בשוק ישנן טכנולוגיות רבות, שונות ומגוונות לבניית אתרי אינטרנט. כל הטכנולוגיות יודעות לעשות בסופו של דבר את אותם הדברים, בצורה כזו או אחרת. לכל טכנולוגיה יש את היתרונות שלה ואת החסרונות שלה. אותן טכנולוגיות משתנות ומתחדשות כל הזמן וכמעט מידי יום יוצא שדרוג לגרסאות חדשות.
בניית אתרי אינטרנט היא אחד התחומים היחידים שמתפתחים בתדירות כל כך גבוהה עקב כמות המפתחים הגבוהה והתשתית המפותחת שנקראת אינטרנט. מידי יום עולים לרשת אלפי אתרי אינטרנט חדשים ולכן הצורך בפיתוח הטכנולוגי הוא מהגבוהים ביותר.
היריעה קצרה מלהכיל פירוט מלא אודות כל הטכנולוגיות הקיימות בשוק ולכן הפירוט עוסק בעיקרי הדברים שהם סוגי הטכנולוגיות בחלוקה לכותרות כלליות.
שפות צד לקוח
צד הלקוח הוא בעצם כל מה שנראה בסופו של דבר לעינו של הגולש. מדובר בבסיס לכל הקשור בבניית אתרי אינטרנט ולמעשה אין אתר אינטרנט שלא משתמש בטכנולוגיות צד לקוח והמינימום הוא להשתמש בבסיסית ביותר שבהן.
שפת צד הלקוח הבסיסית ביותר שבעזרתה כותבים אתרי אינטרנט היא שפת ה-HTML. זוהי למעשה שפת סימון פשוטה שאותה קוראים הדפדפנים שבעזרתם אנחנו גולשים באינטרנט.
חשוב להבין שגם שפות צד השרת עליהן ידובר בהמשך, מייצרות בסופו של דבר קוד HTML ולכן זוהי השפה העיקרית בכל הקשור לאינטרנט.
שפת צד לקוח חדשה יחסית וחשובה לא פחות היא שפת ה-CSS. מדובר בשפה שאחראית לכל מה שקשור לעיצוב התוכן לרבות צבעים, גדלים של הטקסט ושל התמונות ומיקום של אלמנטים בדף. בעבר, לפני שה-CSS התפתחה לשפה, עיצוב התוכן היה גם הוא חלק משפת ה-HTML אך המגמה שהתפתחה היא הפרדה של עיצוב מתוכן – דבר המקנה יתרונות רבים.
שפה נוספת וחשובה היא שפת Javascript שאחראית לכל מה שקשור בהתנהגות. בעזרתה ניתן לבצע כל מיני דברים שלא ניתן לבצע באמצעות HTML.
שפות צד שרת
אם עד עכשיו דיברנו על שפות פשוטות מאוד ברמה הטכנית אז שפות צד הלקוח הן משהו אחר לגמרי. שפות צד שרת הן הבסיס ליצירת אתרים דינאמיים, כלומר, אתרים עם מידע משתנה המתאחסן על גבי בסיסי נתונים.
פייסבוק, טוויטר, ynet וכמעט כל אתר אינטרנט שאתם מכירים נבנה על ידי שפות צד שרת. שפות צד השרת מאפשרות לבנות אתרי אינטרנט חכמים המאפשרים לזכור פעולות של משתמש, לקבל מידע יזום ממשתמשים כגון תגובות לכתבות, הודעות בפורומים וכו'.
השפות הבולטות ביותר הן ASP שהשתדרגה עם הזמן ל-.net והן שתיהן מבית מיקרוסופט. שפה נוספת ובולטת מאוד היא שפת PHP שבניגוד לשפות הפיתוח של מיקרוסופט, משתמשיה מאמינים יותר בתרבות הקוד הפתוח. הסיבה שהיא אומצה בחום על ידי קהיליית הקוד הפתוח היא הסיבה שניתן להריץ אותה על שרתי לינוקס (לינוקס היא גם מערכת הפעלה חינמית) בעוד שאת הטכנולוגיות של מיקרוסופט ניתן להריץ על שרתים שמריצים ווינדוס בלבד (מערכת הפעלה בתשלום).
ומה צופן בחובו העתיד
בעתיד ככל הנראה נראה טכנולוגיות חדשות צומחות ומתפתחות. למעשה, כבר עכשיו ניתן לראות כמה טכנולוגיות שעשויות להמשיך להתפתח ולהגיע לשורה הראשונה של שפות התכנות הבולטות בשוק.
עולם האינטרנט מתפתח בקצב מסחרר וכל יום ניתן ללמוד טכנולוגיות חדשות או ללמוד דרכים ליישומים חדשים בשפות התכנות הקיימות. כבר היום מדובר על גרסא חדשה של HTML (גרסא 5) שטומנת בחובה הפתעות רבות וחידושים טכנולוגיים רבים. ניתן רק לנחש שזו רק ההתחלה ושצפויים לנו בעקבות החידוש הלא קטן הזה עוד כמה וכמה חידושים גדולים לא פחות.
מאמר זה פורסם על ידי כותב תכנים מקצועי מחברת Click4Web העוסקת בבניית אתרי אינטרנט, קידום אתרים בגוגל ועיצוב גרפי.