זאת, בטיגון, המזון מגיע לטמפרטורה גבוהה מאוד אשר גורמת לשינוי בו ברמה הכימית והפיסיקלית. יתרה מכך, חומרים רבים הופכים מסרטנים בחשיפה לחום גבוה מאוד.
• גיוון - זהו כנראה העקרון החשוב ביותר. כאשר אנו אוכלים מגוון של מזונות, עולים מאוד הסיכויים שגופנו יקבל את כל מרכיבי המזון להם הוא זקוק.
• צריכת כמויות גדולות של מלח גורמת ליתר לחץ דם, מחלה המכונה "הרוצח השקט".
• כאשר האוכל שאתם מבשלים הוא פשוט, קל להכנה, ואינו דורש זמן בישול רב, הסיכוי שתבשלו לעצמכם במקום לקנות מזון מוכן, עולה מאוד.
• חשוב להכין אוכל ממצרכים זמינים על מנת שלא "להיתקע" בלעדיהם, ושוב - לקנות אוכל מוכן.
• כאשר המזון שאנו אוכלים לא טעים לנו, קורים מספר דברים מזיקים: א. אנו נשארים רעבים לאחר הארוחה. ב. אנו מרגישים צורך לפצות את עצמנו ע"י אכילה (בד"כ של ג'אנק פוד).
השף הבריא שגיא שורץ
שף ותזונאי קליני
מלמד אנשים לבשל אוכל טעים וגם בריא
קישור לאתר:
http://www.chef-bari.co.il/index.php?p=p2