כולנו משתמשים בנגני mp3 ניידים. לא משנה מה אנו מעדיפים, נגנים קטנים, נגנים גדולים, נגנים זולים או יקרים, Iphone משוכלל או מכשיר פשוט של Sansa, דבר אחד משותף לכולנו: אנו רוצים לשמוע את המוזיקה שלנו באיכות הגבוהה ביותר שניתן. במדריך זה אתן מספר טיפים לשיפור חוויית השמיעה בנגן המועדף עליכם.
הדבר החשוב ביותר הוא כמובן איכות הקובץ. הרעיון מאחורי קובץ mp3 הוא דחיסה של שיר באמצעות הורדה של מידע בקובץ (כגון תדרים שאנחנו בקושי שומעים) וכך מצטמצם נפח הקובץ משמעותית. ככל שנקמפרס יותר, הנזק לאיכות השיר תהיה גבוהה יותר. איכות של kbps 128 היא הנפוצה ביותר אך יש לקחת בחשבון כי השיר מאבד הרבה מידע שפוגם באיכות השמע. מה האיכות המומלצת ביותר? 192kbps ומעלה . הצעד הבא בשיפור חוויית השמיעה היא בחירה נכונה של אוזניות.
בנוגע לאוזניות יש כלל פשוט, ככל שהמחיר גבוה יותר סביר להניח שהאוזנייה תהיה איכותית וטובה יותר, אך האם זה אומר שהיא הנכונה ביותר בשבילכם? לא בהכרח, גם אוזניות במחיר נמוך יחסית יתאימו לאנשים בעלי דרישות שונות. מספר דברים שצריך לקחת בחשבון כאשר בוחרים אוזניות:
· סוג אוזניה: אוזנייה תוך אוזנית היא הנפוצה ביותר וגם זולה יותר מאחרות. ככל שהמחיר עולה כך גם עולה נוחות האוזנייה באוזן. החיסרון הוא שהיא קרובה מאוד לעור התוף ופחות נוחה מאוזניה חוץ אוזנית (במילים אחרות: אוזנייה רגילה) גם כאן המבחר גדול והבחירה תיעשה על פי נוחות . לבעלי שיער ארוך וחובשי כובעים מומלץ לרכוש אוזניות עם קשת מאחורי הצוואר.
· מידת "אטימות" של האוזניות – כאשר אנחנו מקשיבים למוזיקה אנחנו לא רוצים לשמוע את רעש הרחוב שבחוץ. אוזניות שלא אוטמות טוב ידרשו מאיתנו להגביר את הווליום של המוזיקה מעבר לנדרש ויפריעו לחוויית השמיעה. מכיוון והן מונעות כניסה של רעשים חיצוניים, אוזניות אטומות מאפשרות להקשיב למוזיקה בווליום נמוך יחסית, בלי לאבד מידע ובלי לפגוע באוזן.
· תחום התדרים – ככל שתחום התדרים גבוה יותר כך האיכות תהיה גבוהה יותר. מומלץ לבחור אוזניות בעלי תחום תדרים מ 20 הרץ עד 25 קילו הרץ וזאת למרות שאנחנו שומעים עד 20 קילוהרץ. גם אוזניות שהן עד 20 קילו הרץ יהיו בסדר גמור.
· מנגנון ביטול רעשים – מנגנון אשר עוזר לבטל את רעשי הרקע החיצוניים. מייקר את מחיר האוזנייה ואלא אם מדובר באוזנייה אשר ידועה באיכותה, לא שווה את הכסף. מערכת ביטול רעשים זולה עלולה להנמיך את המוזיקה ולפגום באיכות שלה לכן יש לנקוט בזהירות בנושא זה.
· אם עכבת האוזניות תואמת לעכבת הנגן איכות המוזיקה תשתפר משמעותית. חפשו ובדקו כמה ohm הנגן וכמה האוזניות.
· השתמשו באוזניים שלכם, בסופו של דבר הן אלה שיכריעו מה האוזנייה הנכונה לכם.
העלינו לנגן מוזיקה איכותית, בחרנו את האוזניות המותאמות ביותר לצרכים שלנו אך עדיין יש כמה דברים שמפריעים לנו. אולי חסר בס, אולי יש יותר מדי תדרים גבוהים, אולי אנחנו סתם רוצים לשמוע את המוזיקה אחרת. אקולייזר הוא הכלי שבאמצעותו אנו מכוונים את הסאונד. רוב הנגנים מציעים אקולייזר בעל פרמטרים קבועים מראש לפי סגנונות מוזיקה אשר לא ניתן לשנות. לדוגמא: בנגנים של אפל ניתן לבחור בין סגנונות רבים של אקולייזר, הוספת בס, הוספת טרבל, מוזקת מועדונים, מוזיקה קלאסית, רוק וכו'. תנסו לחפש מה עושה לאוזן שלכם הכי טוב, לא משנה מה ההגדרה שנתן היצרן. ישנם נגנים אשר מאפשרים לנו לשחק בתדרים של האקולייזר, להרים ולהוריד אותם לפי הצורך. דרך טובה לאזן היא לבחור כל תדר, לעלות אותו עד שהוא מכאיב טיפה באוזניים (בשביל שנוכל לשים לב אליו) ואז להוריד עד שמרגישים איתו נוח. אם אתם מרגישים שחסר לכם גבוהים או חסר לכם בסים, במקום להרים את מה שחסר תנסו להוריד את מה שיש ממנו יותר מדי, פעולה זו תשפר את איכות השמע פלאים.
חוויית שמיעה מהנה,
יניב זיידמן. מפיק מוזיקלי, מעצב פסקול ויועץ לימודים, מכללת BPM.
מכללת bpm