לפני מספר ימים נפגשתי עם לקוח שלי – בעל פיצוציה באיזור השרון, הוא סיפר לי שהוא נפגש עם יועץ עסקי שאמר לו שהוא לו מאמין בו – בבעל הפיצוציה – כבעל עסק, ה"יועץ" גם טען במפגיע שגם אם הבחור יצליח ויעשה מיליונים, הוא ילך ויבזבז אותם ויהרוס לעצמו.כמובן , אותו לקוח קם ועזב את הפגישה עם עוגמת נפש עלבון וכנראה גם לא מעט דעה שלילית על יועצים עסקיים .
סיפורים כגון אלו מתרחשים מדי יום מול לא מעט מול יזמים (בעיקר מול יזמיות דרך אגב – חברה שוביניסטית שכמונו) היועץ העסקי מעביר מסר מתנשא ולמעשה משדר ליזם: "למה אתה חושב שתצליח להיות בעל עסק או לנהל אותו?".
יעוץ עסקי ,כמו לא מעט מקצועות אחרים , הוא לא מדע מדויק . היועץ העסקי הוא , מעבר לניסיון והידע שלו גם אדם בעל אמונות ותפיסות עולם ,נסיון סובייקטיבי ודעות קדומות . אם כך , צריך לשאול את השאלה הלגיטימית - : "מה מצופה מאיתנו לעשות כשאנו נתקלים בבעלי עסק או יזמים שאנו לא מאמינים בהם או בעסק שלהם ?".
ברור לחלוטין שככל שזה נוגע לבעל העסק אסור לנו להיות שיפוטיים, אין לנו לא את הכלים ולא את היכולת לאבחן, ועוד בפגישה ראשונה, את בעל העסק והאישיות שלו. כל ניסיון לעשות כך מסתכם ביומרנות ושחצנות נטו ולדעתי אף חורג מגבולות האתיקה המקצועית ,אני בעצמי יכול לספר על בעלי עסקים מצליחים שפגשתי אשר לא היו עוברים את סף הדלת אצל חלק ניכר מהיועצים .
חשוב לומר ,הסתייגותי מהעסק היא סיפור אחר לגמרי , אם , ולא משנה מה הסיבה אנחנו לא חושבים שעסק מסויים במקום מסויים יכול להצליח, מותר ואף רצוי להגיד לבעל העסק שכדאי לו לבחון שוב את התכניות העסקיות שלו, או להמליץ לו ללכת ליועץ אחר בעל אמונה גדולה יותר בעסק.
לסיכום , זכות הבחירה בלקוחות היא שלנו ורק שלנו ואולם הזכות הזו אינה מכילה בתוכה את הלגיטימציה להעביר לכף חובה או זכות מנהלים או יזמים , מתור לנו להביע דעה מקצועית ,עניינית בין אם אנו מועסקים בסופו של דבר או לא אך עלינו לכבד את הזכות של כל אדם להפוך לבעל עסק ולנהוג בצניעות , כנתוני שרות מקצועי במפגש שלנו עם לאנשים אלה .
יעוץ עיסקי
http://www.pitron.com
עפר לנדוי, הבעלים והמנהל המקצועי של משרד יעוץ עסקי המתמחה בליווי מקיף לעסקים קטנים. המשרד מספק מעטפת ליווי עסקי כוללת ליזמים הנמצאים במהלך הקמת עסק ולעסקים פעילים המבקשים ליצור שיפור משמעותי בתוצאות העסקיות שלהם.