המילה "אימון" עדיין מקושרת בתודעה של רובינו לאימון גופני למרות שבשנים האחרונות, ובמיוחד עם החדירה של אלון גל עם "משפחה חורגת", האימון מתקשר יותר ויותר עם האימון האישי או life coaching.
מה זה בעצם אימון אישי?
אימון אישי הוא כלי המאפשר הגשמה, מיצוי פוטנציאל ושיפור ההישגים האישיים והמקצועיים. תוך כדי תהליך האימון האישי ניתנת לך הזדמנות להתבונן על חייך, לראות איפה אתה נמצא היום ולבחור לאן אתה רוצה להגיע, להגדיר מטרות ולהתוות את הדרך להשגתן.
מה הקשר בין אימון אישי לתזונה נכונה וירידה במשקל?
כל מי שמעשן סיגריות ורוצה להפסיק, יודע בדיוק מה צריך לעשות. פשוט להפסיק לעשן.
על אותו משקל, מי שרוצה לרדת במשקל יודע בדיוק מה צריך לעשות- בפשטות- לסתום ת'פה.
אז אם אני יודע מה צריך לעשות למה זה לא פשוט? למה לא כולם מצליחים?
מסתבר שרק "לדעת" מה צריך לעשות זה לא מספיק. זו התחלה חשובה ואף הכרחית, אבל כולנו מכירים אנשים, ואפילו את עצמינו, ויודעים שצריך דבר מה מעבר ל"ידע".
אז מה עוד?
רוב הקוראים בוודאי יענו- משמעת עצמית. אם אני "יודע" מה צריך לעשות ויש לי משמעת עצמית- אני יכול להגיע למטרה שלי, במקרה זה, ירידה במשקל.
האומנם?
מכירים מישהו שיודע מה צריך לעשות על מנת לרדת במשקל, ועם מוטיבציה גבוהה ומשמעת עצמית ועדיין לא מגיע לתוצאה הרצויה? או מישהו דומה שכן מגיע לתוצאה הרצויה, אך לא מצליח לשמור על משקל המטרה שלו לאורך זמן?
כמובן שבנושא הידע חשוב להוסיף עוד מספר מרכיבים ולא להסתפק רק ב"לסתום ת'פה". הידע צריך לכלול נושאים כמו איזה מאכלים אני צריך לאכול על מנת לספק לגוף שלי את מה שהוא זקוק לו, באיזה שעות עלי לאכול, כמה לאכול בכל ארוחה, איך לשלב פעילות גופנית מתאימה ושאלות רבות נוספות.
כמענה לשאלות הללו אפשר לפנות לאינטרנט או לאנשי מקצוע כמו תזונאית ומאמן כושר, אך האם אז ההצלחה מובטחת? איך ניתן לוודא שההצלחה תימשך?
כאן נכנס האימון האישי!
באימון נשאל את השאלות הללו בדיוק, על מנת לקבל כלים להתמודדות עם הקשיים המיידים בתהליך הירידה במשקל, אך חשוב מכך- לקבל כלים פרקטיים וישימים שישמשו אותנו לחיים, לטווח הרחוק.
בשביל להגיע לתוצאה הרצויה צריך לעשות פעולות. באימון נהפוך למעשה את הידע לפעולות. בדרך נשאל למה הרבה פעמים בחיים אנחנו לא פועלים, יודעים מה צריך לעשות- אבל לא עושים, או עושים בצורה חלקית, באופן כזה שלא מוביל לתוצאה.
ירידה במשקל יכולה להיות מטרה אימונית טובה, במיוחד אם מקשרים אותה לתחומים אחרים בחיים שמשיקים לנושא התזונה והמשקל. כלומר בדרך האימונית ננסה לברר מה "קיבלתי" או מה "הרווחתי" מלהיות במשקל עודף. כאשר בהסתכלות פנימה נגלה שאולי המשקל העודף שלי "שירת" אותי במשהו בחיים, נצטרך לבחון מציאות חדשה שבה המרכיב הזה נעלם, ובמקומו נחפש מרכיב אחר שימלא את החלל.
לדוגמה, במהלך האימון עם, נעמה (שם בדוי) נערה מקסימה שפנתה אלי כדי שנתאמן על הקושי שלה לרדת במשקל, למרות העבודה עם תזונאית והרשמה חגיגית למכון כושר. באחד המפגשים שאלתי אותה מה את מרוויחה מלהיות מלאה כמו שאת? התגובה הראשונית היתה "מה פתאום מרוויחה? אני רק מפסידה- תראה איך אני נאבקת במשקל שלי! כמה מאמץ והשקעה! ברור שזה קושי גדול, מה פתאום רווח??" אחרי כמה דקות בהן ניסינו להבין יותר לעומק את משמעות השאלה ששאלתי, שבבסיסה עומדת ההנחה שהרבה פעמים אנחנו "מזמנים" לעצמינו מציאות, או נשארים בה כי הדבר משרת אותנו באיזשהו אופן, או עוזר לנו לפתור מרכיב אחר בחיים, נעמה התחילה לדבר על כך שעודף המשקל מעניק לה סוג של ביטחון, או וודאות. "תמיד הייתי קצת שמנה, ככה אני מכירה את עצמי, וכך גם המשפחה והחברים שלי מכירים אותי. יש לי רק בגדים במידות גדולות בארון, ואני רגילה לפתוח את המקרר בכל שעה שבא לי ולחטוף משהו...".
רק אז נעמה הבינה, ודמעה קטנה נפלה יחד עם האסימון שנפל ברעש גדול. נעמה הבינה שעד שהיא לא תחליף את ההרגלים המנטאליים והאופן שבו היא מורגלת לתפוס את עצמה, השינוי המיוחל לא יקרה. בנוסף, עבדנו על מקרים ותגובות אפשריים של המשפחה והחברים של נעמה לאורך תהליך הירידה במשקל. נעמה עשתה עבודה מדהימה והכרחית ברתימת מעגל של אנשים קרובים אליה למשימה. בשיחה קצרה עם כל אחד, היא ביקשה שיעזרו לה ויתמכו בה בתהליך, ופירטה שהיא מבקשת שימנעו מלהציע לה ללכת למסעדה או לנשנוש, שיתנו לה חיזוק אמיתי רק כשמגיע לה, שידרבנו אותה בעדינות ללכת למכון, או סתם להליכה משותפת בפארק ובקשות נוספות שקשורות בלבוש והבישולים שמכינים בבית.
הדבר האחרון שהתלווה לתהליך האימון היה עניין המחויבות. ברור לכולנו שדרושה מחויבות עצומה בכל ניסיון לרדת במשקל, אך איך מגיעים לדרגת מחויבות גבוהה ואמיתית ואיך שומרים עליה לאורך זמן? על שאלות אלו וכמה נוספות אנסה לענות בפוסט הבא.
עמית.
עמית מורג- מאמן נוער ומבוגרים לתוצאות פורצות דרך בחיים ובעסקים משנת 2001. עמית בעל תואר ראשון במדעי התנהגות מאוניברסיטת בן גוריון, ותואר שני MBA במנהל עסקים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. עמית הקים ומנהל את נקודת זינוק- התוכנית המובילה בישראל לשינוי והטמעת אורח חיים בריא והרזיה לילדים ונוער, ומכהן כמנכ"ל המרכז הישראלי להתעמלות במים. 054-2330880