הכנסות בני זוג:
חלוקת הכנסות בין בני זוג בעסק משותף (שאינו מאוגד כחברה).
תקנה 24 להוראות המיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח, מחייבת יחס חלוקה בין בני זוג העובדים בעסק משותף. היחס הוא: 1/3 - 2/3 או 1/2 - 1/2 או 2/3 - 1/3 או 60% - 40%.
בני זוג רשאים להצהיר על שינוי יחס החלוקה עד ליום 30 באפריל כל שנה, לגבי השנה השוטפת.
נציין כי במידה ואחד מבני בני הזוג יחל לקבל קצבת זקנה בשנת מס מסוימת, יקובע יחס החלוקה הקיים ביניהם באותה שנה, מכאן ואילך, ללא יכולת שינוי בעתיד.
נציין עוד כי כאשר בני הזוג עובדים בעסק משותף ונתבקשה חלוקת הכנסה ביניהם הרי שכל בן זוג יהיה כפוף להכנסה המרבית (סך של 79,750 ש"ח לחודש בשנת 2010).
חשוב לציין כי חלוקת ההכנסה בין בני הזוג על פי תקנה 24 האמורה אפשרית רק אם בת הזוג עונה לכללים של עובדת עצמאית. בהקשר לזה, הדגשנו בעבר כי בני זוג המצהירים לצרכי מס הכנסה המבקשים חלוקה לפי סעיף 66(ה) לפקודת מס הכנסה, מצהירים לרשות המיסים ששעות העבודה של בת הזוג הם 36 שעות בשבוע בממוצע.
עולה מכך, שבת הזוג עונה להגדרת "עובד עצמאי" לפי סעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי.
חלוקת הכנסות שאינן מעבודה בין בני זוג
בהתאם להנחיות המוסד לביטוח לאומי שפורסמו לראשונה בדצמבר 2004, ניתן לבצע חלוקת הכנסות שאינן מעבודה, שמקורן בנכסים שרשומים על שם שני בני הזוג, או שהם רשומים על שם אחד מהם.
שיעור החלוקה הינו 50% לכל בן זוג. על פי החוזר, ניתנת אפשרות לבקש חלוקת ההכנסה בשנה השוטפת ובשנתיים שקדמו לה.
מאחר ואנו מצויים בשלהי שנת המס 2010, ניתן עדיין לבקש חלוקת ההכנסות לשנים 2010-2008.
בטרם יוחלט על חלוקת ההכנסות האמורות, מומלץ לבחון בקפידה רבה, מה תהיינה השלכות חלוקת ההכנסות:
מחד, חלוקת ההכנסות עשויה להפחית בנטל דמי הביטוח. לדוגמה: אם בת הזוג איננה עובדת ואיננה עובדת עצמאית ("עקרת בית") חלק ההכנסה שייזקף לה עשוי להיות פטור מתשלום דמי ביטוח ודמי ביטוח בריאות.
מאידך, עלולה חלוקת ההכנסות לשלול מהאישה זכאות לגמלאות שונות (כגון קצבת זקנה).
למותר לציין כי בקשה לחלוקת הכנסות שאינן מעבודה, שתוגש בתחילת שנת 2011 תאפשר חלוקת ההכנסות לשנים 2011-2009, על כל המשתמע.
נכתב ע"י חיים חיטמן