שנת הדרכון
על תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל והשלכותיו על חייבים ישראלים בחו"ל
מאת: עו"ד אמיר מידן *
תארו לעצמכם שאתם ניגשים לקונסוליה על מנת להאריך את הדרכון הישראלי שפג תוקפו, או לבקש דרכון חדש במקום זה שאבד או נגנב, והקונסוליה מסרבת להאריך את הדרכון או להנפיק לכם דרכון חדש. נשמע הזוי? קבלו את המציאות החדשה.
לפני כשנתיים התקבל בכנסת תיקון מהפכני של חוק ההוצאה לפועל, המכונה "תיקון 29". החוק פורסם ביום 16 בנובמבר 2008, וחלקיו השונים נכנסו לתוקף במועדים שונים. אחד התיקונים שנוגעים באופן ישיר לכל ישראלי המתגורר בחו"ל, הינו התיקון בדבר הגבלת החייב מלהחזיק דרכון ישראלי או להאריך את תוקפו. הוראות אלה, ככל שהן נוגעות לתיקי הוצל"פ ישנים שנפתחו לפני יום 16 במאי 2009, נכנסו לתוקף ביום 16 בנובמבר 2009.
בחוק המתקן הוסף פרק חדש שלם לחוק המקורי – פרק ו-1, שכותרתו "הטלת הגבלות על חייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו". להלן, בקצרה ובאופן חלקי, עיקרי ההוראה העוסקת בהגבלות על החזקת דרכון:
· רשם ההוצאה לפועל רשאי, מיוזמתו או לבקשת זוכה, להגביל חייב מלקבל דרכון ישראלי, להחזיקו או להאריך את תוקפו, ובלבד שהדרכון יהיה תקף לצורך שיבה לישראל.
· על מנת שתוטל הגבלה כזו, חייב להתקיים לפחות תנאי אחד מהתנאים הבאים:
1. החייב הובא בפני רשם ההוצאה לפועל והוכח לרשם כי החייב הינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו;
2. החוק הפסוק נובע ממזונות;
3. החייב הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו לפי מבחנים שבחוק (גם אם לא הובא בפני הרשם)
· הגבלה שניתנה לא תכנס לתוקף אלא כעבור 30 ימים מיום שהומצאה לחייב התראה על הטלת הגבלה;
· הגבלה כאמור, שהוטלה על החייב, תבוטל במקרים הבאים:
1. אם נפרע החוב;
2. אם ניתנה ע"י הרשם החלטה על ביטול ההגבלה, ביוזמתו או לבקשת החייב, ובתנאים שקבע;
3. אם החייב מקיים הוראות של צו תשלומים או הוראות הסכם לפירעון החוב בינו ובין הזוכה, שקיבל את אישור רשם ההוצאה לפועל.
אלו הם, כאמור, עיקרי ההוראות שבחוק, ואין הן באות במקום נוסחן המלא.
אם יש לכם חובות בהוצאה לפועל, ואפילו תיק אחד, כדאי שתדעו: הדרכון הישראלי שלכם בסכנה!! הנה סיפורו של ע. מ. (השם המלא שמור במערכת), אשר ניגש לפני כשבועיים לקונסוליה לחדש את דרכונו שפג תוקפו, וסורב. במקום דרכון, קיבל ע. הודעה רשמית מהקונסוליה שכותרתה "נספח יא' - הודעה על הגבלת דרכון" (זהו נספח לפרק 53-1 לתקנון הקונסולרי: דרכונים ותעודות מעבר – א.מ.). רק אחרי דין ודברים הסכימו בקונסוליה לגלות לע. באיזה תיק הוטלה ההגבלה, על מנת שידע באיזה תיק להגיש בקשה מתאימה. בנוסף, ברור מאליו, שע.מ. לא קיבל מעולם כל התראה על הטלת הגבלה בהתאם לחוק, אבל מחדל זה לא מנע, כפי הנראה, את כניסת ההגבלה לתוקף ומימושה בפועל ע"י הקונסוליה, הפועלת על פי הנחיות מהארץ.
ע. מ. איננו הראשון וודאי שאיננו האחרון לקבל הודעה זו. בשנים הקרובות צפויים אלפי ישראלים, שיפנו לקונסוליות הישראליות ברחבי העולם לחדש דרכון שפג תוקפו או לבקש דרכון שאבד, לסבול עוגמת נפש דומה, בחסות החוק הישראלי.
חשוב לדעת שאפשר ורצוי להקדים תרופה למכה, ולא לחכות עד לרגע האחרון. הרבה לפני שפג תוקף הדרכון, כדאי לבדוק אם הוטלה על דרכונכם הגבלה בתיק הוצל"פ כזה או אחר, ואם הוטלה – לפעול מייד לביטולה. אם מדובר בחוב גדול, לא צפוי שהחייב יבחר לפרוע את החוב על מנת להסיר את ההגבלה (שהוא הפתרון המהיר ביותר), וכל דרך אלטרנטיבית כגון הגשת בקשה לביטול הגבלה או הגעה להסדר עם הזוכה, עלולה לארוך זמן רב מדי, במיוחד אם דרכונכם כבר אינו בתוקף ואתם זקוקים לו בדחיפות כדי לצאת מתחומי מדינתכם (ולאו דווקא ארצה).
גם אם התיקון לא יגרום לתוצאות טובות יותר בגביית חובות בהוצאה לפועל, לפחות הוא צפוי לגרום לערנות יתר מצד החייבים, ובמיוחד תושבי חוץ, שעבורם הגבלה על דרכון פירושה לא רק חוסר אפשרות לצאת מהארץ (אם הם נמצאים בארץ), אלא, בהעדר דרכון אחר, אף חוסר אפשרות לצאת את מדינת התושבות בכלל, לכל יעד שהוא.
היו ערניים והקדימו תרופה למכה. אם אינכם אזרחי המדינה שבה אתם תושבים, אתם לא יכולים להרשות לעצמכם להישאר בלי דרכון ישראלי אפילו יום אחד.
* אמיר מידן הינו מנהל חברת "סוף חוב" לסילוק חובות בארץ ולפתרון כל בעיה שמקורה בחוב בארץ. www.sofhov.com, 888-9-SOF-HOV
אמיר מידן- מנהל חברת "סוף חוב" לסילוק חובות בארץ ולפתרון כל בעיה שמקורה בחוב בארץ. www.sofhov.com, 888-9-SOF-HOV