מאת: יורם אזרק
yoram.azrak@hotmail.com
חלק 1
כעיקרון היכולת לקבל תשלום עבור שירות או מוצר תהיה בד"כ קו פרשת המים המפריד בין אתר שיווקי או תדמיתי לבין אתר מסחרי. בסקירה הבאה אנסה להסביר מעט את התהליכים והדרך שצריך לעבור לפני שהדולר הראשון ייסלק באתרכם.
הכתבה רלוונטית בעיקר לאתרים שבכוונתם לקבל לקוחות מחו"ל ומעוניינים לפעול מול חברות סליקה ובנקים זרים (למרות שגם מנהלי אתרים הפועלים בשוק המקומי יכולים למצוא בה עניין). לצערכם, במהלך הכתבה תתקלו בלא מעט מונחים וראשי תיבות באנגלית, הסיבה שהחלטתי להשתמש בהם היא כפולה.
? הניסיון שלי הוא בעבודה מול חברות סליקה זרות, כך שאינני בטוח לגבי המונחים בהם משתמשות החברות הישראליות.
? בשיחות שיהיו לכם עם גורמים שונים בחו"ל חשוב שהטרמינולוגיה שתשתמשו בה תהיה נכונה אחרת תבצעו שגיאות שיעלו לכם כסף, או לחילופין הצד השני יבין שהוא מדבר עם משהו שאין לא מושג בתחום, ועלול לנצל זאת.
בנוסף, אם תחליטו לעבוד מול חו"ל, כדאי להתחיל להתרגל למונחים, מכיוון שכך הם גם יופיעו בחוזים שתחתמו עליהם.
פרושים והגדרות למונחים השונים שמופעים בסקירה, ניתן למצוא בכתובת: http://yoramazrak.cafe.themarker.com
.
בניגוד לעסקים מחוץ לרשת, התהליך שתצטרכו לעבור על מנת לאפשר סליקה של כרטיסי אשראי באתר יהיה בדר"כ מורכב יותר, וידרוש מכם סובלנות ונכונות לחשוף פרטים אישיים ומסחריים. הסיבה לכך מסתכמת בארבע אותיות MOTO (mail order, telephone order) או בעברית "עסקה במסמך חסר" המסמך שחסר, במעמד העסקה, הוא כרטיס האשראי עצמו.
אתר האינטרנט והלקוחות של האתר הם וירטואלים. וכמו שאתם לעולם לא תפגשו את הלקוחות שלכם כך גם נציג הבנק וחברת הסליקה שיסלקו אתכם לעולם לא יפגשו אתכם. ולכן לפני שמישהו יסכים לעבוד אתכם הוא ירצה לדעת עליכם ועל העסק שלכם לא מעט. בנקודה זו חשוב לזכור שככל שתהיו גלויים יותר ותראו נכונות לחשוף מידע ולשתף פעולה, כך גם התהליך יהיה מהיר יותר, ותסווגו כעסקים עם סיכון נמוך יותר, דבר שיתבטא בסופו של דבר גם בעמלות נמוכות יותר (בהתאם לסוג העסק).
השלב הראשון , מן הסתם, יהיה להקים אתר שמוכר שרות או מוצר.
לאחר מכן ישנן מס' אופציות, האופציה הפופולארית ביותר תהיה לחפש PSP (אפשרויות נוספות יידונו בהמשך). ה PSP היא החברה שתספק לכם את הקישוריות הראשונית ותלווה אתכם בכל התהליך עד שהדולר הראשון ייסלק, וגם לאחר מכן.
בשלב הזה כדאי לעשות קצת שופינג, לכל PSP יש את התנאים והדרישות הספציפיים לו, ומצד שני גם שירותים שונים שהוא מעניק (כגון סטטיסטיקות, מניעת frauds וכו') בנוסף תגלו שישנם עוד שני הבדלים משמעותיים:
? מספר ומגוון אמצעי התשלום שתוכלו לקבל (מגוון כרטיסי האשראי, כרטיס Debit, כרטיסי Prepaid, אמצעים תשלום חלופיים כגון PayPal ו neteller וכו')
? העמלה שתאלצו לשלם על פתיחת החשבון ועל השירות עצמו – בנושא הזה ישנם לא פעם הבדלים משמעותיים.
לאחר שמצאתם PSP, השלב הבא יהיה פתיחתו של Merchant Account. מדובר בחשבון בנק שבניגוד לחשבון הפרטי שלכם רשאי לקבל תשלומים שנעשו באמצעות כרטיס אשראי. בנקודה הזו חשוב לשים לב לשלוש נקודות.
? אסור להשתמש ב Merchant Account של POS.
? אסור להשתמש ב Merchant Account קיים עבור עסק חדש.
? חשוב להגדיר ל PSP במדויק את התחומים בהם אתם מתכוונים לעסוק.
כל ניסיון לעגל פינות או להתחכם יעלה לכם (במקרה הטוב) בהרבה מאוד כסף בצורה של קנסות, ובמקרה הרע בכניסה לכל החיים ל MATCH List של חברות האשראי והסליקה.
עוסק במסחר ושיווק באינטרנט
תחומי התמחותי הם:
פיתוח עיסקי
שיווק online
SEO
אפיון אתרים ומוצרים
סחר אלקטרוני
http://www.yoramazrak.com