אם תשאלו כל הורה לגבי הדבר שמפחיד אותו יותר מכל, הוא בוודאי יענה כך: משהו ממנו הילד שלו סובל והוא, בתור הורה, לא יכול לטפל בו. אחת התופעות שעונות בדיוק על ההגדרה הזו היא גזים אצל תינוקות. זה קורה כמעט לכל תינוק בחודשים הראשונים לחייו ועד היום נראה שאין באמת פיתרון אמיתי לעניין. רק לחכות עד יעבור זעם. אז מה עושים?
צעד ראשון – לא נלחצים
וזו העצה הקשה ביותר עבור ההורה המוצע. קשה לראות את הילד שלך סובל ופשוט להמתין, לחכות שהכאב יעבור. האינסטינקט שלנו הוא להגן עליהם, להקל עליהם, אפילו לקחת את הכאב אלינו אם אפשר. אבל אי אפשר. עליכם להיות חזקים ולדעת שזהו חלק מהחיים. תצטרכו פשוט להיות חזקים.
צעד שני – שואלים למה מופיעים גזים אצל תינוקות
כדי לנסות ולהבין מה יעזור להקל את הכאב חשוב להבין מהם גזים אצל תינוקות וממה הם נגרמים נגרמים, על פי המומחים, משתי סיבות אפשריות:
• מערכת העיכול של התינוק עדיין לא התרגלה לזה שהיא בחוץ וצריכה להתמודד עם הכול בכוחות עצמה.
• התינוק פשוט מכניס לגופו יותר מידי אוויר בזמן שהוא אוכל.
צעד שלישי – מבררים איך אפשר לעזור בלי לרוץ לרופא
יש בכל זאת מספיק דברים שתוכלו לעשות בעצמכם כדי להקל על גזים בתינוקות. מה אתם עושים כשיש לכם כאבי בטן? נכון, לוחצים עליה, שוכבים על הבטן, הולכים לשירותים. כך גם עם התינוק: עסו לו את הבטן בעדינות, השכיבו אותו על הבטן ולחצו מעט על גבו או הצמידו את ברכיו לבטן למשך כמה דקות. גם לגבי עצירות תינוקות הפעולות הללו עשויות לעזור. גם לתנוחת ההנקה, כך אומרים רבים, יש השפעה ליצירת גזים אצל תינוקות. הדרך בה את מחזיקה את התינוק שלך בעת ההנקה יכולה לגרום לכך שיכניס יותר אוויר בזמן שהוא יונק. גם בקבוק החלב יכול להשפיע על הכנסת האוויר – וודאו שהפתח בפטמת היניקה לא גדול מידי. ומה הכי חשוב? הגרעפס בסוף הארוחה. זה משחרר גזים בתינוקות יותר מכל.
צעד רביעי – ומה אם זה לא עוזר?
חשוב שתפנימו: ייתכן ושום דבר לא יעזור. אותם כאבי בטן יימשכו, הגזים יישארו והתינוק ימשיך להתפתל. כי ככה זה. אבל אם הטיפים הקודמים לא עזרו לכם, אפשר להמשיך לשלב הבא – לנסות תרופות סבתא שונות ולשים לב מה האם אוכלת.
באגף תרופות הסבתא שמסייעות להקל על גזים אצל תינוקות תוכלו למצוא קומפרסים חמים שניתן להניח על הבטן, טיול בעגלה (שאם לא יעזור הרבה, לפחות ישבור את השגרה הכואבת) ואף נשיאה על הידיים. בתחום המאכלים שלא מומלצים לאם תמצאו חלב, כרובית וברוקולי, אורז, פירות הדר וכדומה.
צעד חמישי – תרופות להתמודדות עם גזים אצל תינוקות
אכן, ישנן תרופות שונות לטיפול בתופעה של גזים בתינוקות. עם זאת, נזכיר שתרופות באופן כללי אינן מומלצות לגוף הקטן וה'טרי' של הילד וכדאי להתייחס אליהן בחשדנות ולהשתמש בהן רק כאמצעי חירום. אם כלו כל הקיצים, התייעצו בעניין עם רופא ותקבלו רשימה מומלצת של תרופות שיסייעו לתינוק שלכם. יש כמובן עוד תרופות רבות, גם מחו"ל, שמסייעות להקל על גזים אצל תינוקות. בכל מקרה, חשוב לזכור: רוב התינוקות יסבלו מגזים ומכאבים הקשורים למערכת העיכול בשלושת החודשים הראשונים של חייהם. אל תיבהלו והתכוננו לכך מראש. כך תעברו זאת בשלום.
מידע נוסף אודות גזים אצל תינוקות והתרופות שיכולות לסייע ניתן למצוא באתר טיפטיפות
המאמר נכתב באדיבות טיפטיפות מבית כצט - סדרת תרופות עבור תינוקות ופעוטות בגילאי 0-3