רבים קונים דיו למדפסת ושומעים רק לעיתים רחוקות פה ושם את המילה טונרים ולא יודעים אפילו על מה המדובר. כעת,בעזרת מאמר קצר נוכל להתוודע אל עולם הטונרים על קצה המזלג כדי להבין מהם ומהי התועלת אשר הם יכולים לספק לנו.
עבור כל מי שאינו יודע נעצור לרגע ונספר שלמעשה מדפסת עשוייה להכיל בתוכה ראשי דיו או טונרים. ראשי הדיו הם אותן המחסניות שכולנו מכירים הנושאות בתוכן צבעים נוזליים ורעננים המוכנסות אל תושבותיהן שעה שאנו פותחים את המדפסת להחלפת ראשי הדיו הקודמים בנוכחיים החדשים.השימוש בראשי הדיו עשוי להיות נוח בעבור אנשים פרטיים המשתמשים במדפסות ראשי דיו.
לעומת זאת,קיימת גם שיטה אחרת שבה המדפסת לא משתמשת בהכרח בדיו נוזלי המצוי בתוך כלי פלסטיק כלשהו.במקום בנוזל צבע ייתכן גם שימוש בגרגרי אבקה צבעונית המצויים במיכל.זהו הטונר.
לשם הדגמה טובה מספיק וסיבור האוזן נוכל לדמיין הן את הצבעים הנוזליים והן את הטונרים לפי ההמחשה הבאה: נאמר שאנו רוצים לצייר על דף ציור כלשהו: הרי שנוכל לקחת מיכחול דקיק ,לטבול אותו בכל פעם בצנצנת צבע מתאימה ואח"כ לצייר איתו על דף את מה שנרצה לצייר. למעשה בכל פעם טבלנו את המכחול בצבע אחר ושרטטנו אחר כך את מה שרצינו.טוב ויפה.
כעת נבין לפי דוגמה שנייה מהו טיונר. לפי דוגמת הציור,בניגוד למכחול הנטבל כפעם אחר פעם בצנצנות דיו,הרי שניתן גם לצייר דבר מה בעיפרון או בצבעים ישירות על דף. אם "נתחכם" ולא ממש נרצה "לצייר" בצבע הרי שנוכל למשל (הקשיבו טוב והתרכזו) לקחת נייר מסוג נייר "קופי" כמו שהיו ניירות כאלו פעם ,וללחוץ עליו עם כלי מתכתי כדי שהצבע של הנייר עצמו (של ניר הקופי) יעבור אל הנייר שמתחתיו.
מה קרה כאן בעצם? נוצר הרי ציור (לפי מה שהחלטנו לצייר עם כלי המתכת שעבר על נייר הקופי) ללא שימוש בצבע נוזלי.
כעת נחזור למדפסת ונתעכב על מה עושה טיונר. בניגוד לצבע במיכל דיו שנשפך לפי איך שראש הדיו זז מעל הדף ומשחרר את טיפות הצבע ,אזי הרי שבמקרה של טיונר קורה דבר אחר לחלוטין.
במערכת של מדפסת עם טיונר ישנו חלק מתכתי במדפסת הנקרא "תוף". זהו חלק שקולט בצורה מסויימת (לפי זרמים חשמליים) את התמונה/הציור/הדבר שנרצה להדפיס ,ומייצג אותו בעזרת מתחים חשמליים זעירים על פני שטחו.כלומר,על ה"תוף" ישנו כל הדבר המיועד להדפסה. הוא עדיין לא נראה בשום צורה ורק "טעון חשמלית".
בשלב הבא מה שקורה הוא שהטונר (שהוא בסך הכל אבקת צבעים) מתחיל להימשך חשמלית בהתאמה אל אותם זרמי החשמל המתאימים הנמצאים בתוף. כאשר הניר עובר ליד התוף מה שמתרחש הוא שאבקת גרגירי הצבע נתפסת בדף לפי ההוראות של המדפסת להדפיס את הדברים שרציתם.
הטונר הינו בסך הכל אבקה ולכן יש לו יתרונות וחסרונות.יש לשקול את השימוש בו בהתאם לסוג המדפסת ויכולתה לקבל טונר. בכל מקרה,לאחר שאנו מבינים מהו הרי שיהיה לנו הרבה יותר קל להתמצא ולקבל את ההחלטה במה להשתמש : בדיו או בטונר – ולאילו צרכים: לבית,למשרד וכן הלאה.
אגב,גם לידע כללי עצם ההיכרות עם הנושא טובה מספיק, וזאת היות וכפי שכבר ציינו – המושג טונר נפוץ למדי בשימוש הלשון ,אך למרבה הפלא הרבה אינם מבינים כאשר אומרים להם טונר – למה הכוונה בדיוק.
לכן,אנו מקווים שסייענו בידיכם בעניין זה מעט.בהמשך,יובא פירוט נוסף גם לגבי סוגים של טונרים,יעילותם וחישובי קנייה שיש לחשב בעת קנייתם.