עולם הנדל"ן מככב בשנים האחרונות בכותרות העיתונות הכלכלית והחברתית. בעידן שבו הבורסה משתגעת ונופלת פעם בשבוע לפחות אל מול מחירי הנדל"ן העולים בצורה משמעותית ועקבית כל הזמן, ברור היכן יעדיפו להשקיע בעלי האמצעים. כיום השקעה בכל סוג של מקרקעין היא ההשקעה הבטוחה ביותר לאורך זמן. אדם בעל אמצעים המעוניין להבטיח את עתיד ילדיו משקיע בתחום המקרקעין. אל מול בעלי האמצעים, הרוכשים דירה שנייה ושלישית להשקעה, עומדות המשפחות הצעירות, שצריכות לרכוש את דירתם הראשונה. כל אלו יוצרים ביקוש הולך וגובר לדיור.
חוסר הלימה של הפשרת קרקעות בין היצע לביקוש באזורים מועדפים
ומה בנוגע להיצע? הנטייה במדינת ישראל היא לא להפשיר קרקעות, וכל תוכנית הפשרה מלווה בהפגנה מוצדקת או לא מוצדקת בנושא הרס הנוף במדינה. הבעיה מסתבכת אף יותר לאור העובדה שרוב החיים הכלכליים, כלומר מקומות העבודה המוצעים, מרוכזים באזור המרכז. בצורה זו, הדרישה לדיור גבוהה במיוחד באזור המרכז.
ניתן לסכם את המצב בתחום המקרקעין בארץ בצורה הבאה: ביקוש גבוה מאוד אל מול היצע נמוך, מה שמוביל למחירים גבוהים מאוד. אם כן, היכן נכנסת הממשלה וכיצד מנסה לשפר את המצב? ככלל, המדינה מעודדת רכישת דירות למגורים ולא להשקעה והדרך שבה נעשה ניסיון להוריד את כדאיות רכישת דירות להשקעה היא באמצעות מיסוי מקרקעין.
מהי מטרתו של מיסוי מקרקעין?
המטרה העיקרית של מיסוי מקרקעין היא להקל על רכישות דירה בקרב אוכלוסיות חלשות יותר ומצד שני להקשות על האוכלוסיות החזקות רכישת דירות להשקעה. כך למשל, עולים חדשים ונכים זוכים להקלות משמעותיות ואף לפטור מלא ממיסוי מקרקעין. לעומתם, רכישת דירה שנייה מלווה במס רכישה גבוהה במיוחד המגע לעשרות אלפי שקלים.
באופן טבעי, מיסוי מקרקעין מושפע לא רק ממעמדו של האדם, אלא גם מעלות הנכס. כך למשל עולים חדשים מקבלים פטור ממס רכישה אלא אם כן עלות הדירה יקרה מאוד. כך למשל, אם עולה חדש רוכש דירה בעלות 2 מליון שקלים, מחיר יקר לכל הדעות גם עבור ישראלי. במצב זה האיש יחויב בתשלום מס רכישה. המטרה היא להקל על השכבות החלשות באוכלוסייה ולא לאפשר לבעלי האמצעים רכישות זולות יותר.
מס שבח
חוק מיסוי מקרקעין כולל גם מס מיוחד המוטל על המוכר, מס זה מכונה "מס שבח" סוג זה של מיסוי מקרקעין מתפקד כמו מס הכנסה. אם האדם מוכר דירה בתוך תקופה של פחות מ- 4 שנים, הוא יצטרך לשלם אחוז נכבד מהרווח שלו למדינה. ושוב, המטרה היא למנוע קניות של דירות לצורך השקעה.