לידת תינוק היא אירוע מכונן בחייה של אישה. אבל מכיוון שכולנו מתייחסים ללידה כאירוע טבעי ואפילו הכרחי, אין כמעט לגיטמציה לאשה לבטא רגשות שליליים כלפי ההריון וכלפי הלידה. הרי הלידה היא אירוע משמח שמביא איתו את הפעוט אל חיי המשפחה, אז איזה מקום יש לאשה שמרגישה פחד לקראת הלידה הצפויה? בעולמנו היא צריכה להחביא את הרגשות האלו. לכן נשים רבות שמפחדות מהלידה הצפויה לא פונות לבקש עזרה.
לא מזמן טיפלתי באשה צעירה שסיפרה לי על פחד ממחלות ועל פרפקציוניזם. היא תיארה את החשש שלה לקבל מחלה זו או אחרת, איך כל סימפטום גופני מתעצם אצלה וכיצד היא הולכת מרופא לרופא ומבירור לבירור. היא אמרה לבעלה, שמאד מעוניין להיות אבא, שהיא תכנס להריון רק כשהיא תהיה בטוחה שהיא תוכל לעמוד בהריון ובלידה, כי כאשה אחראית היא לא תכנס להריון כשהיא חולה במחלה כלשהי. כך כבר כחמש שנים... כשחקרנו לעומק את החרדות שלה התברר שמה שבאמת הפחיד אותה הוא הפחד מההריון עצמו.
מרבית הנשים שמפחדות מהריון מבטאות סימפטומים אחרים כמו חרדה, הפרעות שינה, כאבים ומיחושים. אבל בעצם, הם סובלות מטוקופוביה - פחד מלידה.
מהו פחד מלידה?
טוקופוביה איננה בעיה פסיכיאטרית 'רשמית'. נשים רבות חוששות מהריון ומלידה, בעיקר לקראת הלידה הראשונה. חשש בהריון הוא טבעי ולכן לא כל חשש מרמז שהאשה סובלת מטוקופוביה שכן מרבית הנשים מסוגלות להתמודד עם החששות שלהן. אבל החשש הטבעי יכול להפוך להפרעה כחשש מלידה גורם לחרדה בעצמה כזו שהאשה מעדיפה להמנע מהריון, או אפילו מבצעת פעולות שונות על מנת להמנע מכניסה להריון, ואפילו במקרים חריגים הפלות יזומות.
נשים יכולות לפחד מדברים שונים הקשורים בהריון: לפחד מכאבים, מלידה של ילד שסובל מבעיה כלשהי, פחד מהלא נודע ופחד מאבדן שליטה על הגוף. לפעמים מדובר מחשש מסיבוכים בלידה, או חשש שהתהליך יוביל לבעיות גופניות ונפשיות כאחד.
המחקרים מצביעים על כך כי הסיכון להופעת פחד לידה גובר אצל נשים צעירות אשר באות מסביבה סוציואקונומית נמוכה, כאשר אין מערכת תמיכה משפחתית ואם האמא של האשה סבלה גם היא מבעיה דומה. אם האשה סבלה טרם ההריון מבעיות כמו חרדה, דיכאון, אובססיות או רקע של טראומה וניצול בילדות גם כאן הסיכון עולה.
איך מתבטא פחד מלידה?
הפחד מלידה יכול להתבטא הן בסימפטומים נפשיים של מצוקה והן ירידה תפקודית, קשיי שינה וקשיי ריכוז. החרדה מהלידה יכולה להוביל לעליה בסיכוי לסיבוכים שונים במהלך הלידה - מהארכת משך הלידה ועליה בסיכוי להתערבות ניתוחית. חרדה מלידה יכולה להעלות גם את הסיכון ללידה טראומטית או לדיכאון לאחר לידה וכתוצאה מכך פגיעה בקשר אם-ילד. הבעיה יכולה להתבטא בהתפתחות חרדה מהלידות הבאות והמנעות מכניסה להריון נוסף, הכל בגלל החרדה. לא רק זאת, נשים שפוחדות מלידה לפעמים נמנעות בכלל מקיום יחסי מין (הרי גם גלולות וקונדום משאירים אחוז קטן של סיכון). לפעמים ההמנעות מלידה יכולה להוביל לפרידה מבין זוג.
טיפול בחרדת לידה
הטיפולים מתמקדים במתן לגיטימציה לפחדים של האישה ובניית תכנית טיפול מתאימה לשלב ההריון. הטיפול בפחד מלידה יכול לכלול מגוון כלים וטיפולים. טיפול תרופתי הוא אופציה משנית בזמן הריון כיוון שהן הפסיכיאטרים והן הנשים יעדיפו שלא ליטול תרופות בזמן הריון.
הטיפול הפסיכולוגי מסיע להפחתה משמעותית של פחד לידה ואפילו להעלמותו לחלוטין. אחד הטיפולים היעילים הוא טיפול באמצעות ביו-פידבק בשילוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול זה מלמד את האישה להיות יותר רגועה ולרכוש יותר שליטה בגופה. כמובן שגם שיטות המתבססות על שיחות בהן מנסים להכנס יותר לעומק ולהבין את מקורות הפחד, יכולות לתרום.
בסה"כ, יש חפיפה בין השיטות- כולן מזמינות את האישה לדבר את עצמה את פחדיה וצרכיה, מתון לגיטימציה ובניית תכנית טיפולית אשר מפחיתה את עוצמת הפחד שלה, ומעניקה תחושה של שליטה. רוב הנשים שסובלות מפחד לידה שגם יקבלו טיפול ידווחו על לידה מוצלחת יותר ממה שתיארו.
מה לעשות?
אם אתן כבר בהריון ומרגישות שאתן במצוקה והמצוקה הזו משבשת את החיים שלכם, כדאי שתפנו לאיש או אשת מקצוע להתייעצות. אם אתן מנסות שלא להכנס להריון רק כי אתן מפחדות מהלידה או מההריון, כדאי שתפנו לפסיכיאטר או פסיכולוג להתייעצות. הרי אתן לא רוצות שהפחד יקבע את עתידכן ואת עתיד הזוגיות שלכן.
ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר מומחה. מנהל מרכז רזולוציה לטיפול מתקדם. מתמחה בטיפול במצבי לחץ, חרדה, הפרעות קשב ודכאון הנובעים מחיים במאה העשרים ואחת, טיפול קצר וממוקד לאנשים בלי זמן לבזבז. http://www.resolution.co.il
>