מזקקות פרטיות, מסבאות קטנות או מפעלים של ממש לייצור בירה תוצרת הארץ - למי שלא ידע זאת, הגיע הזמן להגיד: בירות ישראליות הן כבר ממש לא עניין נדיר.
יותר מ-70 שנים של בירה ישראלית
עוד לפני הקמת המדינה וחגיגות העצמאות, כבר נשפכו במסבאות ישראליות ליטרים על גבי ליטרים של בירה. לבריטים ששלטו אז בארץ הייתה כמובן תרומה מכרעת לעניין ולמעשה, הם אלו שהביאו את בשורת המשקה האהוב לישראל.
החיילים הבריטים ששירתו בקולוניות השונות של הממלכה המאוחדת ברחבי העולם ייחלו ללגום בירה משובחת גם הרחק מהבית. מאחר ולמקומות רבים לא ניתן היה להביא בירה אנגלית, הם חיפשו בירה בקולוניות עצמן. כך החלה גם תרבות השתייה הישראלית ואיתה חביות של בירה ישראלית אמיתית.
מזקקות הבירה הראשונות בארץ
מפעל הבירה הגדול הראשון היה כנראה 'תעשיית בירה ארץ ישראל בע"מ', אותו הקימה משפחת הנדיב רוטשילד ותורמים שונים בשנות ה-30 של המאה הקודמת. המפעל הזה ייצר את בירה 'נשר' המיתולוגית, אולי הבירה הישראלית ביותר, שמיוצרת עד היום.
המסבאה הישראלית הראשונה הייתה אביר בר, שייצרה וסיפקה בירה לחיילים הבריטים ותושבי תל אביב בקצה הצפוני של הנמל. ב-1952 מקימי המסבאה הזו ייסדו את 'מבשלת השיכר הלאומי', שבהמשך התאחדה עם 'תעשיית בירה ארץ ישראל'.
האיחוד שמייצר בירה ישראלית בכמויות מסחריות
כבר בשנים המוקדמות של המדינה נמכרה בירה ישראלית בכמויות יפות, אך לאחר האיחוד הגדול, החלו להימכר בישראל בירות מקומיות בייצור מאסיבי. האיחוד אחראי למותגים כמו 'גולדסטאר' ו'מכבי' וכן לייצור מקומי של מותגים עולמיים כמו קרלסברג וטובורג.
בשנת 1985 החברה המאוחדת נמכרה לידי 'טמפו תעשיות בירה', שאחראית עד היום לייצור ושיווק כל מותגי הבירה הישראליים המרכזיים. במקביל הוקם ב-1992 מפעל משוכלל באשקלון, שכולל מרכז מבקרים ומחזיק ברישיון לייצור קרלסברג, טובורג וגינס.
בירה ישראלית מהצפון ועד לדרום
אבל למרות כל הסקירה ההיסטורית הזו, האביב הישראלי בכל נושא הבירות מתייחס בעיקר לשנים האחרונות. כי בעשור הראשון של שנות האלפיים אנו זוכים בישראל לפריחה שמעולם לא הייתה כאן, בתחום האלכוהול בכלל ובעיקר בתחום ייצור הבירות.
אחת אחרי השנייה צצו בירות בוטיק קטנות אם זה בגליל, במרכז הארץ (תל אביב וירושלים בעיקר) או בדרום. אדם אחד שאחראי על הייצור, פאב שהחליט לנסות את העניין או קבוצת חברים שהגשימה חלום של שנים - כולם החליטו שייצור בירה ישראלית הוא הדבר הבא.
היום ישנן כמה מבשלות איכותיות, חלקן זעירות וחלקן היו כאלו - והפכו למפעלי בירה ישראלית שלא יביישו גם מדינות רבות בחו"ל:
• מבשלת הגולן
• מבשלת הנגב
• דאנסינג קאמל (dancing camel)
• אביר בר (כיום מסבאה בקצה רחוב דיזנגוף, תל אביב)
• הדובים
• גולדה
אלו הבירות והמבשלות הידועות ביותר היום, אבל ישנן עוד עשרות מבשלות בארץ, שמייצרות בירה ישראלית בכמות מצומצמת ולא מסחרית - לפחות לעת עתה.
גם לך מגיעה בירה ישראלית - מכל סוג
הפריחה הזו מציעה לכל אחד מאיתנו, חובבי הבירה, סוגים רבים של בירות ישראליות: בהירות או כהות, בבקבוק או ישירות מהחבית, לאגר או אייל, חצי ליטר, שליש ואפילו ליטר - הכל יש בנמצא. גם אתה תמצא בירה ישראלית שתתאים לך ותהיה אחת הטובות שטעמת.