לילה טוב
מתי בפעם האחרונה ישנתם בלילה שמונה שעות רצוף?
לפעמים נדמה שמאז שהפכנו להורים, השינה שלנו, שפעם הייתה שגרתית ומובנת מאליה, הפכה למטרה בלתי מושגת, לחלום רחוק. את השינה החליפו התשישות ותחושת הייאוש, המלווה אותנו כשיורד הערב, שהנה עוד לילה לבן לפנינו ועוד אחד, וזה לא יגמר לעולם. אנחנו יודעים שמחר נצטרך להמשיך לתפקד בבית, בעבודה, לטפל בילד, לחייך, לאהוב, ולהיות רגועים וסובלניים. בסוף, אנחנו מוכנים לעשות הכל כדי לזכות בעוד כמה דקות שינה (נדנוד, ציצי, עגלה ועוד מיני פתרונות יצירתיים). וכל זה בלי להקדיש זמן לזוגיות וזמן איכות לעצמינו...
כדי ליהנות מהורות בריאה ומספקת ולגדל ילד בריא, שמח ומפותח, אתם חייבים לישון בלילה!
חוסר שעות שינה פוגע גם בכם, אבל בעיקר בילדכם שזקוק לשינה לצורך התפתחותו התקינה.
"זה יעבור עם הזמן..., כשהילד יגדל הוא יישן..., בסוף כולם ישנים...." האומנם?
אז זהו, שכנראה שלא, נכון שילד בן חמש,שש לרוב לא יתעורר בלילה או יתעורר אבל רק פעם אחת (ולעיתים ימשיך לישון במיטת ההורים) אבל חוסר היכולת שלו להירדם באופן עצמאי ילווה אותו כנראה כל חייו, כשיתבגר יצליח לרוב להירדם רק בשעות מאוחרות (כשיהיה מותש לחלוטין) ועשוי אף לפתח היפר אקטיביות בעקבות חוסר שעות שינה וגם כאנשים בוגרים... כמה אנשים מבוגרים אתם מכירים שלא יכולים להירדם אלא מול הטלוויזיה?
אחת מהנחת היסוד עליה מתבססת שיטת 'לילה טוב' הוא נושא ה'עמידות', חשוב לגמול ילדים מגורמי תלות חיצוניים שאינם יכולים לספק לעצמם כיוון שהם מפתחים אליהם 'עמידות', מה שמרגיע אותם עכשיו ועוזר להם להירדם מהר ולישון יחסית טוב בלילה, לא בטוח ירגיע אותם בהמשך.
עמידות מתבטאת בשלושה מצבים:
היא עשויה לבוא לידי ביטוי בהירדמויות שהופכות ארוכות יותר וקשות עם הזמן, התעוררויות תכופות יותר בלילה (או אצל ילדים שישנו לילה רצוף אך נרדמו עם עזרה, מתחילות התעוררויות שלא היו קודם לכן) או חלונות ערות, ילדים שמתעוררים בלילה לזמן ארוך, שעה-שעתיים ומתקשים לחזור לישון.
התוצאה הסופית הרצויה היא שהילד ייגמל לחלוטין מכל גורמי התלות הללו, ויהיה אדון לשינה של עצמו.
השיטה בנויה משלבים, שמטרתם בין היתר ליידד את הילד עם המיטה בהקשר חיובי של שינה, בסופו של התהליך הילד לא רק למד להירדם עצמאית ולישון טוב בלילה אלא גם נוצר אצלו הקשר חיובי עם שינה ועם מיטתו. השלב האחרון בתהליך הנו 'חזון אחרית הלילות' שכן ההורים אומרים 'לילה טוב' נותנים נשיקה אחרי טקס השינה (סיפור, שיר,שיחה...), יוצאים מהחדר והילד נרדם בכוחות עצמו ובכיף....
6 טיפים ללילה טוב
• תמיד תיענו לבכי של הילד. הילד מתקשה להירדם לבד כי לא קיבל את הכלים הנכונים, גם לו קשה עם התלות שלו בכם ובגורמים חיצוניים אבל הוא לא יודע משהו אחר והוא מבטא את הקושי בבכי, לכן צריך לעזור לו ולא להתעלם מהבכי.
• טקס שינה: חשוב ליצור טקס שינה מובנה שחוזר על עצמו בכל השכבה לשנת לילה, חשוב ביותר שהטקס יהיה מובנה ויוריד בהדרגה גירויים, השתדלו שלא להכניס זמן משחק במהלכו.
• מוצצים: אפשר ללמד ילד להירדם עם מוצץ, אך חשוב יותר ללמדו לקחת את המוצץ לבד ולהכניס לפיו
• חפץ מעבר: רצוי ואפשר ללמד ילד להיקשר לחפץ מעבר, לא כל ילד ירצה, אבל שווה לנסות. הורים רבים חוששים בגלל התלות, אך למעשה חפץ מעבר יכול דווקא להיות מקור לעצמאות בשביל הילד.
• האכלות לילה: רבים שואלים מאיזה גיל להפסיק לאכול בלילה, בגדול זה תלוי בעיקר בהחלטת ההורים אך מניסיוני ילדים שמקבלים כלים להירדמות עצמאית ולא זקוקים לגורמים חיצוניים לרוב מוותרים על האוכל בלילה כי הוא לא משרת אותם כבר, רצוי להעביר את מרב צריכת הקלוריות ליום, זה גם מסייע בעלייה במשקל אצל תינוקות 'קטנים'.
• לינה משותפת: היא טובה בהנחה שהיא נעשית מתוך אידיאולוגיה ואמונה שזה מה שנכון לילד ולשני בני הזוג ולא כפתרון לבעיות שינה או בגלל חוסר יכולת או רצון להתמודד איתן, אחרת קשה מאוד לגמול מזה.
לסיכום, מה צריך כדי שתהליך ייעוץ שינה יצליח?
• רצון עז לישון בלילה
• עקביות, עקביות ועוד עקביות
• הבנת ההיגיון שבשלבים
• ליווי והדרכה מקצועיים ואובייקטיביים מגדילים משמעותית את סיכויי ההצלחה
המאמר באדיבות: גנית פרג, מפתחת שיטת לילה טוב. מבוסס על שיטת לילה טוב ,להרגלי שינה בריאים.
גנית פרג מייסדת שיטת 'לילה טוב' מנכ"לית רשת של יועצות שינה בישראל בעלת בית ספר להכשרת יועצות שינה בשיטת 'לילה טוב' 050-2422611 / 09-7422611 www.ganit-prag.com / info@ganit-prag.com