לאחרונה פורסמה החלטה של רשויות המס בצרפת, לפיה שינוי סטאטוס התושבות הפיסקאלית (תושבות לצורך מס), של חברה לוקסמבורגית (שהינה חברת החזקות), והפיכתה לחברה תושבת צרפת אינו מקים אירוע מס לבעלי מניותיה הצרפתים. אירוע המס ידחה עד למכירת החברה לצד שלישי או לפירוקה בפועל. החלטה זו באה בהמשך לעמדת רשויות המס בצרפת, כפי שפורסמה בעבר באשר לסיטואציה הפוכה, קרי, כאשר חברה צרפתית מעתיקה את מקום מושבה הרשום למדינה אחרת שהינה חברה באיחוד האירופי - רשויות המס בצרפת לא יראו בכך אירוע מס בצרפת.
נציין כי במקומות רבים באירופה, כמו בישראל, מקום מושבה הפיסקאלי של החברה נקבע גם בהתאם למקום הניהול האפקטיבי או מקום מושב ההנהלה. כך, חברה יכולה "להגר" ממדינה אחת למדינה אחרת (לצורך מס, במקביל לרישום משפטי של החברה במדינה האחרת) . בעניין זה קיימים דיני מס מיוחדים ודירקטיבות באיחוד האירופי לפיהם לא יראו בשינוי מקום מושבה הפיסקאלי של חברה למדינה אחרת בתוך האיחוד כאירוע החייב במס בידי החברה ו/או בעלי מניותיה. מעבר לכך, קיימות מספר מדינות אירופאיות, כגון הולנד ולוקסמבורג, שאף מרחיקות לכת ומעניקות לחברה Step Up במדינת מושבה החדשה (קביעת עלות ויום רכישה חדשים לנכסי החברה בהתאם למועד שינוי התושבות).
סוגיה מעניינת העולה בהקשר זה היא במקרה של חברה נכדה תושבת חוץ המוחזקת על ידי תושבי ישראל בעקיפין, באמצעות חברה בת זרה: האם במקרה של שינוי תושבות של החברה הנכדה, ייווצר רווח הון "רעיוני", אשר יהווה "רווחים שלא שולמו" בידי החברה הבת ובהתאם, דיבידנד רעיוני בידי בעלי המניות הישראלים? סעיף 75ב(א)(12) לפקודה קובע כי סכום הרווחים שלא שולמו יחושב בהתאם לדיני המס החלים כהגדרתם בסעיף 5(5) לפקודה. במקרה שמדובר בחברה תושבת מדינה גומלת יחושבו סכומי הרווחים בהתאם לדיני המס של אותה מדינה גומלת. ניתן לתמוך בעמדה לפיה עצם שינוי מושבה של החברה הנכדה, לא יקיים אירוע מס בידי בעלי המניות הישראלים, ככל שהחברה הבת היא תושבת מדינה גומלת ושינוי התושבות לא הקים אירוע מס במדינת מושבה.
גם במקרה בו קיימת החזקה ישירה של תושבי ישראל בחברה זרה או בחברה "ישראלית" שמשנה את מקום התושבות שלה למדינה אחרת, ניתן יהיה לטעון כי אין בכך להקים אירוע מס בידי בעלי המניות הישראלים. "הגירה" של חברה ישראלית למדינה זרה מתקיימת כאשר חברה שהתאגדה בחו"ל והוגדרה כתושבת ישראל מכוח
שליטה וניהול מעבירה את מקום השליטה וניהול אל מחוץ לישראל, או כאשר חברה שהתאגדה בישראל נחשבת כחברה זרה מכוח שובר השוויון באמנה המכריע בהתאם למקום הניהול האפקטיבי. נזכיר כי במקרה של שינוי תושבות של חברה ישראלית, יחולו עליה הוראות סעיף 100א ("מס יציאה"), על חלופותיו.
עו"ד אתי גורלי (הלמן)