יחסי ממון בין בני זוג נשואים מוסדרים בחוק יחסי ממון ונוצרים מכוח החיים המשותפים אשר מנהלים בני זוג.
1. זוגות שנישאו לפני 1.1.74 וזוגות שלא נישאו ונחשבים ידועים בציבור תחול
עליהם הלכת השיתוף כפי שנקבעה בבתי המשפט ולזוגות אלה בלבד יתייחס מאמר
זה.
2. זוגות שנישאו אחרי 1.1.74 חל הסדר איזון משאבים, שגובש בחוק יחסי ממון.
הלכת השיתוף מעניקה לבני זוג זכויות משותפות ושוות ברכוש שנצבר על ידם במהלך חייהם המשותפים ובעצם נובעת מהסכם משתמע בין בני הזוג כי בני הזוג הסכימו להיות שותפים שווים בזכויות ובנכסים אשר נצברו לשניהם במהלך חייהם המשותפים.
אל תוך הלכת השיתוף נכנסות זכויות ונכסים כגון: דירת מגורים של בני הזוג אשר נרכשה במהלך נישואיהם (גם אם נרשמה על שמו של אחד מהם) ,זכויות סוציאליות הנובעות מעבודת בן הזוג במהלך חיי הנישואין, ובכלל זה פיצויי פיטורין, זכויות פנסיה, הפרשות לקופת גמל ,מענקים שונים ובין היתר מענק שחרור משרות קבע בצה"ל, חשבונות בנק וכן הלאה.
יש לזכור כי לעיתים גם נכס שרכש צד אחד לפני הנישואין והביאו איתו עשוי להיכלל בגדר הלכת השיתוף בנכסים.בית משפט יכיר בנכס כזה כנכס המשותף לצדדים כאשר נעשה בו שימוש המלמד על כוונה שלא להפרידו מהנכסים המשותפים.
הלכת השיתוף וירושה, ככלל ירושה אינה נכללת בהלכת השיתוף אלא אם כן ניתן להוכיח כי בן הזוג היורש התכוון שלא להפריד את ירושתו מהלכת השיתוף.
הלכת השיתוף ועסקים, אם אחד מבן הזוג מנהל עסק עצמאי,תחול על העסק הלכת השיתוף אלא אם יוכיח בן הזוג אשר מנהל את העסק כי כוונת הצדדים היתה כי העסק יהווה רכושו הבלעדי של בן הזוג המנהל את העסק וכי הצדדים לא יהיו שותפים בו.
חובות והלכת השיתוף, ברוב המכריע של המקרים יחליט בית המשפט כי החובות אשר נצברו במהלך תקופת החיים המשותפת של בני הזוג שייכים להם באופן שווה. במקרים אחרים בהם יוכיח בן הזוג כי בן זוגו צבר חוב בעל אופי אישי מובהק יהיה אפשר לטעון כי החוב לא נכנס למסגרת הלכת השיתוף.
למה מתייחס בית המשפט בבואו להחליט בעת מחלוקת לגבי קיומה של הלכת השיתוף?
1. האם מדובר בנישואים ראשונים לצדדים או לאחד מהם.
2. משך הזמן אשר מתנהלת מערכת היחסים.
3. האם התנהלות היום יום של בני הזוג מוכיחה כוונת שיתוף כגון: חשבונות
בנק,חסכונות, נדל"ן וכן הלאה.
4. האם יש לבני הזוג ילדים משותפים.
בכל מקרה, חושב לזכור כי הלכת השיתוף היא נקודת המוצא של בית המשפט לגבי זוגות אשר נישאו לפני שנת 1974 ועל הרוצה להוכיח כי על נכס מסוים או על כמה נכסים הלכת השיתוף אינה חלה, הוא זה שצריך לשכנע את בית המשפט בכך.
עו"ד מורן הראל עוסקת במתן ייעוץ משפטי ובטיפול בתיקי משפחה. עו"ד מורן הראל מלווה פרויקטים של בניה, עריכת חוזים לרכישה או למכירה מקרקעין או נדל"ן יד ראשונה או מקבלן לרבות רכישת נכסים בהליכי כינוס נכסים. עו"ד מורן הראל כיהנה כיועצת משפטית בתחום דיני משפחה, בעמותה הישראלית לסיוע משפטי (ע"ר), אשר מעניקה סיוע משפטי למעוטי-יכולת וכמייצגת מחוז חיפה מול המפקח לענייני מקרקעין מטעם האגודה לתרבות הדיור והינה מרצה למשפט ולזכויות אדם וחברה בתכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין.