קיר ירוק, או גינה אנכית, הנו אלמנט גינון שעושה שימוש בקירות המבנה הפנימיים או החיצוניים ובטכנולוגיות של גינון הידרופוניקה או במצעים מנותקים. הקיר הירוק הוא קודם כל אלמנט אסתטי ומיוחד, אך עיקר יתרונותיו בתרומתו לשיפור איכות הסביבה ולהקטנת טביעת הרגל האקולוגית. במדינות כמו גרמניה, צרפת, שוודיה קנדה ויפן אפשר לראות ניצנים של גינון אנכי. בעולם קיימות טכנולוגיות אחדות לגינות אנכיות, המפורסמת שבהן של הבוטנאי פטריק בלאנק הצרפתי.
היתרונות האקולוגיים בקירות ירוקים:
ראשית, קירות מהווים את שטח הפנים הבנוי הגדול ביותר, שכן לכל גג אחד יש מסת בניה ענקית של לפחות 4 קירות שניתן להתייחס אליהם כ"מדרונות וצוקים בנויים".
בטיפול מתאים, הקירות הירוקים יכולים להוות מעטפת ביולוגית, חיה ונושמת, שתחבר בין הסביבה הבנויה והטבע ההולך ופוחת.
הקירות המגוננים יכולים להוות תשתית פוריה לחקלאות עירונית.
בידוד תרמי: הקיר הירוק הנו שכבה נוספת להורדת החום בתווך בין הקיר המגונן וקירות הבנין, בכמה מעלות. הגינון יוצר קיר ביו-אקלימי בעל מסה תרמית משמעותית במרחב אשר תורמת ישירות לשיפור מיקרו האקלים של סביבת הבניין ולבידוד פנים הבניין. כתוצאה מכך פוחת הצורך בשימוש במערכות מיזוג קונבנציונאליות ובעקבות כך ישנו חיסכון באנרגיה.
הקיר הירוק הוא אלמנט קירור פאסיבי למיתון ההתחממות העירונית, או "איי החום".
בשל ההשפעה המגוונת של הגן האנכי על תנאי האקלים בסביבתו, חקירת הגן האנכי כאלמנט חיץ אקלימי בין פנים לחוץ יהווה מחקר חלוצי לתחום מחקר חדש יחסית בישראל של שימוש בייעור אורבאני במסגרת פיתוח בר-קיימא.
המאמר נכתב על ידי אדר' היידי ארד והאגרונום בני נול.
רב נוי: מומחית בגגות ירוקים בטכנולוגיה מתקדמת. www.rov-noy.co.il