אנו חיים בעידן בו יש האדרה של האינדיבידואל, הצורך לשים את עצמנו במרכז ולהביא את הפוטנציאל שלנו לידי ביטוי הוא צו השעה. התחום התעסוקתי הוא אחד התחומים הבולטים המייצגים מגמה זו. בתחום זה באים רבים מכישרונותיי ומיכולתי לידי מימוש והתוצאה מקבלת הד פיזי חזק בדמות שכר, הכרה, מוניטין ופרסום. (להבדיל מתחומי חיים אחרים כמו זוגיות או הורות שאיכות התוצאה נמדדת במרחב אינטימי).
תהליך אימון לשינוי תעסוקתי הוא תהליך מרגש ומסעיר המפגיש אדם עם חלומותיו, כישרונותיו ויחודו מצד אחד ופחדיו וחסמיו מהצד השני. המתח הקיים בין חלום לא ממומש לבין מציאות תעסוקתית עגומה, בין כשרון לבין חוסר אמונה, בין רצון למימוש וסיפוק ובין גישה מעכבת מייצרים כאב ותסכול רבים.
תהליך אימון תעסוקתי הוא תהליך שמטרתו לרפא את ה"פצע" או לפחות להקטין את הכאב שיוצרים מתחים אלה. זיהוי הגורם לכאב הוא פעמים רבות הצעד הראשון לקראת "ההחלמה". הגורם לכאב הוא, למעשה, ההרגל, האמונה, המחשבה שבלעדיה ההתנהלות של האדם הייתה שונה וכנראה גם המציאות שלו.
הנה כמה מחשבות כאלה:
• "אני לא יודע מה אני רוצה" - הכוונה היא שאם הייתי יודע, הייתי כבר עושה משהו לגבי זה. הרגל ה"לא לדעת" או בשמו המוכר "חוסר יכולת לקבל החלטה", הוא האויב מספר אחת של התוצאה... מפליא לראות, בכל פעם מחדש, כמה אנחנו יודעים את הרצונות שלנו כשאנחנו מבינים שהמחשבה הזו היא רק הרגל שמאפשר לנו להשאיר את כל האופציות פתוחות ולהימנע מתוצאה שהיא פחות ממושלמת..
• "במקצוע הזה/כעצמאי מצליחים רק כשיש קשרים" - אם אפשר להצליח רק כשיש קשרים אז כנראה לא כדאי אפילו לנסות... מן הסתם, התוצאה של לא לנסות היא בדרך כלל שלא קורה שום דבר.
• "בגילי כבר לא עושים שינוי תעסוקתי" או "אחרי שלמדתי 5 שנים ועבדתי 10 שנים בתחום לעשות שינוי זה לזרוק שנים לפח" - ולבזבז 15 שנים נוספות בתחום שאני לא מממש את עצמי?
• "אין לי מספיק ידע/ ניסיון" - ידע וניסיון הם בהחלט גורמים חשובים כדי לעשות שינוי תעסוקתי, אך האם זו מחשבה שמשתקת אותי ומשאירה אותי במקום שאני לא רוצה להיות בו או מזמינה אותי לפעולה - הלא גם ידע וגם ניסיון רוכשים תוך הליכה והתקדמות.
אלו רק דוגמאות, היצירתיות שלנו אין סופית בכל מה שקשור למחשבות ואמונות שמאפשרות לנו לוותר על הליכה לקראת מימוש בקריירה, רבות מהן רכשנו בדם, יזע ודמעות של ניסיון חיים ואנו ממשיכים להאמין בהן ומכאן גם לאשש אותן שוב ושוב. אם שינוי תעסוקתי מדגדג לכם, ערכו בחינה של מחשבותיכם.
נסו לזהות מחשבה אחת קטנה שבלעדיה הייתם הולכים אל עבר האופק יד ביד עם החלום שלכם...
כתבו אותה והוסיפו בסוף המשפט סימן שאלה.
תחשבו על כל אפשרויות העשייה שנפתחות בלעדיה..
עכשיו - לכו ותעשו!
חגית אבן צור, מאמנת להישגיות אישית ועסקית בחברת WONDERFUL.
מתמחה בליווי מאמנים (סופרוויז'ן), אימון מנהלים ואימון תעסוקתי.
www.wonderful-coach.co.il