לעיתים קרובות מגיעים למשרדנו לקוחות אשר מעוניינים לבחון מבחינה משפטית האם עניינם כשר להידון בהליך של תביעה ייצוגית. אחת השאלות היותר נפוצות בפגישות אלה, היא מהו שכר הטרחה של עורך דין תביעה ייצוגית בניהול הבקשה לאישור התובענה הייצוגית ובניהול התביעה עצמה, וכמובן כיצד הוא נגבה. קרי, האם השכר נגבה מהנתבעת או שמא משולם על ידם.
תחילה, חשוב לדעת, כי על פי חוק תובענות ייצוגיות והתקנות שיצאו בעקבותיו, שכר הטרחה של עורך דין תביעה ייצוגית נקבע למעשה כפי שנקבע גם הגמול המיוחד של התובע הייצוגי. במילים אחרות, לבית המשפט יש את שיקול הדעת לקבוע את גובה הגמול המיוחד של התובע הייצוגי וגם את שכר הטרחה של עורך הדין.
כמובן שאם מוגשת בקשה לאישור הסדר פשרה הרי שבמסגרתה מבקשים הצדדים לאשר סכומים שהסכימו עליהם מראש, הן כגמול מיוחד לתובע הייצוגי והן כשכר טרחה של עורך דין תביעה ייצוגית.
ואולם, בית המשפט אינו כפוף להמלצה זו ויכול לקבוע שיעור אחר של גמול ושל שכר טרחת עורך דין תביעה ייצוגית.
ישנם משרדי עורכי דין בתחום התביעות הייצוגית שגובים מהלקוח גם שכר טרחה עבור לימוד החומר והכנת הבקשה, בעיקר לצורך מניעת הוצאותיהם. ברם, עורך דין תביעה ייצוגית סביר ולא יקבל את עצמו ייצוג בתיק אם הוא לא סבור כי סיכויי הבקשה להתקבל גבוהים וזאת מן הטעם שמירב שכר הטרחה מגיע כאמור במסגרת הפשרה ו/או פסק הדין בתיקים אלו.
שותף מייסד במשרד עורכי הדין אלמוג-שפירא, העוסק בייצוג והופעה בבתי המשפט בתחום הביטוח והנזיקין והתובענות הייצוגיות. כתובת המשרד: רח' התע"ש 3א' (מתחם הבורסה), ר"ג, 52512 פרטים ליצירת קשר: טל: 03-6916637 | פקס: 03-6916635. אתר: www.rlaw.co.il. רשתות חברתיות: www.facebook.com/AS.LawOffices | http://cafe.themarker.com/user/294688/ *הכתבה נועדה לספק אינפורמציה ראשונית בלבד ואינה מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין הבקיא בתחום הרלבנטי.