מחלת ריאות חסימתית נגרמת לרוב כתוצאה מעישון, פוגעת בתפקוד ויכולה אף לגרום למוות. במרכז הרפואי מאיר שמים דגש על שיקום נשימתי באמצעות מכשירי כושר, במקביל לטיפול התרופתי, כפיתרון שיכול להביא להטבה ניכרת בתפקוד היומיומי של החולים.
ד"ר דוד שטרית, מנהל מחלקת ריאות במרכז הרפואי מאיר ומומחה במחלות ריאה, מסביר אודות המחלה ועל דרך הטיפול הייחודי בה.
מהי מחלת ריאות?
"מחלת ריאות חסימתית או נפחת בשמה העיברי הינה מחלה שכיחה הפוגעת בריאות ונגרמת לרוב כתוצאה מעישון. נזקי העישון מביאים להרס המבנה התקין של בועיות הריאות דרכם נספג החמצן לגוף וכתוצאה מכך מופיע קוצר נשימה בשלב ראשון ובהמשך ירידה ברמת החמצן בגוף. למרות שבמרבית החולים הנזק משני לעישון, קיימת קבוצה לא גדולה של חולים במחלה משנית לחשיפה תעסוקתית. במרבית המקרים המחלה מופיעה לאחר שנות הארבעים עם התקדמות בחומרת המחלה אם לא מפסיקים לעשן. ביטויי המחלה הראשונים הם קוצר נשימה ושיעול עם ליחה."
מה החשיבות שבאיתור המוקדם למחלה?
"כיום הנפחת נחשבת לגורם תמותה מספר 4 בעולם המערבי לאחר מחלות לב ואירועים מוחיים. בניגוד לשאר המחלות בהם קיימת מגמה ברורה של ירידה בתמותה עם השנים, הנפחת נמצאת בעלייה מתמדת. מרבית החולים לא מאובחנים בשלבים המוקדמים, רק בשלבים מתקדמים של המחלה, עם הופעת הקוצר נשימה והשיעול הטורדני (שבד"כ מיוחס לעישון...) אולם בשלבים אלו כבר נעשה נזק ריאתי ניכר ולא הפיך, ומכאן הצורך באיתור מוקדם.
ההמלצה הרשמית היא כל מעשן שחש שמציק לו שיעול טורדני, או כיח או קוצר נשימה, יבצע בדיקה של תפקודי ריאות. בפועל אנו ממליצים לכל מי שמעשן או עובד בתעשייה, לבצע בדיקה של תפקודי ריאות אחת לשנה.
באיתור מוקדם, הפסקת עישון וטיפול מתאים ניתן להאט את קצב ההידרדרות הריאתית.
האבחנה נעשית לרוב בבדיקת תפקודי ריאות: תפקודי ריאות הם בדיקה פשוטה ולא חודרנית בה הנבדק מתבקש לנשוף בחוזקה לתוך פיית המכשיר. בחולים במחלה יכולת הנשיפה נפגעת.
הדרך הטובה ביותר לביצוע הבדיקה היא להגיע למרפאת ריאות בביה"ח או לפנות לרופא ריאות בקהילה."
למה המחלה גורמת וכיצד ניתן לטפל בה?
"בהעדר טיפול מתאים והפסקת עישון, המחלה מתקדמת ומחמירה עם הגבלה ניכרת בתפקוד היומיומי: צורך במשאפים, אינהלציות וחמצן ואף להביא לתמותה. הטיפול הינו משולב במשאפים מתאימים, חמצן לנזקקים ושיקום ריאות.
במרכז הרפואי מאיר נפתחה לאחרונה סדנת שיקום נשימתי המיועדת לשיפור והקלה נשימתית לחולי ריאות הסובלים מתסמינים אלו."
למה סדנת שיקום נשימתי?
"בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים המצביעים על כך ששיקום נשימתי יכול להביא להטבה ניכרת בתפקוד היומיומי של החולים במחלת ריאות חסימתית. לפיכך, מהווה היום שיקום הריאות אחד הטיפולים המומלצים ביותר לחולים אלו במקביל לטיפול התרופתי."
מה כולל שיקום נשימתי?
"השיקום כולל סדנא המתקיימת פעמיים בשבוע באופן קבוע, בשעות הבוקר.
במהלך הסדנא מתבצעת פיזיוטרפיה על מכשירי כושר אשר משפרת את יכולת ביצוע המאמצים בחולים ומקטינה את דרגת קוצר הנשימה. גם החרדה שמלווה את החולים משתפרת מאוד.
החולים המתאמנים יקבלו הדרכה צמודה של פזיוטרפיסט והשגחה של רופא מומחה לאורך כל התהליך.
הסדנא מומלצת לכל החולים בכל דרגות החומרה של המחלה, אולם כיום מאושרת ע"י קופות החולים לחולים עם מחלה קשה ( דהיינו עם 50% >FEV 1) או לאחר ניתוח כריתת אונה או ריאה. ניתן להשתלב בפעילות השיקום הריאתי גם בתשלום ישיר."
הסדנא מבוצעת במרכז הספורט החדש של בי"ח מאיר תוך מעקב רפואי אישי במהלך הפעולות. מדי חודש נפתחת קבוצה חדשה.
טלי הראל, מזכירה מח' ריאות : 09-7471556
או במכון פיזיוטראפיה: 09-7472417