אחת מאבני היסוד של העולם הקפיטליסטי זה הרכוש הפרטי. לכל אדם ישנה זכות אבסולוטית להחזיק ברכושו, ואף אחד לא רשאי לגזול את זכות הקניין שלו. כמו כן, זכותו של כל אדם להעביר את רכושו לאחר פטירתו, ובדרך כלל הבחירה נופלת על בני משפחה קרובים. בכדי שהירושה תעבור לבעליה החוקיים, צריכה להיות בנמצא צוואה של המוריש. חוק הירושה במדינת ישראל נחקק בשנת 1965 והוא קובע למי יעבור רכושו של אדם לאחר מותו. החוק נותן עדיפות לצוואות, ובמקביל קובע כיצד יחולק הרכוש במקרה ואין צוואה. במלים אחרים, צוואה מאפשרת לבעל הרכוש שליטה מלאה בהעברת הרכוש שלו לאחר מותו. ישנם גם אנשים המעדיפים שלא להעביר את רכושם למשפחה אלא לעמותות ולארגונים שונים. במצבים הללו אין דרך טובה לעשות את זה למעט צוואה.
חשוב לציין כי חוק הירושה מכיר בכמה וכמה סוגי צוואות.
צוואה בעל פה
צוואה בעל פה מתקבלת בתנאי ומדובר במצב שבו אדם עומד למות או שרואה עצמו כמי שעומד למות. צוואה זו ניתנת בפני שני עדים, שלא חייבים להימצא ביחד, ותוקפה מתבטל בתוך חודש ימים במידה ובעל הרכוש עודנו בחיים. בכדי שצוואה שניתנה בעל פה תהיה תקפה, שני העדים צריכים לגשת בנפרד לבית המשפט ולהודיע כי הם עדים לצוואה.
כפי שניתן להבין באופן אינסטינקטיבי, צוואה מסוג זה חשופה להונאות רבות משום שאין למעשה שום מסמך שיגבה את דבריהם של העדים. מסיבה זו, הסמכות היחידה שיכולה חוקית לעסוק בצוואה זו זה בית המשפט ולא רשם הירושות.
סעיף מספר 23 לחוק הירושה מגדיר את התנאים לצוואה בעל פה.
צוואה בכתב יד
סעיף 19 לחוק הירושה מתייחס לעריכת צוואה בכתב ידו של המצווה. צוואות אלו נכתבות מתחילתן ועד סופן בכתב ידו של המוריש, כאשר הן צריכות לשאת את תאריך הכתיבה ואת חתימת ידו של המוריש. חשוב ביותר לא להשתמש כאן במסמכים שהוקלדו על מחשב, שכן הצוואה צריכה להיכתב בכתב יד בלבד, וחתימתה לבדה, אין די בה כדי להוכיח את האוטנטיות של הצוואה.
בסוג זה של צוואות אין חתימת עדים על גבי המסמך, ולכן גם פה קיים חשש מפני כתיבת צוואה תחת השפעת איומים או השפעות זרות אחרות. גם במקרים אלו, בית משפט הוא שמוסמך לאשר צוואה.
צוואה בעדים
תנאי צוואה זו מפורטים בסעיף 20 של חוק הירושה, והיא מחייבת חתימה של שני עדים שנכחו בעת כתיבתה וחתימתה של הצוואה, ולא פחות חשוב, שהמצווה אישר כי זוהי צוואתו.
צוואה בפני רשות
כמובן, ניתן לערוך צוואה גם בפני הרשות השופטת או בפני נוטריון. בצורה זו, המצווה יכול לערוך את הצוואה בבית, ולהביאה לאישור הרשות, או לחילופין להגיד מה לרשום בצוואה, ולחתום עליה לאחר שהקריאו לו את מה שכתוב. אותה הרשות בפניה נערכה הצוואה היא גם שמאשרת אותה.
עו"ד אופיר תעזור לכם בניסוח צוואה שתשמר את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר