במדינת ישראל מחויבים ההורים בתשלום הוצאות המחייה של ילדיהם על פי הדין האישי החל עליהם, מן האמור עולה כי כאשר שני בני הזוג יהודים, הדין האישי החל עליהם הוא הדין העברי.
על פי הדין העברי, קיימת חבות מוחלטת של האב לשאת במזונות ההכרחיים של ילדיו וזאת עד גיל 15 וללא כל קשר ליכולתו הכלכלית. בהקשר זה לא תתקבל טענה בבית המשפט של אב שאינו מוצא עבודה ולפיכך אינו יכול לשאת בתשלום מזונות.
חובת האם בהתאם לדין העברי היא לספק מזונות לילדיה (עד גיל 15) אשר מעבר לצרכיהם ההכרחיים. חובתה של האם היא בכפוף ליכולתה, היינו מדין צדקה.
אם כן,מזונות קטינים עד גיל 15 מכילים:
- מזונות הכרחיים החלים באופן מוחלט על האב.
- מזונות מעבר לצרכים הכרחיים החלים על ההורים בהתאם ליכולתם.
בגילאי 15-18 החובה לתשלום מזונות הינה מדין צדקה בלבד-כלומר, ההורים ישאו במזונות הילדים בהתאם ליכולתם הכלכלית.מגיל 18 או הגיוס לצהל ועד תום השירות, ההורים חייבים ב1/3 מהמזונות אשר שולמו עד כה.
מה הם צרכים הכרחיים?
צרכים בסיסיים החיוניים לקיום בכבוד כגון:הוצאות מזון,ביגוד,השתתפות בשכר דירה (מדור) חינוך וצרכים רפואיים.חישוב המדור נעשה בהתאם למספר הקטינים כאשר השתתפות האב נעה בין 30% ואף לכדי 60% מהוצאות השכירות או המשכנתא (והכל בהנחה שמדובר במשמורת מלאה).
מה הם צרכים עודפים שהם מעבר לצרכים ההכרחיים?
נסיעות לחוץ לארץ, חופשות בארץ, חוגים, צעצועים, בילויים, דמי כיס, מתנות, שיעורים פרטיים וכן הלאה. הסכומים שונים ממקרה למקרה והם נגזרים מרמת החיים אליה הורגל הילד בטרם פרץ הסכסוך בין הוריו.
מה שוקל בית המשפט בבואו להחליט על סכום המזונות?
- צרכיו ההכרחיים של הילד בהם נושא האב באופן מוחלט.
- הצרכים מעבר למזונות ההכרחיים בהם ישאו יחד ההורים.
- רמת ההשתכרות של הצדדים בפועל.
- פוטנציאל השתכרות הצדדים-כמה הצדדים יכולים להרוויח אם ינצלו את מלוא פוטנציאל ההשתכרות שלהם?
- גילאי הילדים והאם קיימים צרכים מיוחדים-צורך בטיפול רפואי, משקפיים, טיפול פסיכולוגי, שימוש קבע בתרופות וכן הלאה.
גובה המזונות משתנה ממקרה למקרה כאשר נכון להיום, הסכום המינימאלי שפוסק בית המשפט הינו כ-1200 שקלים חדשים עבור ילד אחד. הסמכות לדון בנושא המזונות הינה סמכות בלעדית של בית המשפט לענייני משפחה כאשר בית הדין הרבני יכול לדון בנושא המזונות רק במידה וקיימת הסכמת שני הצדדים. חשוב לציין שפסק דין למזונות לעולם אינו סופי וניתן להגיש תביעה להגדלת מזונות או להקטנתם ולהסתמך על שינוי נסיבות מהותי שמצדיק את האמור בתביעה.
בכל מקרה, מומלץ לא לעשות שום צעד בנושא ללא קבלת יעוץ משפטי מעורך דין מומחה.
עו"ד מורן הראל עוסקת במתן ייעוץ משפטי ובטיפול בתיקי משפחה. עו"ד מורן הראל מלווה פרויקטים של בניה, עריכת חוזים לרכישה או למכירה מקרקעין או נדל"ן יד ראשונה או מקבלן לרבות רכישת נכסים בהליכי כינוס נכסים. עו"ד מורן הראל כיהנה כיועצת משפטית בתחום דיני משפחה, בעמותה הישראלית לסיוע משפטי (ע"ר), אשר מעניקה סיוע משפטי למעוטי-יכולת וכמייצגת מחוז חיפה מול המפקח לענייני מקרקעין מטעם האגודה לתרבות הדיור והינה מרצה למשפט ולזכויות אדם וחברה בתכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין.